Tehtävänanto jättää ideoinnille vapaat kädet; ainoana ohjeena on tehdä robotti, joka tekee jotain mielenkiintoista.
- Halusimme toteuttaa jotain aivan uutta, jotain mitä ei ole ennen tehty. Päädyimme tekemään robotin jonka kanssa pääsee pelaamaan suosittua beer pong -peliä, kertoo JAMKin Pöhinäpoikien ryhmässä mukana ollut Santeri Virolainen.
Pelin kulku ja säännöt on ohjelmoitu robotille. Robotti tunnistaa kahden konenäkökameran avulla kuppiin osutut pallot. Osutut mukit poistetaan pelilaudalta sähkömoottoreiden avulla.
Pingispallon laukaisu on 3D-mallinnettu ja 3D-tulostettu. Tähtäys on toteutettu servomoottorilla ja laukaisu voimakkaalla solenoidilla.
- Lisäksi robotista löytyy näyttö ja led-valot jotka kannustavat pelaajaa osumien tai hutien mukaan. Näytöllä pyörii hauskoja videoita. Näytöltä näkyy aika joka pelaajalla on aikaa heittää pallo, Virolainen jatkaa.
Robotin vahvuuksina tuomaristo piti hyvää ja opiskelijapiireistä kumpuaavaa ideaa ja etenkin sen ihmisläheisyyttä. Robotti pelasi ihmisvastustajaa vastaan. Robotti reagoi pelin tapahtumiin välkyttämällä valoja ja esittämällä pienellä ruudullaan vaihtelevia videoita tilanteen mukaan.
Voittoisaan ryhmään kuuluivat sähkö- ja automaatiotekniikan automaatiotekniikkaan suuntautuneet opiskelijat Santeri Virolainen, Ismo Lamminen, Ville Matarainen, Janne Viitaniemi ja Vili Siuko.
Kilpailu on tarkoitettu yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoille. Sen tarkoituksena on kasvattaa erityisesti tietotekniikan, robotiikan ja tekoälyn näkyvyyttä ja kiinnostavuutta Suomessa sekä kannustaa opiskelijoita ennakkoluulottomasti yhdistämään eri alojen osaamista.
Kilpailun järjestivät tänä vuonna Tietotekniikan ja Elektroniikan Seura yhteistyössä Mikrobitti-lehden ja Messukeskuksen kanssa.
Lue uutinen aineesta