uutinen 28.2.2019

JAMK mukana kyberturvallisuuden jättihankkeessa – 16 miljoonan euron potista liki puolen miljoonan euron siivu

Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) on päässyt kyberturvallisuuteen keskittyvässä jättihankkeessa osaksi Euroopan komission Horisontti 2020 -ohjelmaa. JAMK on hankkeessa mukana yhteensä 43 toimijan konsortiossa, jotka edustavat 22 eri maata. Suomesta konsortiossa on mukana JAMKin lisäksi myös VTT. Cyber Security Network of Competence Centres for Europe- nimisen hankkeen kokonaisbudjetti on 16 miljoonaa euroa, josta JAMKin osuus on lähes 490 000 euroa.

Cyber Security Network of Competence Centres for Europe (tai lyhyesti CyberSec4Europe) tulee keskittymään eurooppalaisen kyberturvallisuuden tutkimuksen, osaamisen ja kehityksen varmentamiseen. JAMKin tehtäväksi on asetettu muun muassa kahden kyberturvallisuusharjoituksen järjestäminen sekä harjoituksista kurssimuotoisen, kyberturvallisuuden opetukseen tarkoitetun aineiston luominen eurooppalaisiin korkeakouluihin.

JAMKin teknologiayksikön asiantuntija Aimo Pellinen pitää pääsyä osaksi yhtä suurinta eurooppalaista hankekokonaisuutta osoituksena siitä, että JAMK tunnetaan kansainvälisestikin merkittävänä kyberturvallisuuden osaajana.

– JAMK on järjestänyt kyberturvallisuusharjoituksia jo vuodesta 2013 lähtien, ja erityisesti luomamme kyberhyökkäysten simuloinnin mahdollistava keinointernet-ympäristö on saanut osakseen kansainvälistä huomiota. Olemme myös yksi kyberturvallisuustoimijoista muodostuvan ECSO:n (European Cyber Security Organization) perustajajäsenistä, Pellinen selventää.

Hanke kestää kolme ja puoli vuotta ja hankkeeseen osallistuu useita JAMKin kyberturvallisuuden asiantuntijoita. Työ aloitettiin käytännössä jo helmikuun 2019 alussa.

Horisontti 2020 on kaikkiaan yli 80 miljardin euron tutkimusohjelma, joka keskittyy Eurooppaa lähivuosina koskettaviin haasteisiin, kyberturvallisuuden ollessa yksi tärkeimmistä – jonka merkitys kasvaa vuosi vuodelta. Esimerkiksi esineiden internet kytkee joidenkin arvioiden mukaan pelkästään EU:n alueella jopa kymmeniä miljardeja laitteita verkkoon vuoteen 2020 mennessä. Se kasvattaa hyökkäyspinta-alaa entisestään ja uhkaa lisääntyvässä määrin myös yrityksiä. Euroopan komissio arvioi vuonna 2108 julkaistussa EU:n nykytilaa kuvaavassa raportissaan, että vuonna 2017 jopa 80 % yrityksistä tapahtui vähintään yksi kyberturvallisuuspoikkema.

Lisätietoja:
CyberSec4Europe press release

Aimo Pellinen, asiantuntija
[email protected]
p. 050 408 0189
Jyväskylän ammattikorkeakoulu, IT-instituutti

Jani Päijänen, projektipäällikkö
[email protected]
p. 040 707 2850
Jyväskylän ammattikorkeakoulu, IT-instituutti