Moraalisäätely liikunnan ja urheilun sisäisen aseman legitimoijana

Liikunnan ja urheilun arvoperustan määrittely on valtion liikuntapolitiikan ja liikuntajärjestöjen yhteispeliä. Valtionhallinto määrittelee esimerkiksi liikuntalailla liikuntakulttuurin yleisen arvopohjan, jota liikuntajärjestöt ovat tarkentaneet omilla eettisillä linjauksillaan. Arvopohjan ja eettisten toimintatapojen määrittelyn voidaan katsoa olevan myös osa toimijoiden asemien legitimointia, jolloin ne näyttäytyvät sitä vankemmilta, mitä laajemmin toimijoiden tuottama ja uusintama arvopohja on omaksuttu.

Väitöskirjahankkeessa tutkitaan liikunnan ja urheilun parissa tehtävää eettisyystyötä ja eettisyyden edistämistä moraalisäätelyn viitekehyksen kautta. Tutkimuksen lähtökohtana on ajatus moraalisäätelystä liikuntakulttuurin toimijoiden ja laajemmin koko liikunnan ja urheilun aseman legitimoijana. Tarkoituksena on tutkia sitä, miten moraalisäätelyn tarpeellisuutta on perusteltu, millaista moraalisäätely on ollut ja keihin se on kohdistunut.

Väitöskirjatutkimusta tehdään Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekuntaan hallintotieteiden yksikköön. Tutkimuksen aineisto koostuu asiakirja-aineistosta, haastatteluaineistosta ja sosiaalisen median aineistosta. Osa tutkimusaineistosta kerätään Likesin Strategisen tietotuotannon tiimin toteuttaman hankkeen Liikunnan ja urheilun eettiset periaatteet – käsiteanalyysistä kentille (LEPE) yhteydessä.

Hankkeen kesto: 2023 eteenpäin

Lisätietoja

Samuli Oja

Tutkija, Researcher
Likes, Likes
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358444916299