Liikunnan strateginen tieto ja tutkimus
Strateginen tieto ja tutkimus lisää ymmärrystä liikuntaan ja liikkumiseen vaikuttavista yhteiskunnallisista rakenteista ja toimintakulttuureista. Likesin strateginen tietotuotanto tuottaa tutkimusta, seurantaa ja arviointia päätöksenteon tueksi. Monet näistä tekijöistä ovat usein näkymättömissä ja ikään kuin itsestäänselvyyksiä.
Millainen tieto ohjaa päätöksentekoa kuntien hyvinvointityössä? Miten liikunta- ja urheilujärjestelmän rakenteet sekä liikuntapolitiikan linjaukset vaikuttavat väestön liikuntaan ja liikkumiseen?
Kuntien liikkumisen edistäminen
Liikuntapolitiikka ja rakenteet
Tutustu myös näihin
Seuratuen seuranta ja arviointi
Opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut vuodesta 2013 alkaen seuratoiminnan kehittämistukea. Likes toteuttaa kehittämistuen seurantaa ja arviointia. Tavoitteena on tuottaa ajantasaista tietoa seuratuen jakautumisesta ja vaikutuksista paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti. Lisäksi seurantatietoa hyödynnetään kohdennetuissa ja syventävissä liikunnan kansalaistoimintaan liittyvissä tutkimuksissa. Seuratukitiimi toimii myös aktiivisena asiantuntijana ja keskustelijana urheiluseuratoimintaan liittyvissä teemoissa sekä kehittää hankerahoitukseen liittyviä raportointityökaluja.
Seuratuki on tarkoitettu urheiluseurojen toiminnan kehittämiseen. Tukea voi saada esimerkiksi erilaisiin kehittämisprojekteihin tai uuden työntekijän palkkaamiseen. Lisätietoa ja seuratuen hakuajat löytyvät opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta.
Likes ei osallistu seuratukihakemusten arviointiin tai avustusten jakamisprosessiin.
Liikuntajärjestöjen valtionavustaminen
Opetus- ja kulttuuriministeriössä aloitettiin vuonna 2018 liikuntaa edistävien valtakunnallisten ja alueellisten järjestöjen yleisavustusten kehitysprosessi, jonka tavoitteena on uudistaa mm. järjestöjen ryhmittelyä ja avustusten jakokriteereitä sekä systematisoida tietopohjaa ja julkista tietoa järjestöjen toiminnasta.
Likes toimii uudistamisprosessissa asiantuntijana ja tuottaa tietoa liikuntaa edistävien järjestöjen perustoiminnasta. Tämä tarkoittaa mm. liikuntajärjestöistä ylläpidettävien seurantakorttien päivittämistä sekä olemassa olevien aineistojen uudelleen analysointia ja avustusprosessin yhteissuunnittelua opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntijaryhmässä.
Hanke on päättynyt 12/2020.
Rahoitus: opetus- ja kulttuuriministeriö
Yhteistyössä: Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus
Kati Lehtonen
Erikoistutkija, Senior Researcher
Likes, Likes
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358400932737
[email protected]
Lajiliittojen hallintorakenteet
Urheilun lajiliittoihin kohdistuu useita muutospaineita, joiden ymmärtämisessä ja kohtaamisessa johtaminen ja sen mahdollistavat rakenteet ovat keskeisiä. Huippu-urheilun kansainvälistyminen, pitkäjänteisen vapaaehtoistyön muuttuminen hetkelliseksi, seuratoiminnan ammattimaistumisvaatimukset ja monet muut ulkoa ja sisältä tulevat paineet asettavat lajiliitot monitahoisten osaamisvaatimusten kohteiksi. Yhtä lailla valtionhallinnolle lajiliitot osana kansalaisjärjestötoimintaa ovat yhä edelleen keskeinen julkisen politiikan avustuskohde ja politiikkatoimien toteuttaja.
Tässä tutkimuksessa tavoitteena on mallintaa lajiliittojen hallintorakenteiden nykytila, tuottaa synteesi ja ehdotus lajiliittojen tulevaisuuden vaihtoehtoisista hallintomalleista sekä analysoida hallitustyöskentelyn osaamisvaatimuksia. Selvitys tuottaa ensisijaisesti soveltavaa käyttötietoa valtion liikuntahallinnolle siitä, millaisena eri politiikkatoimien toteuttajaryhmät näyttäytyvät suhteessa niitä ympäröiviin muutoksiin (politiikkatoimien vaikuttavuus). Toiseksi selvityksessä syntyneitä tulkintoja on mahdollista soveltaa lajiliittojen omaan kehitystyöhön, joka selvityksessä tarkoittaa lajiliitojen osallistamista esimerkiksi työpajatyöskentelyyn aineiston keräämisvaiheessa (tiedon käytännön sovellettavuus).
Rahoitus: opetus- ja kulttuuriministeriö
Kesto: 2020
Yhteistyössä: Tampereen yliopisto ja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus
Lisätietoja:
Kati Lehtonen
Erikoistutkija, Senior Researcher
Likes, Likes
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358400932737
[email protected]
Liikunnan julkinen rahoitus
Liikunnan julkiseen rahoitukseen liittyvä tietotuotanto on valtionhallinnon resurssiohjauksen ja sen vaikutusten tarkastelua. Tietoa tuotetaan rahoituksen volyymista, kohdentumisesta ja rahoitetun toiminnan tuloksista ja vaikutuksista.
Likesin strategisessa tietotuotannossa tutkimus ja seuranta kohdentuu etenkin liikunnan valtionavustuksiin ja hankekokonaisuuksiin. Valtionavustusta saaneiden toimintaa arvioimalla ja seuraamalla tuotetaan tietoa resurssiohjauksen onnistumisista ja informaatio-ohjauksen tarpeista. Lisäksi avustuksista kootaan seurantatietoa avoimiin tietokantoihin kuten Seuratuki-Virveliin ja Kunta-Virveliin. Tieto tukee tiedolla johtamista ja päätöksentekoa, auttaa toimijoita oman toiminnan arvioimisessa ja kehittämisessä sekä tekee prosesseja ja toimintaa näkyväksi.
Rahoitus: opetus- ja kulttuuriministeriö
Lisätietoja:
Kati Lehtonen
Johtava tutkija, dosentti
Likes
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358400932737
[email protected]
Tutustu julkaisuihin:
Liikunnan ja urheilun eettisyys ja vastuullisuus
Inklusiivisen liikunnan arviointitutkimus
Inklusiivisen liikunnan arviointitutkimus liittyy kehittämisavustukseen, jota opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) myönsi kunnille Suomeen muuttaneiden ihmisten liikuntatoimintaan osallistumisen tukemiseksi vuosina 2011–2019. Kyseessä on yhdenvertaisuutta ja inkluusiota käsittelevä moniulotteinen arviointitutkimus, jossa tarkastellaan myös kriittisesti liikunnan välinearvoa kotoutumisen viitekehyksessä.
Arviointitutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa hankekokonaisuuden tuloksista, johtopäätöksistä ja kehittämisehdotuksista sekä antaa aineksia keskustelulle. Tutkimuksessa arvioidaan hankkeiden vaikuttavuutta yhdenvertaiseen liikuntatoimintaan osallistumisen ja kotoutumisen näkökulmista. Lisäksi tutkimus tuottaa tietoa hankekokonaisuuden organisoitumisesta ja hallinnollisesta toimivuudesta.
Liikunta Suomeen muuttaneiden ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemisessa on aiheena ajankohtaisempi kuin koskaan. Arviointitutkimus antaa aineksia liikuntaorganisaatioiden yhdenvertaisuuskäytäntöjen kehittämiseen sekä liikunnan hyödyntämiseen itseisarvona ja välineenä erilaisissa Suomeen muuttaneille suunnatuissa erityispalveluissa.
Arviointitutkimukseen on kerätty tietoa eri toimijatahojen näkemyksistä ja kokemuksista Suomeen muuttaneiden ihmisten liikuntatoimintaan osallistumisesta.
Rahoitus: opetus- ja kulttuuriministeriö
Kesto: 2020–2022
Lisätietoja:
Hanna-Mari Peotta
Tutkija, Researcher
Likes, Likes
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358504325494
[email protected]
Saamelaisurheilu
Alkuperäiskansa saamelaisten urheilu organisoituu sekä kansallisesti omissa organisaatioissaan että kansainvälisesti Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteisorganisaationa. Urheilu ja liikkuminen ylittävät valtioiden rajat, jolloin saamen kieli määrittää liikunnan ja urheilun toteutusta.
Tutkimuksen kohteena ovat yhteispohjoismaisen organisaation rakenteelliset muutokset, muutoksen taustalla olevat perusteet ja niiden toteutuma eri maissa.
Julkaisuja
- Salasuo, M, Lehtonen, K & Tarvainen K. 2023. Nuoruuden pohjoinen ulottuvuus. Tutkimus Pohjois-Lapin seutukunnan ja saamelaiseen yhteisöön identifioituvien lasten ja nuorten vapaa-ajasta ja harrastamisesta
- Lehtonen, K. & Laine, K. 2021. Liikunta ja urheilu saamelaiskulttuurissa. Liikunta & Tiede 3/2021, 56–58.
- Skille, E. Å., Lehtonen, K. & Fahlén, J. 2021. The politics of organizing indigenous sport – cross-border and cross-sectoral complexity. European Sport Management Quarterly. 2021 March 4. doi: 10.1080/16184742.2021.1892161
Kesto: 2019 – 2020
Yhteistyössä: Uumajan yliopisto, Elverum Innland University of Applied Sciences
Lisätietoja:
Kati Lehtonen
johtava tutkija, Principal Researcher
Likes, Likes
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358400932737
[email protected]
Vammaisurheilu ja soveltava liikunta
Projektissa tuotetaan vertailutietoa Euroopan maiden välillä vammaisurheilun ja soveltavan liikunnan politiikkatoimista paikallisesta valtakunnalliseen, rakenteista ja liikunnan harrastamisen määrästä. Huomio kiinnittyy myös tietoperustaan, erityisesti mahdollisiin tietoaukkoihin ja aineiston keräämisen puutteisiin. Projektin lopputuotos on maakohtaisista artikkeleista koostuva kirja, joka mahdollistaa maakohtaisen vertailun.
Kesto: 2019–2022
Yhteistyössä: Suomen Paralympiakomitea, Mulier Institute (Hollanti), KU Leuven (Belgia) ja Coventry University (Iso-Britannia)
Lisätietoja:
Kati Lehtonen
Erikoistutkija, Senior Researcher
Likes, Likes
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358400932737
[email protected]
Liikkuvat-kokonaisuuden seuranta
Liikkuvat-kokonaisuus muodostuu valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista. Liikkuvat-kokonaisuuden tavoitteena on aktiivinen toimintakulttuuri varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja työelämässä.
Likes toteuttaa Liikkuvat-kokonaisuuteen liittyvää seurantaa ja tutkimusta. Likes arvioi toiminnan kehittymistä kunnissa, kouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja varhaiskasvatusyksiköissä. Seuranta antaa ajantasaisen, tietoon perustuvan kuvan toiminnan etenemisestä ja liikkumisen edellytysten tilasta. Tietoa hyödynnetään myös toimenpiteiden vaikutusten arvioinnissa.
Uutisia
Uutinen
Tieteen päivillä keskusteltiin huippu-urheilusta
Uutinen
Seurantaraportti seuratuen hankkeista vuosilta 1999–2024
Uutinen
Seminaari ja verkkolähetys 29.10.2024: Uusia näkökulmia liikuntapolitiikkaan
Artikkeli
Aktiivisten kulkutapojen edistäminen lähtee asenteista ja rakenteista
Uutinen
Liikuntapolitiikka ohjaa vastuulliseen ja eettiseen toimintaan - seuratasolla urheilun eettisyys on arkisia valintoja
Artikkeli