Projekti

Suometsiin liittyvän tiedon lisääminen ja osaamisen parantamien

Rahoitusohjelma

Lyhenne
Täsmäsuo
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Biotalous
Toteutusaika
1.1.2023 - 31.12.2024
Yksikkö
Teknologia
Rahoitusohjelma
Manner-Suomen Maaseudun kehittämisohjelma
Projektin kuvaus

Suometsiin liittyvän tiedon lisääminen ja osaamisen parantaminen -projektin (Täsmäsuo1) tavoiteena oli edistää kestävää, hyväksyttävää ja toteuttamiskelpoista suometsien käyttöä Keski-Suomessa. Tavoitteeseen päästiinn kehittämällä suometsien metsänhoitoa niin, että soiden hiilipäästöt vähenevät, hiilinielut vahvistuvat ja niiden monimuotoisuus sekä vesiensuojelutoimet paranevat.

Projektin toimenpiteitä olivat

  1. Laajasti eri osapuolia osallistava keskustelu ja suometsien hoidon kehittäminen asiantuntijakollegion sekä mediaviestinnän kautta
  2. Suometsien hoidon havaintokohteiden perustaminen sekä uuden tiedon, osaamisen ja toimintamallien välittäminenmetsänomistajille ja metsäalan toimijoille
  3. Metsänomistajien ja metsäammattilaisten neuvonta suometsien käsittelyyn


Tutkimusten mukaan maankäyttösektorilla on runsaasti mahdollisuuksia päästövähennyksiin. Maankäyttösektorin suurimmat päästölähteet ovat turvemaapellot ja ojitettujen turvemaametsien maaperä.

Suometsien metsävarat ja hakkuumahdollisuudet ovat merkittävät ja ne kasvavat tulevaisuudessa. Kasvunja hakkuumahdollisuuksien lisääntymisen taustalla on mm. uudisojituksen aloitus 1960 luvulla ja kunnostusojitusten käynnistyminen 1980-luvulla.  Ojitustoiminnalla on kuitenkin ollut haittoja mm. vesistölle, suoelinympäristöille ja -lajeille sekä suometsien virkistyskäytölle.  Soiden osalta erilaisten käyttömuotojen yhteensovitus on erityisen tärkeää.

Projektin päätoteuttaja oli Suomen metsäkeskus. Muina toteuttajina hankkeessa toimivat Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk), Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto POKE ja Metsänhoitoyhdistys Karstula-Kyyjärvi.

Lisätietoja:

Jamk: Vanhempi asiantuntija Helena Reiman, 050 473 8811
SMK: Projektipäällikkö Esa Kinnunen, 040 062 4257
Poke: Koulutusjohtaja Pekka Janhonen, 040 0542 031
Mhy Karstula-Kyyjärvi: Toiminnanjotaja Juha Jokinen, 040 035 8687

Projektin tulokset

Jamkin vastuulla olleiden työpakettien tulokset

TP2 Viestintä ja vuorovaikutus 
 
Projektin viestinnän tavoitteena oli viestiä selkeästi, kiinnostavasti, moniarvoisesti ja monikanavaisesti suometsien hoidon uusimmat tutkimustulokset. 

Hankkeeseen tehtiin viestintäsuunnitelma ja sen mukainen viestintä toteutettiin kaikkien toteuttajien kotisivuilla ja kanavilla. Metsänomistajille viestittiin heille tutuilla kanavilla mm. printtimedia, radio ja sähköpostit. Ja metsäammattilaisille myös sähköpostilla.  

Tuloksena mm. viiden podcastin sarja Radio ksml:ssä 
1. Podcast | Uusi ohjelmasarja pureutuu suometsänhoitoon – ensimmäisessä jaksossa katsotaan tulevaisuuteen | Keski-Suomi | Keskisuomalainen (ksml.fi) 
2. Podcast | Suometsät ja niiden kestävä hoito -ohjelmasarjan toisessa jaksossa pureudutaan soiden metsänkäsittelymenetelmien muutoksen tarpeeseen ja soiden uusiin metsänhoidon menetelmiin | Keski-Suomi | Keskisuomalainen (ksml.fi) 
3. Podcast | Suometsät ja niiden kestävä hoito -ohjelmasarjan kolmannessa jaksossa keskustellaan vesiensuojelusta | Keski-Suomi | Keskisuomalainen (ksml.fi) 
4. Podcast | Suometsät ja niiden kestävä hoito -ohjelman neljännessä jaksossa aiheena on metsäammattilaisuus | Keski-Suomi | Keskisuomalainen (ksml.fi) 
5. Podcast | Suometsät ja niiden kestävä hoito -ohjelman viidennessä jaksossa keskustellaan metsänomistajuudesta | Keski-Suomi | Keskisuomalainen (ksml.fi) 

TP3 Kollegio

Kollegion tehtävänä oli käydä moniarvoista keskustelua suometsistä. Kollegion tehtävänä oli myös tehdä tarkennus- ja linjausesityksiä hankkeen työsuunnitelmaan mm. viestinnän ja osaamisen lisäämisen, selvitysten ja aloitteiden osalta.

Kollegion toimintasuunnitelma hyväksyttiin ensimmäisessä kokouksessa. Hankeaikana pidetiin mm. 6 kokousta ja kaksi maastoretkeä ja osallituttiin FinnMetko2024. Jokaisessa kokouksessa oli myös hankkeen teemaan liittyvä ulkopuolinen alustus ja työpaja/keskustelu. Kollegion kolmessa viimeisessä kokouksessa käsiteltiin hankkeen tavoitteina olleita kehittämisesityksiä.

TP 5 Taustaselvitykset ja kehittämisesitykset

Työpaketin tavoitteena oli tehdä 2-3 Keski-Suomen suometsiin liittyvää selvitystä. Mahdollisia selvitysten aiheita olisivat mm. Keski-Suomen suometsin erilaisten hakkuutasojen talousvaikutukset, hiilitaseet, suometsien tulevaisuuden käyttömuodot ja jatkuvapeitteisen metsänkasvatuksen mahdollisuudet Keski-Suomessa.

Hankkeessa tehtiin kolme opinnäytetyötä:

1. Suometsien jatkuvan kasvatuksen vaikutukset puunhankintaan ja logistiikkaan Keski-Suomen alueella. Marianne Reinikka,  YAMK-agrologi –opinnäytetytötä
2. Suometsien kestävän käytön edistäminen nuorten yksityismetsänomistajien keskuudessa, Milja Lahdenvesi, AMK-agrologi
3. Jatkuva kasvatus, AMK-agrologi, Jani Heinänen


TP6  Info- ja viestintä materiaalien tuottaminen

Hankkeentavoitteena oli tiedon jalkautus eli projektin toteutus edellytti monipuolista ja mielenkiintoista info- ja viestintämateriaalia.

Hankkeen tuloksena tehtiin tarinakarttoja, suoria lähetyksiä tapatumista, printtiesite metsänomistajille ja koneenkuljettajille sekä videoita.  

Tuloksena oli mm. kuuden havaintokohteen sarja Saarijärven Haanissa ja niiden tarinakartat netissä. 

1. Muuttuva suometsien käsittely | Jamk 
2. Havaintokohde: Tuhkalannoitus | Jamk 
3. Jatkuva kasvatus | Jamk 
4. Passiivinen ennallistaminen | Jamk 
5. Yläharvennus | Jamk 
6. Pienaukkohakkuu | Jamk