Projekti

Safkan jäljillä - Ruokaketju tutuksi nuorille

Rahoitusohjelma

Lyhenne
Safkan jäljillä
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Biotalous
Toteutusaika
1.10.2024 - 30.9.2026
Rahoitusohjelma
Ruokavirasto
Projektin kuvaus

Ruoantuotantoa käsitellään peruskoulun oppimateriaaleissa varsin vähän. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa ala- ja yläkouluikäisten ruokatuotannon tuntemusta, lisätä tietoisuutta ruoan alkuperästä ja tukea lähellä tuotetun ruoan roolia kestävän ja terveellisen ruokavalion osana. Tarve lisätä nuorten ymmärrystä ruokajärjestelmästä ja sen merkityksestä on tärkeää myös alan tunnettuuden lisäämiseksi mahdollisena ammattina.


Hankkeessa suunnitellaan ja pilotoidaan toimintamalleja, joiden avulla peruskoulujen opettajat, opinto-ohjaajat ja oppilaat tutustuvat ruoantuotantoon. Tutustuminen tapahtuu opintoretkien sekä virtuaalisten maatilaympäristöjen avulla. Retkien toteutusmallissa huomioidaan yhteistyö alueellisten toimijoiden kanssa ja lisäksi suunnitellaan malli opintoretkien rahoitukseen. Hanke aktivoi alueellisia toimijoita opintoretkien toteuttamiseen hankkeen jälkeen. Tämän tueksi hankkeessa tuotetaan valmista viestintämateriaalia.

Hanke parantaa ruokatuotannon tuntemusta tarjoamalla ajantasaista ja todennettua tietoa ruoan alkuperästä ja maatalouden kulttuurisesta, ekologisesta, taloudellisesta ja ravitsemuksellisesta roolista arkipäivän elämässä. Hankkeen kohderyhmänä ovat alakoulun 4.-6.-luokkalaiset ja yläkoululaiset, opettajat, opinto-ohjaajat ja opettajaopiskelijat sekä viljelijät ja lähiruokayrittäjät.

Hankkeessa tuotetaan uutta, ruokatuotantoa koskevaa Safkan jäljillä -opetusmateriaalia. Materiaalissa avataan lähiruoan tuotantoketjua ja ruoantuotannon vihreää siirtymää. Materiaaleissa huomioidaan erityisesti opettajille suunnattu tieto, jotta heillä on valmiudet välittää tieto oppilaille. Materiaalin kokoamisessa varmistetaan sen ajantasaisuus ja puolueettomuus ruoantuotannon eri osa-alueilta, kuten lähiruoasta, kestävästä kasvi- ja kotieläintuotannosta, teknologiasta ja taloudesta. Oppimateriaali ja opettajien tukimateriaali julkaistaan avoimen oppimateriaalin sivustolla (aoe.fi).

Hankkeen viestinnässä käytetään monipuolisesti eri kanavia ja panostetaan opettajille suunnattuun viestintään, jotta hankkeen tuottamat materiaalit ja mahdollisuudet opintoretkiin tulevat valtakunnallisesti tutuiksi. Hankkeessa tehdään yhteistyötä alueellisten toimijoiden kanssa ja rakennetaan verkostoja tiedon levittämiseksi.

Hankkeen hallinnoijana toimii Savonia ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Koulutuskeskus Brahe ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Hanke toteutetaan valtakunnallisena.