Projekti
AIRe - Platform Digitaalisen kuntoutuksen alusta
Rahoitusohjelma
Projektityyppi
Vahvuusala
Toteutusaika
1.8.2022 - 31.12.2024
Yksikkö
Rahoitusohjelma
Business Finland
Projektin kotisivu
Projektin kuvaus
AIRe-Platform on Kuntoutusinstituutin innovatiivisen julkisen hankinnan projekti, jonka tarkoitus vastata kuntoutuksen maailmanlaajuisesti kasvavaan tarpeeseen digitaalisen kuntoutuksen keinoin. Tarkoituksenamme on rakentaa älykäs alustaratkaisu ja digitaalisen kuntoutuksen simulaatio- ja kehittämisympäristö, jonka suunnitteluun osallistetaan alan toimijoita, teknologiayrityksiä, loppukäyttäjiä sekä Kuntoutusinstituutin monialaista asiantuntijajoukkoa.
Kehitettävään alustaan rakennetaan keskeiset älykkyydet, jotta kuntoutujan oman toimintakyvyn arviointi sekä palveluihin ohjautuvuus on mahdollista yhden selkeän kuntoutuspolun kautta ihmiskeskeisesti, kuntoutujan yksilölliset tarpeet huomioiden. Kehitystyön punaisena lankana toimii ajatus, jossa uusia teknologioita hyödynnetään palveluiden yhteen kokoamiseksi perinteisten siilojen tai pirstaleisuuden sijaan.
AIRe-alustan taustajärjestelmä perustuu avoimeen lähdekoodiin, avoimiin rajapintoihin ja tietosisältöihin. Järjestelmän suunnittelussa huomioidaan sen toiminnoista vastaavien osa-alueiden riippumattomuus ja helppo käyttöönotto sekä käytössä olevien teknologioiden vaihtokelpoisuus.
Projekti toteutetaan innovaatiokumppanuus menetelmällä. Innovaatiokumppanuus perustuu hankintayksikön tarpeeseen, jota ei voida täyttää markkinoilla jo olevilla ratkaisuilla. Hankintaprosessi on monivaiheinen ja vuoropuhelu markkinatoimijoiden kanssa aloitetaan jo hyvissä ajoin hankinnan valmisteluvaiheessa. Hankintaan kuuluu kehitysvaihe, jossa valittu innovaatiokumppani kehittää tilaajaan tarpeita mahdollisimman hyvin vastaavan ratkaisun. Hankinnan monimuotoisuus sekä uutuusarvo huomioiden hankintaprosessi edellyttää aktiivista vuoropuhelua ja neuvotteluita markkinatoimijoiden kanssa. Innovaatiokumppanuus palvelee tämän tyyppistä kehitystyötä, sillä menettelylle on tyypillistä laaja ja monipuolinen vuorovaikutus sekä yhteistyö markkinatoimijoiden kanssa.
Hankintaprosessin aikana on tarkoitus luoda avoin ja luottamukseen perustuva ilmapiiri, jossa molemmat osapuolet voivat vapaasti jakaa ajatuksia, ehdotuksia ja osaamistaan. Hankinnan monivaiheiset yhteiset neuvottelut antavat hyvät lähtökohdat kehitystyön aloitukseen.
Kannustimena itse innovaatiokumppanuudessa toimivat kehitystyöpalkkiot ja mahdolliset uudet kehitystyön tuloksena syntyvät tulevaisuuden tuote-, palvelu- tai liiketoimintamallit. Toimittajat voivat saavuttaa kilpailuetua ja kasvumahdollisuuksia osallistumalla tämän tyyppisiin kumppanuuksiin. Hankinnan tavoitteet tukevat uusien innovaatioiden syntymistä, kansainvälistymistä, alueellista elinvoimaa ja kilpailukykyä sekä osaamisen kasvua. Innovaatiokumppanuus pyrkii uudenlaiseen ajattelumalliin, jossa Tilaaja ja Toimittaja muodostavat yhteistyökumppanuuden, Tilaaja Toimittaja näkökulman sijaan. Innovatiiviset kumppanuudet voivatkin edesauttaa pitkäaikaisten kumppanuussuhteiden syntymistä.
Älykäs digitaalisen kuntoutuksen alusta ja kehittämisympäristö tukee kuntoutujan osallisuutta ja aktiivisuutta kuntoutumisen eri vaiheissa, sekä tarjoaa kuntoutusalan toimijoille mahdollisuuden hyödyntää ihmiskeskeisesti suunniteltua modernia teknologiaa osana kehittyviä asiakaspalveluprosessejaan.
AIRe-Platform hankkeen tavoitteena kehittää avoimeen lähdekoodiin perustuva digitaalisen kuntoutuksen vuorovaikutteinen ja uusimpia teknologioita sekä tekoälyä hyödyntävä alustaratkaisu, joka kerää yhteen kuntoutuspalveluiden kehittäjä- ja tuottajaosapuolet sekä kuntoutuksen palveluita ja tuotteita hyödyntävät ihmiset.
AIRe-Platform hankeen toteutusaika on 1.8.2022-31.12.2024. Hanketta rahoittaa Business Finland.
AIRe-Platform hankeen toteutusaika on 1.8.2022-31.12.2024. Hanketta rahoittaa Business Finland.
https://www.jamk.fi/fi/projekti/aire-platform
Lisätietoja:
Henna Nyman
Projektipäällikkö AIRe-Platform
Hankintavastaava Hyvinvointiyksikkö
Projektin tulokset
AIRe-Platform hankkeen hankintaprosessi on edennyt innovaatiokumppanuus vaiheeseen. Hankintamenettelyn monivaiheiset neuvottelut saatiin päätökseen kesäkuussa 2023. Lopullinen tarjouspyyntö lähetettiin mukana oleville Toimittajille syyskuussa 2023. Hankintamenettely saatiin lopulta päätökseen lokakuussa ja virallinen hankintapäätös innovaatiokumppanista on tehty lokakuussa 2023. Kumppaniksi kehitystyöhön valittiin hankintaa varten perustettu ryhmittymä, jonka jäseninä ovat suomalaiset yritykset Goodlife Tehcnology Oy sekä PhysioTools Oy. Hankintasopimukset kehitystyönajalle on allekirjoitettu joulukuussa 2023.
Projektissa alkaa uusi vaihe, kun varsinainen innovaatiokumppanuus eli kehitystyö pääsee alkamaan. Luvassa on intensiivinen ketterän kehityksen ja tehokkaiden sprinttien täyteinen kahdentoista kuukauden kehitystyöaika. Kehitystyön jälkeen innovaatiokumppanuus hankintamenetelmänä mahdollistaa kehitetyn alustaratkaisun hankinnan suoraan kehittäjänkumppanilta, ilman erillistä kilpailutusta. Hankintayksikkö voi myös olla hankkimatta kehitettyä ratkaisua, mikäli se ei vastaa toivottua lopputulosta.
Kehitystyön aikana alustaratkaisun toteutusta seurataan hankintavaiheessa asetettujen välitavoitteiden mukaisesti. Tavoitteena on mallintaa ja testata kehitetyn alustan avulla digitaalisen kuntoutuksen mahdollisuuksia. Kehitystyö pitää sisällään prototyypin pilotointi- ja testausvaiheet, joiden aikana alustaa ja sen ominaisuuksia päästään kokeilemaan todellisessa ympäristössä. Alustan kehityksessä keskeisessä roolissa ovat kuntoutujan eli loppukäyttäjän tarpeet, joita on kartoitettu palvelumuotoiluprosessin avulla. Kerättyä tietoa tullaan hyödyntämään alustan innovatiivisessa tuotekehityksessä.
Hankkeen tulokset päivitetty 3.1.2024.