Yhteisöllisyyden edistäminen ammattikorkeakoulussa
Yhteisöllinen ja yhdenvertainen ammattikorkeakoulu -hankkeessa edistimme yhteisöllisyyttä tutoroinnin ja mentoroinnin kautta sekä rakensimme mallin mentorointiin ja tutoroinnin tukeen. Kehitimme myös matalan kynnyksen palveluita opiskelijoille sekä toteutimme myötätuntomentorointia.
Tavoitteitamme yhteisöllisyyden edistämiseksi:
- Rakennamme mallin mentorointiin ja tutoroinnin tukeen
- Tavoitteenamme on kehittää opiskelijoiden matalankynnyksen palveluita ja luoda opiskelijoille "kohtaamispaikka", jonne opiskelija voi tulla kohtaamaan mentoreita, tutoreita ja ohjauksen toimijoita ja löytää matalalla kynnyksellä vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
- Kehitämme ja toteutamme itsemyötätuntoon ja vertaisuuteen pohjautuvan myötätuntomentoroinnin mallin yhteistyössä Nyyti ry:n kanssa.
Mentorit ja tutorit yhteisöllisyyttä edistämässä
Opiskelijakunta JAMKO toimii YYamk-hankkeessa yhteistyötahona ja tavoitteenamme on edistää yhteisöllisyyttä tutoroinnin ja mentoroinnin kautta. Tutoroinnin kehittämisen ja mentorointitoiminnan laajentamisen avulla vahvistamme korkeakoulun yhteisöjen syntymistä ja pysyvyyttä.
JAMKOn tutorit ja mentorit luovat jo olemassaolollaan yhteisöllisyyttä
Tutorit ovat tärkeässä roolissa ensimmäisen vuoden opiskelijoille, joille tutorit ovat ensimmäinen kosketus Jamkin yhteisöihin.
Hankkeen aikana mentorointia on uudistettu ja toimenkuvaa kirkastettu. Mentorointi oli aikaisemmin tutorointia kaikille muille paitsi 1. vuoden opiskelijoille. Nykyään mentorit ovat niin sanotusti tutoreiden tutoreita eli auttavat ja tukevat tutoreita heidän tekemässään työssä. Mentorit ovat myös olennainen osa Jamkin ohjauksen ja hyvinvoinnin verkostoa.
Ohjaustapaamiset toteutetaan osana YYamk-hankkeen omaa kolmiportaisen tuen mallia:
- Tutoroinnin osana olevat alakohtaiset ohjaustapaamiset
- Vapaamuotoiset tutorturinat
- Yksilöllistä tukea varten tarvekeskustelut
Lue lisää tutoroinnin tuen kolmiportaisesta mallista
Tutoroinnin tuki sisältää seuraavat kolme tukimuotoa tai vaihetta:
- Alakohtaiset ohjaustapaamiset: Aluksi JAMKOn tutorsektori tapaa tutorit alakohtaisissa tapaamisissa, joissa keskustellaan ryhmissä orientaatioviikosta, tutoroinnin sujumisesta ja muistutellaan tutorointiin liittyvistä tehtävistä. Alakohtaiset ohjaustapaamiset kuuluvat kaikille tutoreille.
- Tarvekysely: Alakohtaisten ohjaustapaamisten jälkeen tutoreille esitellään ja jaetaan Jamkin ohjaus- ja hyvinvointihenkilöstön rakentama tarvekysely, jonka täyttäessään tutor saa halutessaan yksilöllistä apua tutorointinsa tueksi.
- Tutorturinat: Kolmas tuen palvelu on JAMKOn hallituksen tutorvastaavien järjestämä vapaamuotoinen Tutorturinat-tapahtuma, johon saa osallistua halutessaan ja tulla kahvittelemaan sekä rupattelemaan muiden tutoreiden kanssa päivän polttavimmista aiheista tai ihan vain omista kuulumisistaan.
Tavataan tapahtumissa ja kampuksilla!
Yhteisöllinen ja yhdenvertainen ammattikorkeakoulu -projektin väkeä voit tavata tapahtumissa ja kampuksilla, sillä haluamme toimia lähellä opiskelijoita ja Jamkin ohjaus- ja hyvinvointipalvelujen toimintaa. Syksyllä 2022 YYamk-projekti oli tapaamassa opiskelijoita ja henkilöstöä Back to Campus -festareilla. Kysyimme “Millainen on hyvinvoiva korkeakoulu?” ja “Mikä sinua auttaa voimaan hyvin opinnoissasi?”.
Syksyllä 2023 kysyimme opiskelijoilta orientaatioviikon avajaistapahtumassa Paviljongissa “Millainen on turvallinen korkeakoulu?”. Opiskelijoita kiinnostaa oma turvallisuus niin henkisesti kuin fyysisesti. Hankekoordinaattorin blogitekstissä käsitellään opiskelijoiden vastauksia ja sitä, mitä Jamkissa ja JAMKOssa tehdään turvallisemman opiskeluympäristön kehittämiseksi.
Opiskelijoilta saatava arvokas palaute auttaa meitä kehittämistyössä.
Kohtaamispaikka ja matalan kynnyksen tuki opintoihin
Kohtaamispaikalla haluamme tarjota opiskelijoille mahdollisuuden kohdata toisiaan ja Jamkin ohjauksen ja hyvinvoinnin asiantuntijoita. Perusta yhteisöllisyyden syntymiselle on toisten ihmisten kanssa verkostoitumisessa ja kanssakäymisissä. Kuitenkin hybridi- ja monimuoto-opiskelun lisääntyessä opiskelijat suorittavat opintojaan kampuksien ulkopuolella. Kohtaamispaikan haluttiin olevan saavutettava kaikille opiskelijoille opiskelumuodosta riippumatta. Kohtaamispaikan tavoitteena on löytää sopivin verkkoalusta, joka palvelee parhaiten kaikkia opiskelijoita. Haluamme myös tuoda kohtaamispaikan kautta erilaisia Jamkin ulkopuolisia palveluita lähemmäksi opiskelijoita. Kohtaamispaikassa kannustamme opiskelijoita toteuttamaan yhdessä hyvän mielen tekoja.
Opintopiirit "Study together" vuonna 2023: Opintopiireissä saa tukea opiskelun aloittamiseen, rutiineihin ja itsenäiseen työskentelyyn. Opintopiirit kokoontuvat syksyllä 2023 pääkampuksella, Lutakon kampuksella sekä verkossa.
Miten ja missä sinä haluaisit kohdata muita opiskelijoita ja Jamkin ohjaus- ja hyvinvointihenkilöstöä?
Myötätuntomentorointi
Myötätunnon tiedetään edistävän mielen hyvinvointia ja opinnoissa onnistumista sekä yhteenkuuluvuutta ja merkityksellisyyden kokemusta. Jamkin opiskelijoille tarjotaan osana hankkeen toimintaa myötätuntomentorointia, joka perustuu Nyyti ry:n kehittämään vertaisryhmätoiminnan malliin. Myötätuntomentoroinnin ryhmään osallistumisesta voivat hyötyä esimerkiksi ne opiskelijat, jotka kokevat stressiä tai uupumusta sekä kokevat olevansa kovia suorittamaan tai ovat vaativia suhteessa itseensä.
Mitä on myötätuntomentorointi?
Myötätuntomentoroinnista voivat hyötyä esimerkiksi opiskelijat, jotka kokevat stressiä, uupumusta tai kokevat olevansa kovia suorittamaan tai ovat vaativia suhteessa itseensä.
Myötätuntomentoroinnin avulla pääsee vahvistamaan omaa kykyään myötätuntoiseen asenteeseen ja toimintaan.
Myötätuntomentorointi vertaisryhmissä -toimintaa on kehitetty hyvin tuloksin opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävässä Nyyti ry:ssä.
Myötätuntomentorointiryhmä on opiskelijoiden vertaisryhmä, jossa kohdataan mukavassa ilmapiirissä ja tutustutaan yhdessä myötätunnon ja itsemyötätunnon mahdollisuuksiin ja haasteisiin sekä vahvistetaan kykyä myötätuntoiseen toimintaan. Aiheita käsitellään keskustellen sekä myötätuntoiseen vuorovaikutukseen ja itsemyötätuntoon liittyvien harjoituksien avulla.
Jamkissa ryhmiä ohjasivat vertaisryhmätyöskentelyyn perehdytetyt opiskelijat sosiaali-, terveys- ja pedagogisilta aloilta.
Yhteisöllisyyden edistämisen ja oppimisen tuen osaamisen vahvistaminen
Tavoitteenamme on ollut vahvistaa Jamkin opettajien ja ohjaustoimijoiden, vertaistutoreiden ja mentoreiden osaamista yhteisöllisyyden edistämisen ja oppimisen tuen kysymyksissä. Henkilöstö on saanut uusia välineitä opiskelijoiden kohtaamiseen.
Miten?
- Koulutukset: opetus- ja ohjaushenkilöstön koulutusten teemoja ovat olleet mm. yhteisöllisyys, kohtaamisosaaminen ja oppimisen tuki. Tutustu koulutuskalenteriin
- Erityisopettajan palvelut opettajan työn tukena: Koulutus, case-työpajat ja konsultaatio