Koulutuskalenteri

Tällä sivulla on tietoa koulutuksista, joita järjestimme Jamkin opetus- ja ohjaushenkilöstölle, JAMKOn tutoreille ja mentoreille sekä myös kaikille opiskelijoillemme liittyen opiskelijahyvinvointiin, yhdenvertaisuuteen, kohtaamisosaamiseen ja erityiseen tukeen. Yhteisöllinen ja yhdenvertainen ammattikorkeakoulu -projekti päättyi 31.12.2024. 

Työskentelemässä

Koulutuksia syksyllä 2023

Yksinäisyystyön koulutukset marraskuussa jamkilaisille - koulutukset peruttu vähäisen osallistujamäärän vuoksi! 

Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hanke (2022-2024) tarjoaa opiskelijoiden parissa toimiville maksuttomia verkkokoulutuksia, jotta ihan jokaisella olisi valmiuksia tukea opiskelijoita yksinäisyyden kokemuksissa. Kokonaisuus antaa valmiudet yksinäisyyden puheeksiottoon, opiskelijan myötätuntoiseen kohtaamiseen sekä ohjaamiseen sopivan avun piiriin. 

Ilmoittautuneet ovat saaneet sähköpostitse tiedon koulutusten peruuntumisesta. Helsinki Missio tarjoaa tilalle vaihtoehtoisia lähes samansisältöisiä koulutuksia 1.11. - 22.11.2024, niihin ilmoittautumisohjeet voit kysyä: Maaret Rutanen, [email protected].

Menneet koulutukset:

Järjestimme YYamk-projektissa yhdenvertaisuuteen, mielenterveyteen, kohtaamisosaamiseen ja erityiseen tukeen liittyviä koulutuksia Jamkin opetus- ja ohjaushenkilöstölle ja JAMKOn tutoreille ja mentoreille. 

Oppimispakki aloittaville opiskelijoille 18.9.2023 klo 14.00 - 16.00

Miten opin parhaiten? Miten oppimisvaikeudet voivat näkyä? Millaisia apuvälineitä oppimisen tueksi on olemassa? 2 tuntia kestävällä etäluennolla käytiin läpi  

  • oppimisen ituja (perustarpeet, ympäristö, motivaatio, asenne)
  • opiskelustrategioita (ajanhallinta, keskittyminen, lukutekniikoita, muistitekniikoita)
  • yleisimpien oppimisvaikeuksien piirteitä (myös ADHD)
  • oppimisen tuen perinteisiä ja digitaalisia apuvälineitä

Luennon pitivät Pasi Sarsama ja Sallamari Siitonen Erilaisten oppijoiden liitosta. Koulutukseen ei tarvitse ilmoittautua.

Yksilöllinen tuki korkeakoulussa -koulutus 4.10.2023 klo 13.00 - 15.00 

  • Mitä ovat yksilöllisen tuen toimet Jamkissa? Kuinka yksilöllisen tuen prosessi etenee?
  • Mitä tiedetään korkeakouluopiskelijoiden oppimisvaikeuksista ja kuinka ne ilmenevät?
  • Kuinka opettajana voin tukea opiskelijan opiskelukykyä?

Kouluttajana: Heini-Maria Pietilä, erityisopettaja ja opintopsykologi Jamk. 

Saavutettava opetus ja erityinen tuki korkeakouluopinnoissa

Erityinen tuki korkeakouluopinnoissa -webinaari 8.3.2023 klo 13–15  

  • Mitä on saavutettava pedagogiikka, joka tukee kaikkien oppimista?
  • Mitä tiedetään korkeakouluopiskelijoiden oppimisvaikeuksista ja kuinka ne ilmenevät? 
  • Kuinka opettajana voin tukea opiskelijan opiskelukykyä?

Webinaari oli suunnattu Jamkin opetus- ja ohjaushenkilöstölle ja se toteutetaan verkon kautta Teamsissa. Ilmoittautuminen koulutukseen OSS-järjestelmän kautta. Kouluttajana Heini-Maria Pietilä, erityisopettaja, opintopsykologi Jamk. 

Yksilöllinen tuki korkeakoulussa -webinaari 12.4. klo 13-14.30 

  • Mitä ovat yksilöllisen tuen toimet Jamkissa? Kuinka yksilöllisen tuen prosessi etenee? 
  • Mitä tiedetään korkeakouluopiskelijoiden oppimisvaikeuksista ja kuinka ne ilmenevät? 
  • Kuinka opettajana voin tukea opiskelijan opiskelukykyä?

Webinaari oli suunnattu Jamkin opetus- ja ohjaushenkilöstölle ja se toteutetaan verkon kautta Teamsissa. Ilmoittautuminen koulutukseen OSS-järjestelmän kautta. Kouluttajana: Heini-Maria Pietilä, erityisopettaja ja opintopsykologi Jamk.

Yhteisöllisyyden tukeminen:

  • Työkaluja yhteisöllisyyden edistämiseen 16.8.2022 klo 13-15. Kouluttajana Leena Tuuttila, Nyyti ry. Koulutus toteutettiin verkossa. 
  • Työkaluja yhteisöllisyyden edistämiseen verkko-opetuksessa 2.11.22 klo 12.30-15.30. Kouluttaja Satu Aksovaara, Jamk ammatillinen opettajakorkeakoulu.

Työkaluja yhteisöllisyyden edistämiseen -koulutuksen kuvaus

Koulutusten verkkototeutukset tarjoavat opiskelijalle vapautta ja joustavuutta. Vapauden kääntöpuolella näyttäytyy yksinäisyys ja yhteisöllisyyden kokemuksen puute. Pedagogiset ratkaisut, oma toiminta ja läsnäolo muodostavat pohjan yhteisöllisyyden syntymiseen. Yhteisöllisyys alkaa pienemmästä ryhmästä ja laajenee isompiin.

Opettajana ja ohjaajana joudumme pohtimaan yhteisöllisyyden muodostumisen tukemista sekä synkronisen (esim. "live-opetus") että asynkronisen oppimisen yhteydessä.

Tässä webinaarissa tarkastelemme keinoja yhteisöllisyyden edistämiseen verkko-opetuksessa ja jaamme kokemuksia erilaisista digitaalisista yhteisöllisyyttä tukevista työkaluista.

Kohtaamisosaaminen: 

  • Kohtaamisosaaminen 17.11.2022 klo 9-14. Kouluttaja Riikka Michelsson, Jamk ammatillinen opettajakorkeakoulu. Toteutettiin verkossa. 

Kohtaamisosaaminen-koulutuksen kuvaus

Mitä on kohtaamisosaaminen ja mihin sitä tarvitaan? Kohtaamisosaamisen ytimen muodostavat ns. dialogiset taidot, joilla voidaan edistää yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.

Opettajalle dialogiset taidot ovat tärkeitä esimerkiksi oppijakeskeisessä opetuksessa ja turvallisen ja vuorovaikutteisen ilmapiirin luomisessa. Tutor- ja mentor-toiminnassa dialogitaidot tukevat vuorovaikutusta ja auttavat yhteisen ymmärryksen luomisessa.

Tässä koulutuksessa perehdyt keskeisiin dialogitaitoihin ja harjoittelet niitä käytännössä. Lisäksi mietimme yhdessä, miten myös opiskelijoiden dialogitaitoja eli yhdessä oppimisen taitoja voisi kehittää. Koulutukseen kuuluu myös ennakkotehtävä. 

Mielenterveyden haasteet ja puheeksiotto:

  • YTHS:n Mielenterveyden ensiapukoulutukset antavat välineitä pitää huolta omasta hyvinvoinnistasi (MTEA1) sekä auttavat tunnistamaan mielenterveyden haasteita ja ottamaan puheeksi huolenaiheita (MTEA2). 
  • Mielenterveyden ensiapukoulutus 1 16.-17.11. klo 8.30-15.30, järjestettiin Jamkin pääkampuksella.

  • Mielenterveyden ensiapukoulutukset tarjolla myös YTHS:n valtakunnallisina verkkokoulutuksina: Tutustu YTHS:n verkkokoulutuksiin 

Kysy lisää:

Heini-Maria Pietilä

Opintopsykologi, Study Psychologist
Koulutuksen kehittämispalvelut, Educational Development Services
Korkeakoulupalvelut, University Services
+358405219415

Seija Eskola

Lehtori, Senior Lecturer
Opettajankoulutus, Teacher Education
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Professional Teacher Education
+358406214680

Tietoa ja näkökulmia oppilaitosten hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen - tutustu myös: 

Mitä sinulle kuuluu? -podcast

Kutsuimme ohjauksen toimijoita ja kehittäjiä, opettajia ja opiskelijoita keskustelemaan opiskelijahyvinvoinnin eri näkökulmista, moniammatillisesta yhteistyöstä ja keinoista, joilla tuetaan opiskelukykyä, hyvinvointia ja osallisuutta korkeakouluissa.

Kamerat auki -podcast

Podcast verkkovuorovaikutuksesta ja ammatillisesta yhteisöllisyydestä oppilaitosten työn ja johtamisen sekä tutkimuksen näkökulmasta. Se on Vuorovaikutus verkossa – hyvinvointia oppilaitokseen -kehittämis- ja tutkimusprojektin loppujulkaisu.

Artikkeli

Johtamistuumailuja-podcastit

Johtamistuumailuja on podcast-sarja oppilaitosjohtamisesta. Tervetuloa kuuntelemaan ammatillisen opettajakorkeakoulun tuottamia podcasteja!