Julkaisut
Tutustu Yhteisöllinen ja yhdenvertainen ammattikorkeakoulu -projektissa tuotettuihin julkaisuihin ja muihin materiaaleihin.
Podcastit
Rakennetaan yhdessä yhteisöllisyyttä -podcast 1
Mitä yhteisöllisyys tarkoittaa ammattikorkeakoulussa ja millaisilla keinoilla me kaikki voimme sitä rakentaa? Opintopsykologi Heini-Maria Pietilä, hankekoordinaattori Stella Palassalo ja lehtori Riikka Michelsson keskustelevat tässä jaksossa vuorovaikutuksesta, kohtaamisen taidoista sekä erilaisista arkisistakin keinoista, joilla voimme luoda yhteisöllisyyttä korkeakouluun - myös verkkovuorovaikutuksessa ja etäopetuksessa.
1. podcastin tekstivastine (pdf)
Mentorina pääsee heittäytymään -podcast 2
Jamkissa JAMKOn mentorit tukevat tutoreita heidän työssään sekä ovat vertaistuki opinnoissaan pidemmällä oleville opiskelijoille. JAMKOn mentorointi on ollut monelle tuntematonta, mutta nyt mentorit ja sen parissa työskentelevät raottavat verhoa kulissien taakse! Hankekoordinaattori Stella Palassalo, JAMKOn hallituksen mentorvastaava Henriikka Tilander sekä mentorit Sanni Karjalainen ja Herkko Mehtälä keskustelevat mentoroinnin kehittämisestä ja nostavat esille parhaita asioita mentorina toimimisessa. Mentorikoulutus antoi mentoreille monia työelämässä muutenkin hyödyllisiä taitoja. Olisiko sinusta mentoriksi? Tätä opiskelijoiden näköistä (ja kuuloista) podcastia ei kannata missata!
2. podcastin tekstivastine (pdf)
Yksilöllinen tuki korkeakoulussa - podcast 3
Jamkissa opiskelijoita varten on tukea saatavilla monestakin eri paikasta. Kielikeskuksen Piia Anttonen avaa tukipalveluita, jotka ovat saatavilla kieliopintoja varten. Opintopsykologit Heini-Maria Pietilä ja Joonas Puhto kertovat, miten yksilöllisen tuen hakemista ja saamista on kehitetty. Miten opiskelija sitten voi hakeutua yksilöllisen tuen pariin? Entä miten näihin asioihin voisi perehtyä vielä lisää? JAMKOn hankekoordinaattori Stella Palassalo luotsaa keskustelua ja kertoo opiskelijakunnan näkökulmaa yksilölliseen tukeen.
3. podcastin tekstivastine (pdf)
Myötätunto auttaa arjessa ja opiskelussa - podcast 4
Jamkissa on pilotoitu YYamk-hankkeen aikana Nyyti ry:n kehittämää myötätuntomentorointia. Myötätuntotaidoilla ja itsemyötätunnolla on vaikutusta hyvinvointiin niin opiskelussa kuin muutenkin arjessa. Aiheesta käydään keskustelua hyvinvoinnin parissa työskentelevien keskuudessa ja myötätuntoa pidetään tärkeänä taitona opiskelijoiden kohtaamisessa. Aiheen pariin kokoontuivat Nyyti ry:stä Leena Tuuttila, myötätuntomentorit Annimaria Valli ja Nelli Karimäki sekä Jamkin lehtori Tiia Luotojoki. Podcastin juontaa ja keskustelua luotsaa hankekoordinaattori Stella Palassalo.
Podcastissa pohditaan myötätunnon hyötyjä opiskelijalle sekä myötätuntomentoreiden kokemuksia mentoroinnista ja vertaisohjaajuudesta. Kuuntele, millaisia oivalluksia myötätuntomentorointi Jamkissa tarjosi ja miten voisit itse hyödyntää myötätuntoa arjessa!
Artikkelit ja blogit
Yleisimmät tuen tarpeet ja tukipalvelut kieli- ja viestintäopinnoissa
Ammattikorkeakoulussa opiskelijat lähtevät hyvinkin erilaisista lähtötilanteista suorittamaan tutkintoon kuuluvia kieli- ja viestintäopintoja. Jamkissa Kielikeskus tarjoaa opiskelijoille erilaisia tukipalveluita kieli- ja viestintäopintojen suorittamiseen. Piia Anttonen kirjoittaa aiheesta 4.12.2023 Jamk Arenassa julkaistussa artikkelissa.
Lue Anttosen artikkeli
Opiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen korkeakouluissa – opettajan tehtävä?
Opiskelijat ovat nostaneet esille, että hyvällä opetuksella ja helposti lähestyttävillä ja mukavilla opettajilla on merkitystä opiskelijoiden kokemalle hyvinvoinnille ja turvallisuudelle. Heini-Maria Pietilä tarkastelee hyvinvoinnin tukemista ja hyvinvointipedagogiikkaa artikkelissa, joka on julkaistu 23.11.2023. Lue artikkeli Jamk Arenassa
Myötätunto opiskeluhyvinvoinnin edistäjänä korkeakoulussa – käytäntöjen yhteiskehittämistä kumppanuuden avulla
Maaret Rutanen ja Leena Tuuttila kuvaavat artikkelissa myötätuntomentoroinnin pilotointiprosessia Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Artikkeli on julkaistu Nyyti ry:n Mielellä on väliä -blogissa 20.9.2023. Lue Myötätunto opiskeluhyvinvoinnin edistäjänä korkeakoulussa -blogiartikkeli (Nyyti.fi)
Turvallisuus kiinnostaa
Stella Palassalo kirjoittaa JAMKOn blogissa asioista, jotka opiskelijoiden mukaan lisäävät turvallisuutta korkeakoulussa. Blogissa kerrotaan myös JAMKOn luomista turvallisemman tilan periaatteista. Blogi julkaistiin 8.9.2023. Lue Palassalon blogiartikkeli (jamko.fi)
Study Together -opintopiiristä tukea opintoihin
Heini-Maria Pietilä kirjoittaa Jamkissa kokeilluista opintopiireistä sekä opiskelijoiden palautteesta. Artikkeli on julkaistu 29.8.2023 Opekorkeassa tapahtuu blogissa. Lue Study Together -opintopiiristä tukea opintoihin.
YYamk-hankkeen touhukas kevät
Stella Palassalo kirjoittaa JAMKOn blogissa mentoroinnista, turvallisen tilan periaatteista sekä yhteisöllisyyden tukemisesta korkeakoulussa. Blogi on julkaistu 13.6.2023. Lue YYamk-hankkeen touhukas kevät JAMKO-blogissa.
Saavutettavampaa korkeakouluopiskelua Jamkissa – Yksilöllisen tuen sähköistäminen
Vesa Kuhanen kertoo Jamkin opiskelijoiden yksilöllisestä tuesta ja sen hakuprosessin sähköistämisestä Jamkissa. Julkaistu Opekorkeassa tapahtuu -blogissa 12.6.2023. Lue Saavutettavampaa korkeakouluopiskelua Jamkissa -artikkeli.
Yhteisöllinen korkeakoulu opiskelukyvyn vahvistajana
Hyvinvoiva korkeakouluyhteisö edistää opiskelijoidensa opiskelukykyä ja tarjoaa kokemuksia yhteisöön kuulumisesta. Tässä Heini-Maria Pietilän blogikirjoituksessa tutustutaan YTHS:n opiskelukykymalliin ja tarkastellaan korkeakoulun tehtävää opiskelukyvyn vahvistajana. Artikkeli on julkaistu 15.5.2023. Lue artikkeli Oivalluksia kuntoutuksesta -blogissa
Mitä tutor tarvitsee?
Tutorointi tukee opiskelijoiden yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Ensimmäinen opiskeluvuosi on merkittävässä roolissa opintoihin ja yhteisöön kiinnittymisen näkökulmasta. Opiskelijoiden vertaisohjaajina toimivien tutoreiden toiminnan tukemiseen on kehitetty mallia, ja kehittämistyö perustuu tutoreilta kerättyyn palautetietoon. Aihetta tarkastelevat Joonas Puhto ja Maaret Rutanen, julkaistu Opekorkeassa tapahtuu -blogissa 17.5.2023. Lue Mitä tutor tarvitsee? -artikkeli.
Yhteisöllistä ja yhdenvertaista kohtaamisosaamista kehittämässä
Mitä on kohtaamisosaaminen ja miten sillä tuetaan yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta korkeakouluyhteisössä niin opetuksessa, ohjauksessa kuin muissakin kohtaamistilanteissa? Tätä pohdittiin yhdessä, kun Yhteisöllinen ja yhdenvertainen ammattikorkeakoulu (YYamk) -hankkeessa toteutettiin 17.11.2022 kohtaamisosaamisen koulutus verkkovälitteisesti. Blogin on kirjoittanut Riikka Michelsson. Julkaistu Opekorkeassa tapahtuu -blogissa 4.4.2023. Lue Yhteisöllistä ja yhdenvertaista kohtaamisosaamista kehittämässä -artikkeli.
Korkeakoulun erityisopettajan vinkit saavutettavaan opetukseen
Heini-Maria Pietilä 2022 | Saavutettavuutta voidaan ajatella ikään kuin silmälaseina, joiden kautta tarkastelemme esimerkiksi opetusta, opetukseen käytettyjä menetelmiä, oppimisympäristöjä ja yksilöiden oppimista. Saavutettava opetus palvelee kaikkia oppijoita. Pietilän blogissa konkreettisia vinkkejä, kuinka opetuksessa voidaan huomioida saavutettavuus. Julkaistu Opekorkeassa tapahtuu blogissa 29.12.2022. Lue Korkeakoulun erityisopettajan vinkit -blogi
Millainen on hyvinvoiva korkeakoulu?
Stella Palassalo 2022 | Blogissa kerrotaan lukuvuoden alun tapahtumista Jamkissa ja kootaan opiskelijoiden esiin nostamia asioita, jotka tukevat hyvinvointia ja opintojen etenemistä korkeakoulussa. Julkaistu 7.11.2022 JAMKO-blogissa. Lue blogi JAMKOn sivustolla
Erityisopettaja ammattikorkeakoulussa?
Heini-Maria Pietilä 2022 | Korkeakoulussa erityisopettajan työhön kuuluu opiskelijatyötä, ryhmien ohjaamista tai opetusta, sekä henkilökohtaisia opintojärjestelyjä. Erityisopettaja toimii myös konsultoivassa roolissa osana korkeakoulun moniammatillista ohjauksen verkostoa. Julkaistu Opekorkeassa tapahtuu -blogissa 21.6.2022. Lue Erityisopettaja ammattikorkeakoulussa? -blogi