Vesiosuuskunnat
Kansallinen vesihuoltouudistus
Kansallisen vesihuoltouudistuksen ohjelmassa olevilla toimilla pyritään vahvistamaan ja varmistamaan tulevaisuuden vesihuoltoa. Yhtenä toimenpidealueena ohjelmassa käsitellään osaamista ja koulutusten kautta saavutettavia pätevyyksiä. Osaamisen ylläpidon haasteet konkretisoituvat tulevaisuudessa, kun iso osa vesihuoltolaitosten ammattilaisista eläköityy.
Vesiosuuskuntien kohdalla tilanne on erityisen haasteellinen. Toiminnasta vastaavat jo nyt eläkeiässä olevat henkilöt eikä nuorempien rekrytointiin tahdo löytyä riittävästi kannustimia. Tilannetta mutkistaa myös vesihuollon hoitaminen oman työn ohella.
Pätevyysvaatimusten kohdalla tulee päätettäväksi mitä laitoksia ne koskevat, mikä on erikokoisten laitosten vaatimusten sisältö ja miten pätevyydet saavutetaan. Koulutusten lisäksi on oltava mahdollisuus myös jatkuvaan työssä oppimiseen.
Vapaehtoista kouluttautumista ja osaamisen ylläpitoa on vesiosuuskunnille tarjottu moneltakin eri taholta. Hankkeissa toteutettuna koulutusten hinta voidaan pitää kohtuullisena ja koulutusaiheet valita kohderyhmän kiinnostuksen mukaan.
Tutustu Kansallisen vesihuoltouudistuksen ohjelmaan tästä linkistä. Pätevyysvaatimuksista tehdyn esiselvityksen voit ladata VVY:n sivuilta, pääset sinne tämän linkin kautta.
Vesihuollon varautuminen koronaviruksen aiheuttamassa tautiepidemiassa
Maa- ja metsätalousministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat antaneet vesihuoltolaitoksille, niitä valvoville kunnan terveydensuojeluviranomaisille ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksille suositukset vesihuoltopalveluiden turvaamiseksi koronavirusepidemian aikana. Pääset ohjeisiin tämän linkin kautta.
Maaseudun infraisännöinti -selvitys
Selvityksen painopisteenä olivat vesiosuuskunnat, mutta tarkasteluun otettiin melko laajasti myös yksityisteiden isännöinti ja suppeasti ojitusisännöintikoulutus. Selvitys tehtiin Suomen Kuntaliiton hallinnoiman Maaseudun INFRA -verkoston tilauksesta. Raportti on ladattavissa tämän linkin kautta.
Vesiosuuskuntien uudet mallisäännöt julkaistu
VVY on julkaissut uudet mallisäännöt vesiosuuskunnille. Säännöt on uudistettu yhteistyössä Osuustoimintakeskus Pellervon kanssa. Mallisäännöt löydät täältä.
Opas vesihuoltotoimintojen yhdistämiseen
Vesihuoltolaitosten yhdistyessä on monta mutkaa matkassa. Prosessissa on huomioitava erilaisia asioita, jotta yhdistäminen sujuu jouhevasti. Tämä opas auttaa asiassa eteenpäin. Oppaan löydät tämän linkin kautta.
Alueellisten perusmaksujen määritysperusteet
Opas vesihuoltolaitoksen alueellisten perusmaksujen määrittämiseen on saatavilla vesilaitosyhdistyksen sivuilta. Mikäli vesihuoltopalvelun tuottamiskustannukset jollakin alueella ovat suuremmat kuin toisilla alueilla, voi laitos määritellä alueille erisuuruiset perusmaksut. Oppaan voi ladata maksutta täältä.
Vesihuoltolaitosten kirjanpito, tilinpäätös ja verotus -opas
Opas on suunnattu erityisesti vesiosuuskunnille ja muille pienille vesihuoltolaitoksille. Maksuttoman julkaisun voit ladata täältä.
Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät 2024
Vuoden 2024 tapahtuma pidettiin Oulussa.
Selvitys pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarpeesta ja saatavuudesta Keski-Suomessa on valmistunut
Selvityksen tavoitteena oli kartoittaa pienten vesihuoltolaitosten ostopalveluiden tarvetta ja käyttöä, palveluiden saatavuutta sekä palveluita tarjoavia yrityksiä. Lisäksi selvitettiin pienten vesihuoltolaitosten valmiutta vastata lainsäädännön syksyllä 2014 kiristyneisiin vaatimuksiin.
Selvityksen tulokset ovat nyt valmistuneet. Raportti on ladattavissa ja luettavissa tästä linkistä. Tuloksia esiteltiin valtakunnallisilla vesiosuuskuntapäivillä tammikuussa 2016.
Selvityksen rahoitti Maa- ja vesitekniikan tuki ry. Kiitos kaikille selvitystyön mahdollistaneille tahoille.
Vesihuoltolakiopas on julkaistu
Vesihuoltolakiopas 2015 on nyt saatavilla MMM:n verkkosivuilta. Oppaassa avataan uuden vesihuoltolain säädöksiä ja kerrotaan sen soveltamisesta käytäntöön.
Vesihuoltolain ja talousvesiasetuksen muutokset tulivat voimaan 1.9.2014
Muutokset koskevat myös vesiosuuskuntien toimintaa. Oleelliset muutokset talousvesiasetuksessa koskevat desinfiointivalmiusvelvoitetta talousvettä toimittavilla laitoksilla.
Vesihuoltolakiin tuli muutoksia mm. liittymisvelvollisuuteen toiminta-alueilla sekä toiminnan avoimuuteen ja julkisuuteen. Jatkossa vesihuoltolaitosten tulee julkaista monia eri tietoja tietoverkossa. Sellaisten vesihuoltolaitosten asema, joilla ei ole kunnan vahvistamaa toiminta-aluetta, muuttui myös oleellisesti.