Ajankohtaista

Tiivistelmä materiaaleista

Muu materiaali

  • Tallenne: Marita Korhonen, Minna Lapisto, Jarkko Paananen ja Jenni Uusitaival: Keskustelua kohtaamisesta
  • Arja Kärkkäinen ja Anne Koskenranta animaatio hankkeen tarkoituksesta

Opinnäytetöitä ja harjoitteluraportteja:

Harjoitteluraportit:

---

Hyvää joulua ja kiitos kaikille osallistujille!

✨ Hyvää joulua ja tulevaa vuotta 2021 kaikille PAKU-hankkeeseen osallistuneille! ✨

Toivottaa, 

PAKU-tiimi

---

22.1. Palvelupolut kuntoon -loppuseminaarin ilmoittautuminen auki – myös loppujulkaisu ilmestyy tammikuussa

Palvelupolut kuntoon (PAKU) -hankkeessa kehitetään palveluohjausta ja varhaisen tuen sosiaaliohjausta paljon tukea tarvitsevien työikäisten ja heidän läheistensä näkökulmasta. Hanke jatkuu 28.2.2021 asti.

PAKU-hankkeen työskentelyprosessi on kuvattu Innokylään, ja Sokra on arvioinut toimintamallin lupaavaksi käytännöksi. Hankkeen kehittämistyön prosessiin ja toimintamallin kuvaukseen voi tutustua Innokylässä: Toimintamallin kuvaukseen Innokylässä pääset tästä linkistä. 

Hankkeen loppuseminaari järjestetään perjantaina 22. tammikuuta verkossa ja ilmoittautuminen on jo auki. Kaikille ilmoittautuneille lähetetään etälinkki seminaariin osallistumiseksi. Myös hankkeen loppujulkaisu on viimeistelyvaiheessa ja ilmestyy tammikuussa.

Ohjelma 22.1.2021 klo 10-14

10.00 - 10.10 

Tervetuloa! Tuija Ketola 

Johdantoa PAKU-hankkeeseen -video, Arja Kärkkäinen & Anne-Mari Koskenranta

10.10 - 11.30 

Kohti kokonaisvaltaista palveluohjausta, Aino Alaverdyan, Kati Karjalainen, Tuija Ketola ja Anne Koivisto

11.30 - 12.00 

Tauko

12.00 -12.30 

Kohti kokonaisvaltaista palveluohjausta jatkuu

12.30 - 13.00 

Kokemusasiantuntijoiden ja työntekijöiden puheenvuorot

13.00 - 13.10 

Tauko

13.10 - 13.30 

Ajatuksia Paku-hankkeen kehittämisen poluilta, Marja Heikkilä, Koske, ohjausryhmän puheenjohtaja

13.30 - 14.00 

Lopuksi

Voit myös ladata ohjelman itsellesi tästä! (pdf, 294 KB)

Ilmoittaudu mukaan!

Ilmoittaudu PAKU-seminariin perjantaihin 18.1.2021 mennessä tästä linkistä:

https://link.webropolsurveys.com/S/D2E58EEAF4481A11

Etäyhteyslinkin saat ilmoittautuessasi seminaariin. 



Koronatilanteen vuoksi tilaisuus toteutetaan etäyhteyksin. Jos sinulla ei ole toimivaa etäyhteyttä, voit tulla seuraamaan tilaisuutta Jyväskylän ammattikorkeakoululle. Sovi tulostasi 18.1.2021 mennessä  Tuija Ketolan kanssa sähköpostilla [email protected] tai puhelimella 040 834 5875. Pienet aikataulumuutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Lisätietoja

Projektipäällikkö Tuija Ketola

[email protected]

---

Tulossa tammikuussa: PAKU-päätösseminaari verkossa ja loppujulkaisu

Hankkeen päätösseminaari järjestetään pe 22.1.2021 klo 10-14 webinaarina. Lisätietoa tapahtumasta sekä ilmoittautumisohjeet tarkentuvat lähiaikoina, mutta merkitsethän päivän jo kalenteriisi! Myös hankkeen loppujulkaisu ilmestyy tammikuussa 2021.

---

Digitaalisten ratkaisuiden alusta

Digitaalisten ratkaisuiden alusta palveluohjauksen eri tarkoituksiin löytyy täältä:

PAKU DIGI

---

Kesätauko hankkeen toiminnassa - elokuussa jatketaan

Koronakeväästä huolimatta työskentely palveluohjauksen toimintamallien kanssa on edennyt ja siirrytään syksyllä viimeistelyvaiheeseen!

PAKU -tiimi  on siirtymässä kesätauolle vähitellen ja kiittää tämän talven ja kevään työskentelystä!

Kati 8.6. alkaen

Tuija 10.6. alkaen

Anne 29.6.-2.8.

Aino juhannuksen jälkeen

Tuukka 1.7. alkaen

Varhaiseen tukeen on valmistumassa Mitä sinulle -kuuluu työkalu ja sen käytöstä ollaan hankkimassa kokemuksia. Digitaalisista välineistä on valmistumassa työvälinetarjotin palveluohjauksen eri tarkoituksiin.

Elokuussa tavataan mallien yhteispajassa:

Äänekoskella 25.8. klo 12-16

Wiitaunionissa 27.8. klo 12-16

Jyväskylässä 28.8. klo 12-16.

---

PAKU-hankkeessa tehty harjoitteluraportti on nyt julkaistu

PAKU-hankkeessa sosiaalityön harjoittelun tehneen Minna Keräsen harjoitteluraportti on nyt julkaistu Kosken verkkosivuilla:

http://koskeverkko.fi/wp-content/uploads/2020/05/Ker%C3%A4nen_Harjoitteluraportteja_7.pdf 

Raportissa on kirjallisuuden pohjalta selvitetty erityisen tuen tarpeen, paljon palveluja tarvitsevien ja -käyttävien käsitteitä sekä näiden kytkeytymistä toisiinsa. Mielenkiintoinen ja hyvin tehty työ, johon kannattaa tutustua!

---

PAKUn digivinkit julkaistaan Youtube-kanavallamme

Julkaisemme kevään 2020 aikana digivinkkejä lyhyiden videoiden muodossa ja julkaisemme ne kaikki Youtube-kanavallamme.

Hankkeen omalle Youtube-kanavalle pääset tästä linkistä!

Digivinkit on koottu myös nettisivujemme Materiaalipankki -välilehdelle eli voit käydä lukemassa ne sieltä!

---

Huhtikuun 2020 uutiskirje

Elokuun yhteiskehittämispajat

Järjestämme elokuussa kuntakohtaisia yhteiskehittämispajoja seuraavasti: 25.8. klo 12-15 Äänekoski, 26.8. klo 12-16 Laukaa, 27.8. klo 12-16 Wiitaunioni, 28.8. klo 12-16 JKL. Teemana näissä pajoissa on Pakussa kehitettyjen mallien (varhaisen tuen sosiaaliohjaus, monialainen intensiivinen, järjestölähtöinen ja digitaalinen palveluohjaus) esittelyä ja kommentointia sekä Suuntima-palvelun sisällön yhteiskehittämistä sosiaalipalveluiden näkökulmasta. Olemme hankkeena mukana Suuntiman sisällön kehittämistyöryhmässä Kosken, Pikassoksen, Sonet Botnian, Etelä-Pohjanmaan, Tampereen ja Nokian kaupungin sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikön asiantuntijoiden kanssa.

Lisäksi voidaan suunnitella alueellisiin tarpeisiin jatkotoimenpiteitä asiakaslähtöisen palveluohjauksen edistämiseksi. Tarkempi ohjelma paikkoineen yms. lähetetään kehittäjäryhmille lähempänä ajankohtaa. 

PAKU-julkaisun kirjoittajakutsu

Suunnittelemme parhaillaan PAKU-hankkeen julkaisua, jonka tiimoilta on kaikille PAKU-kehittäjärymissä mukanaoleville osallistujille kirjoittajakutsu. Kirjoitustyyli on vapaa koskien PAKU-hankkeen yhteiskehittämistä ja/tai palveluohjausta. Julkaisu on suunnattu ensisijaisesti palveluohjausta tekeville ammattilaisille, johtajille sekä palveluita käyttäville asiakkaille (sote-, kuntoutus-, työllisyyspalvelut). Tarjoa aihetta, kirjoitusta, sarjakuvaa, runoa tai artikkelia 31.5.mennessä julkaisun toimittajille Aino Alaverdyanille ja Tuija Ketolalle. Juttujen ensimmäisten versioiden viimeinen palautuspäivä on 15.9.2020. Julkaistavista teksteistä palkitaan pienellä lahjakortilla.

Katso tarkempi Kirjoittajakutsu täältä!

Haastattelukutsu digipalveluiden käytöstä kehittäjäasiakkaille

Anna Zhidkikh sosiaalityön opiskelija Jyväskylän yliopistossa tekee Paku-hankkeelle pro gradu -tutkimusta asiakkaiden mahdollisuuksista, halukkuudesta ja kyvyistä käyttää digitaalista teknologiaa sosiaalipalveluissa. Sosiaalipalveluiden digitalisoitumisessa nähdään paljon hyvää, mutta toisaalta kaikki ihmiset eivät välttämättä pysty tai halua käyttää digitaalisia palveluita. On pohdittu, kenelle ja milloin digitaalisista palveluista on hyötyä tai haittaa.

Tutkimuksessa aineistoa kerätään haastattelemalla joko kasvotusten, puhelimen tai verkon kautta. Haastattelun kesto on 1-2 tuntia, keskustelu nauhoitetaan.  Saat tarkemman tutkimussuunnitelman ja kirjeen tutkijalta tai hanketyöntekijöiltä. Jos olet kiinnostunut haastattelusta, niin sinun suostumuksellasi  hanketyöntekijät voivat välittää yhteystietosi (sähköposti tai puhelinnumero) Annalle, jotta hän voi ottaa sinuun yhteyttä tai voit myös suoraan olla häneen yhteydessä: Anna Zhidkikh, 040 837 7312, [email protected].

PAKU-hankkeella on nyt oma Youtube-kanava, jonne tuotamme lyhyitä Digivinkki opastusvideoita. Klikkaa itsesi kanavalle alla olevasta linkistä!

Kurkkaa PAKU-hankkeen digivinkkejä PAKUn Youtube-kanavalta!

TIEDOTE KORONAEPIDEMIAN VAIKUTUKSESTA HANKKEEN TOIMINTAAN

Vaihtoehtoiset työpajat, ns. Mallityöpajat sekä kehittäjäryhmien kokoontumiset siirretään myöhemmin sovittavaan ajankohtaan ainakin 20.4.2020 saakka. Seuraamme tilanteen kehittymistä ja valtioneuvoston linjauksia ja teemme päätöksiä niiden mukaan. Tiedotamme uusista ajankohdista heti kun saamme ajankohdat sovittua.

Kehittäjäryhmäkokoontumisista siirtyy myöhemmäksi ainakin seuraavat:

  • Laukaan varhainen tuki ja digitaalinen palveluohjaus (27.3.)
  • Jyväskylän monialainen intensiivinen (1.4.)
  • Wiitaunionin ryhmä (2.4.)
  • Jyväskylän järjestölähtöinen kehittäjä (7.4.)
  • Varhaisen tuen Äänekosken ryhmä (8.4)

Ryhmien vastuuohjaajat ilmoittavat tästä vielä omille ryhmilleen.  

Arvioimme tilannetta uudelleen 20.4., mutta todennäköisesti seuraavat sovitut ryhmät toteutetaan: Laukaan varhaisen tuen (22.4.), Äänekosken monialainen intensiivinen (24.4.), Laatutyöryhmä (28.4.) ja Palvelumuotoilu koulutus (järjestölähtöinen palveluohjaus, 23.4.) pidetään. Myös koulutuksellinen työpaja pidetään 28.5. klo 8.30-15.30.

---

Henkilöstövaihdoksia

Järjestölähtöisestä palveluohjauksesta Gradialla vastaa projektikoordinaattori Kati Karjalainen 1.1.2020 alkaen.

Johanna Moilanen ja Leila Nisula ovat siirtyneet muihin organisaatioihin ja heidän tehtäviään PAKU -projektissa hoitaa JAMK:n projektiasiantuntija Aino Alaverdyan 1.1.2019 alkaen.

---

Projektin eteneminen

PAKU –hankkeessa on kehittämistyötä reilu vuosi takanapäin ja noin vuosi edessäpäin. Syksyn aikana olemme rakentaneet palvelupolkuja kehittäjäryhmissä työikäisten paljon palveluja tarvitsevien näkökulmasta. Olemme tutkineet polkujen kriittisiä ja etenemistä edistäviä kohtia. Kehittäjäryhmätoiminnan lisäksi syksyllä tapasimme 89 työtöntä tai työelämän ulkopuolella olevaa ja keskustelimme heidän kanssa palveluohjauksen arvoista.

Tärkeimmiksi arvoiksi nousivat:

  • yhdenvertaisuus

  • kunnioitus

  • luottamus

  • asiakaslähtöisyys

  • empatia

Tapamme tehdä kehittämistyötä arvioitiin 15.10.2019 lupaavaksi käytännöksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa kehitettyjen osallisuuden osa-alueiden ja lupaavan käytännön kriteerien näkökulmista. Yleiset asiakaslähtöiset palveluohjauksen laatukriteerit ovat olleet ensimmäisellä kommentointikierroksella.

Kiitos kaikille tähän asti mukana olleilla ja arvokkaasta panoksestanne, tästä jatketaan palveluohjauksen toimintamallin työstämistä. Pysykää sitkeästi mukana, niin muutosta saadaan aikaan!