Alueellinen monialaisen yhteistyön kehittämistyö Oodi-projektissa

Oodi-projektin alueellisissa ja paikallisissa kehittämisprosesseissa on mukana oppilaitoksia, korkeakouluja ja Ohjaamoja verkostoineen. Tutustu tällä sivulla toimintaamme eri puolilla Suomea! 

Alhaalta kuvattuna aikuisten käsiä, jotka on liitetty yhteen kuvan keskellä. Kimalluksia ilmassa käsien ympärillä.

Ohjaamojen, oppilaitosten ja korkeakoulujen yhteiskehittämistä

Oodi Ohjaamojen ja oppilaitosten yhteistyölle -projektissa (2024-2026) kehitetään ja kokeillaan yhdessä uusia toimintamalleja, -tapoja ja -menetelmiä, joilla tunnistetaan ja tavoitetaan erityisen tervetulleita ryhmiä sekä edistetään nuorten aikuisten siirtymiä, koulutukseen osallistumista ja kiinnittymistä.​ 

Alueilla ja paikallisesti oppilaitokset, korkeakoulut ja Ohjaamot monialaisine verkostoineen ovat mukana yhteisissä kehittämisprosesseissa. Toimijat vaihtelevat alueittain; tavallisesti Ohjaamon monialaiseen verkostoon kuuluu eri sektorien toimijoita, eri koulutusasteiden ammattilaisten lisäksi toimijoita sosiaali- ja terveyspalveluista, työllisyyspalveluista, Kelasta ja esimerkiksi järjestöistä. 

Nuorten koulutukseen hakeutumisen tukeminen on oppilaitosten ja Ohjaamo-verkoston yhteinen asia. Kouvolassa on nuorten ohjaukseen löydetty useita toimivia käytäntöjä yhdessä.
- Ohjaamon koordinaattori, Kouvolan Ohjaamo

Mitä alueilla tapahtuu nyt?

Oodi-projekti on aloittanut tai sopinut kehittämistyön käynnistymisestä useiden alueiden Ohjaamojen ja oppilaitosten kanssa. Oppilaitosten ja korkeakoulujen kontaktointia tehdään myös yhä. 

Parasta Oodissa on ollut tutustua paremmin alueen oppilaitos- ja korkeakouluverkostoon, joka mahdollistaa yhteiskehittämistä nyt ja tulevaisuudessa. On mutkattomampaa tehdä yhteistyötä, kun toimijat tulevat tutuiksi.
- Ohjaaja, Hämeenlinna

Miten työskentelemme?

  • Kehittämistyötä tehdään alueellisissa ja/tai paikallisissa kehittämisryhmissä 
  • Yhteiskehittämisessä on mukana alueen tai paikallisen Ohjaamon/Ohjaamojen ja niiden verkostojen henkilöstöä sekä toisen asteen oppilaitosten, vapaan sivistystyön oppilaitosten ja korkeakoulujen henkilöstöä.  
  • Oodi-projekti mahdollistaa kohtaamisia ja yhteiskehittämistä - esim. yhteisiä työpajoja paikallisesti ja alueella 
  • Etenemme toimintatutkimuksellisella kehittämisotteella - alueellisen kehittämis- ja muutostarpeen tunnistamisesta yhteisen ja osallistavan kehittämisprosessin kautta, jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa muutokseen
  • Valtakunnallisissa kohtaamisissa alueellisten kehittäjien mahdollista verkostoitua ja jakaa kokemuksia

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:

Jaana Ahlqvist

Palveluvastaava, Service coordinator
,
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Professional Teacher Education
+358405322942