Avoimen opiskelija

Usein kysytyt kysymykset, avoin ammattikorkeakoulu

Ilmoittautuminen

Voinko ilmoittautua, vaikka en pysty heti maksamaan opintomaksua?

Ilmoittautumisen yhteydessä sinun tulee maksaa verkkomaksu, ellet ole työtön työnhakija tai turvapaikanhakija. Mikäli ilmoittaudut laajempaan kokonaisuuteen, ilmoittautumisen yhteydessä tulee maksaa ennakkomaksu 150 €, loput voidaan laskuttaa.

Monennellako varasijalla olen?

Voit kysyä omaa varasijaasi meiltä.

Voiko ilmoittautua, vaikka ilmoittautumisaika on päättynyt?

Mikäli opintojen alkamiseen on vielä aikaa, voit tiedustella mahdollisia vapaita paikkoja osoitteesta avoinamk (at) jamk.fi.

Kuka saa opiskella maksutta avoimessa?

Jamkin avoimessa voivat opiskella maksutta työttömät työnhakijat, turvapaikanhakijat sekä Ukrainan sotaa paenneet (31.12.2024 asti). Lisäksi Jamkin alumnit voivat tehdä tietyin ehdoin opintoja maksutta. Tarkemmat tiedot löydät ilmoittautumissivultamme.

Voiko osa-aikaisesti lomautettu opiskella maksutta?

Mikäli sinulla on koodi ”03 lomautettu” työkkärin tiedoissa, voit opiskella maksutta.


Käyttäjätunnus ja kirjautuminen

En ole saanut vielä käyttäjätunnuksia, mistä saan ne?

Oletko saanut jo opintokirjeen sähköpostiisi? Saat kirjeen ennen opintojen alkua ilmoittautumislomakkeessa antamaasi sähköpostiosoitteeseen ja siinä ohjeistetaan tunnusten hakeminen. Muista tarkistaa omasta sähköpostistasi myös roskaposti, joskus viestit saattavat mennä sinne. Saatuasi kirjeen voit katsoa käyttäjätunnuksesi ja vaihtaa salasanasi salasanan vaihtopalvelusta. Palveluun kirjautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Tutustu myös uuden verkonkäyttäjän oppaaseen ja siellä erityisesti käyttäjätunnuksen ohjeeseen.

Minulla ei ole verkkopankkitunnuksia, jotta voisin käydä hakemassa itselleni käyttäjätunnukset.

Jos käytössäsi ei ole verkkopankkitunnuksia tai jostain muusta syystä salasanan vaihtopalvelun käyttö ei ole sinulle mahdollista, saat käyttäjätunnuksen ja salasanan ottamalla henkilökohtaisesti yhteyttä osoitteeseen avoinamk (at) jamk.fi. Voit myös hoitaa asian yhteydenottolomakkeen kautta.

Unohdin käyttäjätunnukseni / salasanani. Mistä saan ne?

Voit tarkistaa käyttäjätunnuksen ja/tai vaihtaa salasanan Salasanan vaihtopalvelussa (palvelua voi käyttää useamman kerran). Palveluun kirjautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Jos sinulla ei ole näitä, ota yhteyttä: avoinamk (at) jamk.fi tai lähetä viesti yhteydenottolomakkeen kautta.

En pääse kirjautumaan Moodleen/sähköpostiin. Mitä teen?

Yritithän kirjautua Jamkin käyttäjätunnuksella? Joskus koneen välimuistiin jää vanhoja tunnuksia eli kannattaa vielä kokeilla käyttää toista selainta tai tyhjentää selaimen välimuisti ja kokeilla sen jälkeen uudelleen. Myös Outlookin muistiin jää helposti aiemmat tunnukset. Yritä ensin päästä kirjautumaan ulos aiemmasta Outlookista (ja tyhjennä välimuisti), jonka jälkeen voit kirjautua sinne Jamkin tunnuksilla.

Mikäli yritit kirjautua useamman kerran peräkkäin, järjestelmä huomaa virheelliset yritykset ja lukitsee käyttäjätilin tietyksi aikaa. Useiden lyhyen ajan sisällä tapahtuneiden virheellisten kirjautumisyritysten vuoksi tullut esto laukeaa jonkin ajan kuluttua automaattisesti. Jos tiedät mistä ongelma johtuu, korjaa tilanne ja odota muutama tunti.

On myös mahdollista, että tunnuksesi on lukittu opiskeluoikeuden päättymisen vuoksi. Mikäli olet epävarma tästä tai tilanne ei muutoin korjaannu, lähetä viesti yhteydenottolomakkeen kautta.

 

Tunnukseni on mennyt lukkoon. Miten saan tunnukseni auki?

Tunnus lukkiutuu esimerkiksi, jos opiskeluoikeutesi on päättynyt. Muussa tapauksessa voit katsoa käyttäjätunnuksesi ja/tai vaihtaa salasanan Salasanan vaihtopalvelussa (palvelua voi käyttää useamman kerran). Mikäli opiskeluoikeutesi on mielestäsi päättynyt liian aikaisin, ota yhteyttä.

Opintojen aloitus

Milloin saan lisätietoa alkavasta koulutuksesta?

Sinulle lähetetään ilmoittautumisen yhteydessä antamaasi sähköpostiin opintokirje ennen opintojen alkua. Opintokirjeessä annetaan tarkemmat ohjeet opintojen aloittamiseksi. Etukäteen voit jo tutustua avoimen opiskelijan sivustoon.

Miksi opintojaksoni ei näy Moodlessa?

Jos opintojakso ei näy tai on hävinnyt oppimisympäristöstä, jätä palvelupyyntö asiasta.

Opiskelu avoimessa

En ole opiskellut aiemmin verkossa, pärjäänkö?

Verkko-opiskelu on opiskelumuoto, jossa opiskelu tapahtuu Internet-yhteyden avulla erilaisissa verkko-oppimisympäristöissä. Verkko-opiskelu edellyttää siis tietokonetta ja verkkoyhteyttä. Tieto- ja viestintätekniikan perustaidoilla pärjäät pitkälle (esim. tekstinkäsittely, Internet, sähköposti). Alkuun pääsemistä tukee lisäksi ohjeistus sekä Moodlen itseopiskelumateriaali, johon voit tutustua jo ennen opintojen alkua. Verkko-opiskelu vaatii samoja taitoja kuin korkeakouluopinnot yleensäkin, sinulta edellytetään kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja suunnitelmallisuutta ajankäytössä.

Voiko verkko-opintoja tehdä työn ohessa?

Verkko-opiskelu työn ohessa on mahdollista. Verkko-opinnot ovat yhtä monipuolisia kuin kontaktiopetus eli ne voivat pitää sisällään luentoja, ryhmätöitä tai itsenäistä työskentelyä. Tärkeää on varata kalenterista aikaa opiskelulle, kuten myös muulle elämälle.

Onko kontaktipäivillä läsnäolopakko?

Opiskelijana sinun tulee olla läsnä ainakin opintojakson toteutuksen ensimmäisellä kontaktikerralla tai, jos olet pätevästä syystä estynyt, otettava henkilökohtaisesti yhteyttä opintojakson toteutuksesta vastaavaan opettajaan ennen ensimmäistä kontaktikertaa. Läsnäolopakko riippuu koulutuksesta. Tiedustele asiaa aina koulutuksen vastuuopettajalta.

Ovatko verkkototeutuksen webinaarit pakollisia?

Tähän ei valitettavasti voida sanoa yksiselitteistä vastausta. Joissakin opinnoissa webinaarit voivat olla pakollisia, joissakin vapaaehtoisia tai voidaan tallentaa, riippuen opettajan käyttämistä opetusmenetelmistä, opintojen sisällöstä ja toteutustavasta.

Opinnot jäivät kesken, voinko jatkaa niitä vielä? Saanko lisäaikaa opintoihin?

Avoimen opintojen kesto on määritelty kurssitiedoissa. Opinnot tulee suorittaa opintojen alussa määritellyssä aikataulussa. Mikäli opintosi jäävät kesken, ilmoittaudu uudelleen toiseen toteutukseen. Tällöin sinun tulee maksaa opintomaksu uudelleen. Mikäli olet kestoltaan vähintään vuoden mittaisessa opintokokonaisuudessa, opiskeluoikeus voidaan siirtää perustelluista syistä koulutuksesta vastaavan päällikön luvalla.

Haluan keskeyttää tai lopettaa opinnot, miten toimin?

Sinun tulee tehdä peruutus tai keskeytys aina kirjallisesti sähköisen lomakkeen kautta. Sairaustapauksissa toimita peruutuslomakkeen lisäksi lääkärintodistus turvasähköpostina: 1) kirjaa vastaanottajaksi avoinamk (at) jamk.fi, 2) aiheeksi: Lääkärintodistus sekä 3) viestikenttään: nimesi sekä opinnot, joihin olet ilmoittautunut.

Voinko käyttää opinnoissani omaa sähköpostia?

Jamkin viralliset viestit tulevat vain opiskelijan koulusähköpostiin ja oletus on, että opiskelija seuraa sitä säännöllisesti. Jamkin sähköpostijärjestelmä sisältää virusskannerin, joka tarkistaa kaikki järjestelmän ulkopuolelta sisään saapuvat viestit virusten varalta ja varoittaa käyttäjää niistä tarvittaessa. Omalla vastuullasi voit tehdä Jamkin sähköpostista edelleenlähetyksen johonkin muuhun sähköpostiin, mutta huomaathan, että mahdolliset suojaukset katkeavat siirron myötä.

Mitä välineitä, sovelluksia ja ohjelmistoja opinnoissa käytetään?

Opinnoissa käytetään Moodle-verkko-oppimisympäristöä, Zoom-verkkokokousjärjestelmään sekä Microsoft 365-työvälineitä. Jamk tarjoaa Microsoft 365-palvelun kautta opiskelijoille Office-sovellukset omille kotikoneille ja muille päätelaitteille maksutta. Tutustu Office-sovellukset opiskelijoille ja henkilökunnalle -ohjeisiin.

Lisäksi opiskelijoiden tueksi on Oppimista tukevat työkalut -ohjesivusto, josta kannattaa tutustua mm. verkko-oppimisympäristöihin tai omien tiedostojen hallintaan, OneDriven peruskäyttöohjeisiin.

Perustyövälineiden lisäksi opinnoissa voi olla ammattispesifejä sovelluksia käytössä. Näistä saat lisätietoja koulutuksen alkaessa.

Voinko opiskella EU:n ulkopuolelta?

Tarkista opintojen toteutusmuoto ensin. Verkko-opintoja voi tehdä mistä päin tahansa, mutta mikäli opinnoissa on lähiopetusta, se toteutuu yleensä Jamkin kampuksilla (Jyväskylässä / Saarijärvellä) Suomessa eli tarvitsisit oleskeluluvan, jota ei valitettavasti avoimen opintoihin saa.


Väyläopinnot

Onko AMK-väylissä sekä monimuoto- että päivätoteutuksia?

Joissakin tutkinto-ohjelmissa on molemmat vaihtoehdot mutta ei kaikissa. Toteutusmuodot voivat myös vaihdella lukukausittain. Väyläopintojen sivuilta näet yleensä syksyisin ja keväisin alkavat väylät. Lisätietoa saat tutustumalla julkaistujen koulutusten kuvaukseen.

Onko amk-väyläopintoihin paljon hakijoita? Kuinka todennäköistä on, että saan paikan?

Jotkut väylät täyttyvät yleensä hyvin nopeasti, kun taas joihinkin voi jäädä jopa vapaita paikkoja. Kannattaa joka tapauksessa olla heti ilmoittautumassa, kun ilmoittautumisaika alkaa. Yleensä peruutuksiakin tulee eli vielä varasijaltakin voi olla mahdollista saada paikka. Käytännössä liikehdintää voi tulla ihan opintojen aloitukseen saakka.

Mitä voin tehdä, jos jään ilman väyläopintopaikkaa?

Voit aloittaa opinnot myös yksittäisillä opintojaksoilla. Hyviä valintoja alakohtaisten opintojen lisäksi ovat AMK-tutkintojen ns. pakolliset opinnot kuten ICT-valmiudet, kieliopinnot (Työelämän ruotsi, englanti, viestintä, tukiopinnot) sekä yrittäjyyden opinnot (Jamk Innoflash, Yrittäjyys). Voit myös tehdä vapaasti valittavia opintoja, joita AMK-väylähaussa saa olla 10 op.
Avoimen yksittäistä opintotarjontaa kannattaa peilata vastaavan tutkinnon opetussuunnitelmaan. Tutkinto-ohjelmiemme opetussuunnitelmat löytyvät verkkosivuilta.

Pääsenkö väyläopintojen kakkosvaiheeseen?

Mikäli pääset ja teet väyläopinnot 1:n, saat jatkaa myös kakkosväylälle. Sinulle lähetetään tällöin sähköpostiin ilmoittautumislinkki ennen kuin opintojaksoilmoittautuminen alkaa Pepissä. Muistathan ilmoittautua!

Minkälainen aikataulu orientaatiopäivillä on?

Orientaatioviikon aikataulut löytyvät opiskelijaintrasta, johon ohjataan opintojen aloitusohjeissa. Opiskelijaintraan pääset saatuasi opintokirjeen ja Jamkin käyttäjätunnuksen.

Ovatko väyläopintojen orientaatiopäivät pakollisia?

Kyllä, orientaatiopäiviin osallistuminen on pakollista. Päivien tavoitteena on antaa hyvät valmiudet omien opintojen suunnittelulle, perehdyttää Jamkin järjestelmiin ja toimintatapoihin sekä ennen kaikkea luoda hyvät valmiudet opiskelijoiden yhteisöllisyydelle ja opinnoille. Mikäli sairastut, ota välittömästi yhteyttä omaan opettajatutoriisi.

Onko väylien kontaktipäivillä läsnäolopakko?

Käytännössä on, mutta joskus toki tulee sairastumisia tms. Silloin tulee sopia erikseen ko. opettajien kanssa, miten voi korvata poissaolonsa.

Voiko AMK-väyläopintoja tehdä työn ohessa?

Väyläopinnot ovat päätoimisen kaltaisia, joten aikaa niihin saa varata runsaasti. Päiväopinnot edellyttävät arkipäivisin kampuksella opiskelua, kun taas monimuoto-opinnoissa lähipäiviä on vähemmän, mutta verkko-opiskelua ja itsenäistä työskentelyä enemmän. Osa opiskelee työn ohessa, mutta silloin kannattaa harkita tarkoin, mihin oma aika ja jaksaminen riittää. Opinnot vaativat aikaa, laskennallisesti 1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä.

Voinko tehdä kaksia väyläopintoja samanaikaisesti?

AMK-väyläopinnot ovat päätoimisen kaltaisia, joten kahden tekeminen samanaikaisesti on käytännössä mahdotonta.



Opintojen hyväksilukeminen

Vastaako Jamkin opintojakso toisen korkeakoulun opintoja?

Periaatteessa korkeakoulutasoisia opintoja voidaan hyväksilukea muissa korkeakouluissa, mutta päätös tehdään aina kohdekorkeakoulussa. Kannattaa tutustua tai ottaa yhteyttä kohdekorkeakouluun ja kysyä sieltä tarkempia ohjeita.

Hyväksytäänkö muualla suorittamani opintojakso osaksi Jamkin opintoja?

Avoimen ammattikorkeakoulun osaamiskokonaisuutta tekevä voi hakea osaamisen tunnistamista ja tunnustamista muualla suorittamistaan korkeakoulutasoisista opinnoista tai muulla tavoin hankkimastaan osaamisestaan. Tutustu ohjeisiin.

Voinko hyväksilukea aiemmin tekemiäni opintoja väyläopintoihin?

Hyväksilukuja ei voi valitettavasti hakea väyläopiskelijana, vaan vasta tutkinto-opiskelijana. Voit keskustella tällaisista opinnoista opettajatutorisi kanssa ja valita tilalle muita tutkintoon soveltuvia opintoja väyläopintovaiheessa.

Kuinka pitkään tekemäni opinnot ovat voimassa väylähakuun?

Tähän ei ole määriteltynä tarkkaa vuosimäärää, vaan ratkaisevaa on se, ovatko avoimessa tekemäsi opinnot tutkintoon soveltuvia opintoja edelleen hakuhetkellä. Opetussuunnitelmamme muuttuvat aika ajoin, joten mikäli avoimen opinnoistasi on pitkä aika, on mahdollista, että kaikki eivät ole enää täysin tutkintoon soveltuvia.

Onko työelämän ruotsin suoritus virkamiesruotsin suoritus?

Julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittava kielitaito (ns. virkamiesruotsi) katsotaan saavutetuksi, kun opiskelija on suorittanut hyväksytysti vaadittavan Työelämän ruotsi -opintojakson sekä saanut oppilaitoksesta tutkintotodistuksen. Lisätietoja saat kielikeskuksesta: kielikeskus (at) jamk.fi



Opintosuoritukset, todistukset ja henkilötiedot

Mistä näen suorittamani opinnot?

Kun olet opiskelijana Jamkissa, näet omat opintosuorituksesi Peppi-opintotietohallintojärjestelmästä. Tutustu myös opintosuoritukset-ohjeeseen. Opintojen jälkeen voit tarkastella tekemiäsi suorituksia Oma opintopolku -palvelusta.

Miten saan todistuksen/opintosuoritusotteen?

Opiskeluoikeuden voimassaollessa saat Atomi-palvelun kautta itsellesi sähköisesti allekirjoitetun opintosuoritusotteen. Atomi-palvelu löytyy Pepistä työpöytäsi etusivulta (vaatii kirjautumisen). Tutustu Atomi-palvelun ohjeisiin

Korkeakouludiplomien tai osaamiskokonaisuuksien suorittajat saavat todistuksen automaattisesti postiosoitteeseen koulutuksen päätyttyä. Polkuopiskelijat ja yksittäisten opintojaksojen suorittajat voivat halutessaan tilata opintojen jälkeen sähköisesti varmennetun opintosuoritusotteen. Opintotietojasi voit katsella myös verkkopankkitunnuksilla Oma Opintopolku -palvelusta.

Mistä saan todistuksen TE-palveluihin?

Laita pyyntösi avoinamk (at) jamk.fi sähköpostiin. Kerro viestissä nimesi, mihin opintoihin osallistut sekä tarvitsemasi todistuksen / vaaditut sisällöt.

Miten voin päivittää henkilötietoihin liittyvät muutokset (sähköposti, osoite, sukunimi)?

Voit päivittää osoitteen ja sähköpostiosoitteen itse Peppi-järjestelmässä. Jos sukunimesi on muuttunut, sinun tulee lähettää kuva henkilöllisyystodistuksesta, jossa on uusi sukunimi Jamkin turvapostilla osoitteeseen avoinamk (at) jamk.fi. Kerro viestissä myös alkuperäinen nimesi.