Ammattikorkeakouluun ohjaaville
Opinto-ohjaajilla ja koulutusneuvojilla on tärkeä rooli nuorten ja aikuisten opiskelu- ja uravalinnoissa. Tällä sivulla tarjoamme tietoa ja erilaisia materiaaleja ohjaustyön tueksi.
8500
7
4
Tutustu tutkintoihimme
Jamkissa voi opiskella seitsemällä eri koulutusalalla AMK- ja YAMK-tutkintoja, suomeksi ja englanniksi. Englanninkielisessä koulutuksessa opiskelija pääsee opiskelemaan kansainvälisessä ryhmässä ja kehittämään englanninkielen taitoaan sekä kulttuurituntemustaan. Kansainvälistymistä tukee myös ulkomailla suoritettu harjoittelu tai vaihtojakso, joihin voi hakeutua myös suomenkielistä tutkinnoista.
Päivätoteutuksissa opiskelijat pääsevät osallistumaan arkipäivinä lähiopetukseen ja tapaamaan opiskelijakavereitaan kampuksille. Lähiopetuksen lisäksi opintoihin sisältyy ryhmätöitä, verkko-opintoja, itsenäistä lukemista, tiedon etsintää ja tehtävien tekemistä. Tärkeä osa opintoja ovat myös harjoittelut työelämässä, erilaiset työelämäprojektit ja opinnäytetyön tekeminen.
Monimuotototeutuksissa opiskelu on verkkopainotteista ja monesti opiskelu jaksottuu lähi- ja etäjaksoihin sekä harjoitteluihin. Etäopiskelu ei kuitenkaan ole yksinäistä puurtamista vaan tukea saa niin opettajilta, opiskelukavereilta kuin tukipalveluilta. Monimuoto-opiskelu vaatii opiskelijalta päiväopintoja enemmän omaa aikatauluttamista ja itseohjautuvuutta.
Työmäärä molemmissa opiskelutavoissa on sama, joten monimuotototeutusta ei kannata valita sen vuoksi, että opinnoista selviäisi pienemmällä vaivalla. Tarkemmat kuvaukset tutkinto-ohjelman toteutustavoista tutkinto-ohjelman nettisivuilta tai tutkinto-ohjelman yhteyshenkilöltä.
AMK-tutkinnosta valmistuneen, jo työelämää nähneen matka voi jatkua monenlaisten koulutusvaihtoehtojen parissa. Osaamista voi laajentaa suuntaamalla YAMK-tutkintoon tai yliopistotutkintoihin, tai täydennyskoulutuksiin esimerkiksi korkeakouludiplomeihin.
Eri koulutusvaihtoehtomme aloittain löydät alta.
Tutkinto-opiskelijaksi hakeminen
Jamkin opinnoista kiinnostuneiden on mahdollista hakea opiskelemaan usealla eri tavalla. Tutkinto-opiskelijaksi haetaan Opintopolku.fi-palvelussa.
Korkeakoulujen yhteishaut ovat valtakunnallisia ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteisiä hakuja. Yhteishakuja järjestetään kolme kertaa vuodessa.
Korkeakoulut voivat lisäksi järjestää omia hakujaan erillishakuina. Jamkin erillishaut järjestetään pääsääntöisesti toukokuussa ja maaliskuussa. Huomaa yhteishausta poikkeavat hakukelpoisuusvaatimukset.
Tutustu eri hakuvaihtoehtoihimme!
Yhteishaku
Korkeakoulujen yhteishaussa voi hakea sekä ammattikorkeakouluihin että yliopistoihin. Yhteishaku järjestetään kolme kertaa vuodessa, kaksi kertaa keväällä sekä kerran syksyllä. Valtaosaan koulutuksista voi hakea vain kevään yhteishauissa. Syksyn haussa koulutuksia on tarjolla vähemmän.
Samalle yhteishaun hakulomakkeelle hakija voi valita enintään kuusi eri hakutoivetta eli koulutusta. Hakutoiveita voi muuttaa ainoastaan hakuaikana. Hakuliitteet tulee toimittaa viimeistään 7 vuorokautta hakuajan päättymisestä klo 15 mennessä, ellei korkeakoulu toisin erikseen ohjeista.
Kevään ensimmäinen yhteishaku
Kevään ensimmäisessä yhteishaussa voi hakea ainoastaan englanninkielisiin AMK- ja YAMK-koulutuksiin (bachelor ja master). Haussa ei ole priorisointia, joten hakutoivejärjestystä ei tarvitse valita. Hakija voi tulla valituksi jopa kuuteen eri koulutukseen, mutta voi valita vain yhden opiskelupaikan samana lukukautena alkavaan koulutukseen.
Kevään 2025 ensimmäisen yhteishaun hakuaika on 8.-22.1.2025 klo 15 saakka. Opinnot alkavat syksyllä 2025.
- Hakuohjeet englanninkielisiin AMK-tutkintoihin (FI)
- How to apply for Bachelor's degrees (EN)
- How to apply for Master's degrees (EN)
Kevään toinen yhteishaku ja syksyn yhteishaku
Kevään toisessa yhteishaussa ja syksyn yhteishaussa voi hakea suomenkielisiin AMK- ja YAMK-koulutuksiin. Haussa on priorisointi eli hakutoivejärjestys tulee miettiä huolella. Hakija valitaan ylimmälle mahdolliselle hakutoiveelleen, johon hakijan pisteet riittävät ja alemmat hakutoiveet peruuntuvat. Moni koulutus on haussa vain joko syksyllä tai keväällä.
Kevään 2025 toisen yhteishaun hakuaika on 11.-25.3.2025 klo 15 saakka. Opinnot alkavat syksyllä 2025.
Syksyn 2025 yhteishaun hakuaika on 1.-11.9.2025 klo 15 saakka. Opinnot alkavat keväällä 2026.
Siirtohaku
Siirtohaussa voi hakea opiskelupaikkaa, jos hakijalla on opiskeluoikeus suomalaisessa korkeakoulussa ja hän haluaa siirtää opiskeluoikeutensa Jamkiin samaan tai lähes samaan tutkinto-ohjelmaan. Siirtoa voi hakea myös Jamkin sisällä, mikäli hakija haluaa vaihtaa esimerkiksi kätilö (AMK)-ohjelmasta Sairaanhoitaja (AMK)-ohjelmaan. Lisäksi Jamkin sisällä on mahdollista hakea tutkinto-ohjelman vaihtoa esimerkiksi insinööri (AMK)-ohjelmasta toiseen.
Kevään 2025 siirtohaun hakuaika on 1.-15.5.2025 klo 15 saakka.
Syksyn 2025 siirtohaun hakuaika on 1.-15.11.2025 klo 15 saakka.
Avoimen väylän erillishaku
Avoimen väylän haku on Jamkin erillishaku, jossa voi hakea tutkinto-opiskelijaksi AMK-tai YAMK-tutkintoon johtavaan koulutukseen. Hakukelpoisuus perustuu avoimessa korkeakoulussa suoritettaviin haettavaan tutkintoon soveltuviin opintoihin.
Avoimen väylän haussa AMK-tutkintoon haettaessa aiemmat tutkinnot eivät vaikuta hakukelpoisuuteen, joten jos hakija ei ole suorittanut AMK-tutkintoihin hakukelpoisuuden antavaa tutkintoa, saa hän kelpoisuuden suorittamalla alta vaatimusten mukaiset avoimen korkeakoulun opinnot.
Kevään 2025 avoimen väylän erillishaun hakuaika on 1.-15.5.2025 klo 15 saakka.
Syksyn 2025 avoimen väylän erillishaun hakuaika on 1.-15.11.2025 klo 15 saakka.
Toisen asteen väylän erillishaku
Toisen asteen väylähaku on Jamkin erillishaku, jossa voi hakea avoimen ammattikorkeakoulun opinnoilla tutkinto-opiskelijaksi AMK-tutkintokoulutukseen. Hakukelpoisuus perustuu toisen asteen opintojen aikana avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritettaviin haettavaan tutkintoon soveltuviin opintoihin.
Jamkin toisen asteen väylän erillishaussa kaikki hakukelpoiset hakijat valitaan koulutukseen!
Kevään 2025 toisen asteen väylän erillishaun hakuaika on 1.-15.5.2025 klo 15 saakka.
Syksyn 2025 toisen asteen väylän erillishaun hakuaika on 1.-15.11.2025 klo 15 saakka.
- Hakuohjeet kevään toisen asteen väylän erillishakuun
Uudelleen myönnettävä opiskeluoikeus ja opintojen loppuun saattaminen
Jamkista voi hakea opiskeluoikeutta kesken jääneiden opintojen loppuun saattamiseen kahdella eri tavalla riippuen siitä onko hakija Jamkin entinen opiskelija vai onko hakijan opinnot aloitettu jossain muussa suomalaisessa ammattikorkeakoulussa.
Kevään 2025 uudelleen myönnettävän opiskeluoikeuden hakuaika on 1.-15.5.2025 klo 15 saakka.
Syksyn 2025 uudelleen myönnettävän opiskeluoikeuden hakuaika on 1.-15.11.2025 klo 15 saakka.
Lisähaku
Lisähauissa on mahdollista hakea kevään ja syksyn yhteishauissa mukana olleisiin koulutuksiin, joissa on vielä vapaita opiskelupaikkoja.
YO-todistusvalinta
Valintatavassa ovat mukana suomalaisen ylioppilastutkinnon suorittaneet, tai European Baccalaureate -tutkinto (EB), International Baccalaureate -tutkinto (IB), Suomessa suoritettu Reifeprüfung (RP) -tutkinto tai Deutsche Internationale Abitur (DIA)-tutkinnon suorittaneet.
Ylioppilastutkintotodistus voi todistusvalinnassa tuottaa enintään 198 pistettä. Todistusvalinnassa pisteytetään enintään viisi ainetta:
- Äidinkieli (suomi, ruotsi, saame, suomi toisena kielenä tai ruotsi toisena kielenä)
- Matematiikka
- Vieras/toinen kotimainen kieli
- Kaksi reaaliainetta/vierasta kieltä (Toista kotimaista kieltä ei huomioida tässä kohdassa, reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006 ja sen jälkeen suoritetut nk. ainereaalit.)
Kaikki pisteytettävät aineet huomioidaan vain kerran. Hakijalle huomioidaan paras pisteitä tuottava yhdistelmä pisteytettävistä aineista.
Mikäli hakija on suorittanut kaksois- tai kolmoistutkinnon, on hän mukana molemmissa todistusvalinnoissa, jos ammatillinen perustutkinto täyttää sille asetetut vaatimukset.
Ammatillisen perustutkinnon todistusvalinta
Ammatillisen perustutkinnon todistusvalinnassa huomioidaan 1.8.2015 alkaen suoritetut toisen asteen ammatilliset perustutkinnot. Ammattitutkintoa, erikoisammattitutkintoa tai kokonaan näyttötutkintona suoritettua ammatillista perustutkintoa ei huomioida todistusvalinnassa.
Ammatillisen perustutkinnon todistus voi todistusvalinnassa tuottaa enintään 150 pistettä. Todistusvalinnassa pisteytetään tutkinnon painotettu keskiarvo ja kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanat:
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Ammatillisten tutkintojen korotettuja arvosanoja ei tällä hetkellä voida huomioida ammattikorkeakoulujen todistusvalinnoissa.
Mikäli hakija on suorittanut kaksois- tai kolmoistutkinnon, on hän mukana molemmissa todistusvalinnoissa.
AMK-valintakoe
AMK-valintakoe on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe, joka tehdään omalla kannettavalla tietokoneella. Suurin osa ammattikorkeakoulujen hakukohteista käyttää AMK-valintakoetta.
AMK-valintakoe koostuu eri osioista. Valintakokeen osiot ja kesto määräytyvät sen mukaan, mihin hakukohteisiin hakija on hakenut. AMK-valintakokeessa on sekä kaikille hakijoille yhteisiä osioita että eri koulutusalojen omia osioita. Hakijan tulee suorittaa hyväksytysti kaikki hakukohteelle kuuluvat osiot, jotta voi tulla siihen valituksi.
International UAS Exam
International UAS Exam on ammattikorkeakoulujen yhteinen englanninkielisten tutkinto-ohjelmien valintakoe, joka perustuu AMK-valintakokeeseen. Koe on hakijalle yksivaiheinen ja se toteutetaan kokonaan verkossa.
Hakijoiden tunnistautumisprosessi uudistetussa kokeessa on kaksivaiheinen. Hakijat tunnistautuvat sekä ennen koetta että koepäivänä kirjautuessaan kokeeseen. Lisäksi kokeessa käytetään valvontasovellusta, jonka avulla pyritään varmistamaan, että hakija tekee koesuorituksensa itsenäisesti ilman apuvälineitä.
Valintakokeen ensimmäisen vaiheen eli verkossa toteutettavan kirjallisen kokeen sisältö ja kesto määräytyvät sen mukaan, mihin hakukohteisiin hakija on hakenut. Hakijan tulee suorittaa kaikki koulutusalan kokeeseen kuuluvat osiot hyväksytysti, jotta voi tulla valituksi.
Valintaopintojakso
Valintaopintojakso on Jamkin avoimen ammattikorkeakoulun opintojakso, joka on osa haettavan tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmaa. Valintaopintojakso on hakijalle ilmainen ja sinne ilmoittautuminen tapahtuu automaattisesti yhteishaun hakemuksen perusteella.
Valintaopintojakso kestää noin kaksi kuukautta ja tehtävät tehdään ennalta määrätyn aikataulun mukaisesti viikottain.
Opiskelijaksi hyväksyt ja opiskelupaikan vastaanottaneet saavan opintojakson sisällytettyä AMK-tutkintoonsa. Muut opintojakson hyväksytysti suorittaneet saavat opintojaksosta avoimen ammattikorkeakoulun suoritusmerkinnän.
Oma valintakoe
Osa Jamkin AMK-tutkinto-ohjelmista ei ole mukana valtakunnallisessa AMK-valintakokeessa, vaan opiskelijat valitaan oman valintakokeen perusteella. Valintakokeeseen voi sisältyä ennakkotehtäviä tai -materiaalia.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa
Jos hakija tarvitsee vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeessa (esim. lisäaika, avustaja, tai tekninen apuväline), tulee hänen täyttää sähköinen yksilöllisiä järjestelyjä koskeva hakemus. Kunkin hakijan tilanne harkitaan erikseen.
Hakijan tulee hakea erikseen jokaiseen eri valintakokeeseen yksilöllisiä järjestelyjä. Myönnetyt yksilölliset järjestelyt ovat hakukausikohtaisia, eli jokaisessa haussa järjestelyjä on haettava uudelleen. Tiedot yksilöllisten järjestelyiden tarpeesta eivät siirry korkeakoulun käyttöön YTL:lta tai muista oppilaitoksista.
Hakukelpoisuus yhteishaussa
AMK-tutkintoon saa hakukelpoisuuden toisen asteen tutkinnolla (lukion oppimäärä ja/tai ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto) tai korkeakoulututkinnolla.
Englanninkielisissä AMK-tutkinnoissamme (bachelor) käytämme myös harkinnanvaraisuutta, joka tarkoittaa sitä, että hakija voi saada hakukelpoisuuden ilman suoritettua toisen asteen tutkintoa, jos hakijalla todetaan olevan riittävät korkeakouluvalmiudet.
Ylempiin AMK-tutkintoihin hakukelpoisuuden antaa soveltuva ammattikorkeakoulututkinto tai muu soveltuva korkeakoulututkinto ja tämän jälkeen hankittu vähintään kahden vuoden (24 kk) työkokemus asianomaiselta alalta. Hakukohdekohtaiset hakukelpoisuusvaatimukset löytyvät Opintopolun hakukohteen valintaperusteista tai hakuohjesivuiltamme.
Priorisointi yhteishaussa
Priorisointi tarkoittaa hakutoiveiden asettamista mieluisuusjärjestykseen. Hakija valitaan ylimmälle mahdolliselle hakutoiveelleen, johon hakijan pisteet riittävät ja alemmat hakutoiveet peruuntuvat.
Kevään toisessa yhteishaussa ja syksyn yhteishaussa on käytössä priorisointi eli hakutoivejärjestys tulee harkita huolella.
Kevään ensimmäisessä yhteishaussa ei ole priorisointia, joten hakutoivejärjestystä ei tarvitse valita. Hakija voi tulla valituksi jopa kuuteen eri koulutukseen, mutta voi valita vain yhden opiskelupaikan samana lukukautena alkavaan koulutukseen.
Ensikertalaiskiintiö yhteishaussa
Korkeakoulujen on varattava osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaiskiintiöiden tavoitteena on parantaa niiden asemaa, jotka hakevat ensimmäistä opiskelupaikkaansa.
Myös ei-ensikertalaiset voivat silti hakea yhteishaussa.
Hakija on yhteishaussa ensikertalainen, jos
- hakijalla ei ole yhteishaun hakuajan loppuun mennessä suoritettua Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa ja
- hakija ei ole ottanut vastaan opiskelupaikkaa ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavasta koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen (koskee myös siirtohakuja).
Ne paikat, joita ei ole varattu ensikertalaisille, täytetään valintaperusteiden mukaan paremmuusjärjestyksessä kaikkien hakijoiden joukosta.
Erillishauissa ensikertalaisuuskiintiöitä ei ole käytössä.
Yhden paikan säännös
Opiskelijaksi valittu hakija voi ottaa vastaan saman lukukauden aikana vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.
Lukukaudella tarkoitetaan 1.8.-31.12. TAI 1.1.-31.7. välistä aikaa.
Vaikka hakija siirtäisi opintojen aloittamista tai keskeyttäisi opinnot, ei hän voi silti vastaanottaa toista opiskelupaikkaa samana lukukautena alkaviin korkeakouluopintoihin. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova valinta, eikä sitä voi muuttaa tai perua myöhemmin.
Valintojen tulokset
Korkeakoulut tekevät yhteishakujen valintoja eriaikaisesti maaliskuusta lähtien kevään yhteishauissa ja lokakuusta lähtien syksyn yhteishaussa. Jamkin omien erillishakujen tulokset julkaistaan toukokuusta lähtien kevään erillishauissa ja marraskuusta lähtien syksyn erillishauissa.
Yhteishaun tuloskirje
Kun valtakunnallisesti kaikki yhteishaun valinnan tulokset on julkaistu, hakijalle lähetään sähköpostiviesti, joka sisältää linkin tuloskirjeeseen. Kirjeessä kerrotaan sen hetkinen valintamenestys kaikkien hakukohteiden osalta ja mahdollinen varasijatilanne eri koulutuksissa. Tuloskirjeessä kerrotaan lisäksi oma pistemäärä sekä alin pistemäärä, jolla koulutukseen on hyväksytty.
Oma Opintopolku-palvelu
Hakija löytää yhteis- tai erillishakujen valintatiedot myös Oma Opintopolku -palvelusta. Palvelussa voi myös seurata yhteishaun valinnan tulosten kehittymistä.
Kirjautumisessa käytetään suomi.fi-tunnistautumista, johon tarvitaan pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti. Ulkomaalaisen tunnistustavat eivät ole tuettuja.
- Oma Opintopolku-palvelun sisäänkirjautuminen (opintopolku.fi)
Valintojen tulokset Oma Opintopolku-palvelussa
Oma Opintopolussa hakija näkee valintatapakohtaisen valintatilanteen sekä pistetiedot. Samassa hakukohteessa voi olla useita valintatapajonoja, joita kuvataan sarakkeessa valintatapa.
- Valintatapa on jono, joka muodostuu valintaperusteiden mukaan järjestykseen asetetuista hakijoista.
- Pisteesi kertoo kyseisessä valintatavassa saadut pisteet. Alin hyväksytty pistemäärä kertoo mitkä pisteet viimeinen valintatavassa hyväksytty hakija on saanut.
Valinnan tulos voi olla:
- opiskelijavalinta kesken,
- hyväksytty,
- hyväksytty (ehdollinen: korkeakoulun määrittämä ehto),
- hyväksytty (odottaa ylempien hakukohteiden tuloksia) (Huom! vain kevään toisessa ja syksyn yhteishaussa),
- varasijalla (+ varasijanumero),
- peruuntunut, perunut, peruutettu tai
- et saanut opiskelupaikkaa.
Valintojen tulokset ilmaantuvat näkymään eriaikaisesti, ja tulokset tulevat näkyviin sitä mukaan kun korkeakoulut suorittavat valintoja.
- Lue lisää valintojen tulosten tulkinnasta (opintopolku.fi)
Opiskelupaikan vastaanotto ja läsnäoloilmoittautuminen
Opiskelupaikan vastaanotto
Jos hakijalle myönnetään opiskelupaikka, saa hän asiasta automaattisen sähköpostiviestin. Hakijan täytyy ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä, muutoin hän menettää opiskelupaikan. Hakija voi ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan koulutuksesta, joka alkaa samana lukukautena.
Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova valinta, eikä sitä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet. Kun hakija ottaa opiskelupaikan vastaan, ei hän ole enää ensikertalainen.
Opiskelupaikka otetaan vastaan Oma Opintopolku -palvelussa. Hakija tarvitsee tähän suomalaisen henkilötunnuksen sekä verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin.
- Jos hakijalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voi opiskelupaikan ottaa vastaan sähköpostiviestissä olevan linkin kautta.
- Jos hakija ei voi ottaa paikkaa vastaan sähköisesti, tulee hänen olla yhteydessä kirjallisesti Jamkin opiskelijapalveluihin.
Kun hakija on ottanut opiskelupaikan vastaan Oma Opintopolku -palvelussa, saa hän siitä vahvistusviestin sähköpostiin.
- Lisätietoa opiskelupaikan vastaanotosta (opintopolku.fi)
Läsnäoloilmoittautuminen
Opiskelupaikan vastaanottamisen lisäksi hakijan tulee ilmoittautua läsnä- tai poissaolevaksi korkeakouluun määräaikaan mennessä. Jos hakija ei ilmoittaudu määräaikana, menettää hän opiskeluoikeuden.
Uuden opiskelijan ensimmäinen läsnäoloilmoittautuminen tehdään Oma Opintopolku -palvelussa.
Huomaa, että ammattikorkeakoululain mukaan ensimmäisen vuoden opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi ainoastaan laissa määritellyistä syistä (armeija, raskaus, oma sairaus). Mahdollinen laissa määritellyn syyn todentava dokumentti on toimitettava opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä Jamkin opiskelijapalveluihin.
- Lisätietoa läsnäoloilmoittautumisesta
Opiskelijaksi ottamisen rajoitukset sosiaali- ja terveysalalla
Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden on oltava terveydeltään ja toimintakyvyltään kykeneviä opiskeluun liittyviin tehtäviin ja harjoitteluun. Opiskelu ja ammatissa toimiminen edellyttävät riittävää fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä.
Terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä rajoitus ei estä opiskelijaksi ottamista, jos sen vaikutukset voidaan kohtuullisin toimin, esimerkiksi erityisjärjestelyin, poistaa.
- Lue lisää terveydentilan ja toimintakyvyn vaatimuksista (ammattikorkeakouluun.fi)
Tutustu myös muihin opiskeluvaihtoehtoihimme!
Avoin ammattikorkeakoulu
Avoimen ammattikorkeakoulun opintoihin voi osallistua kuka tahansa iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta. Opinnot soveltuvat jokaiselle, joka suunnittelee hakeutuvansa ammattikorkeakouluopintoihin tai ylempiin ammattikorkeakouluopintoihin tai haluaa kehittää osaamistaan työelämässä tai itseään kiinnostavassa asiassa.
Avoimessa voi opiskella ammattikorkeakoulututkintoihin kuuluvia opintojaksoja, mutta ei koko tutkintoa. Opinnot hyväksytään osaksi tutkintoa, jos myöhemmin hakee ja tulee valituksi Jamkin tutkinto-opiskelijaksi.
Ammattikorkeakouluopinnot lukiolaisille ja ammattiin opiskeleville
Tiesitkö, että Jamkissa voi tehdä opintoja jo lukio- tai ammattiopintojen aikana? Jamk tarjoaa useita vaihtoehtoehtoja tehdä AMK-opintoja jo lukion tai ammatillisten opintojen aikana - paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti. Opinnot toteutetaan avoimen ammattikorkeakoulun kautta, eli ne ovat täsmälleen samoja kuin tutkintokoulutuksessa. Tutustu opiskelumahdollisuuksiin!
Materiaaleja hakijalle
Hakijan päivän esitykset, 2024
Tilastoja opiskelijavalinnoista
Katso myös ohjeemme Opetushallinnon Vipunen.fi-tilastopalveluun, josta löydät hakijamäärät ja pisterajat koulutuksiimme vuodesta 2015 eteenpäin.
Hakijapalvelut apunasi ohjaustyössä
Me hakijapalveluissa tunnemme valintaperusteet, hakukelpoisuuteen liittyvät faktat sekä valintakoeasiat kuin omat taskumme. Lisäksi olemme hakijoiden ja ohjaajien tukena alavalintaan, tutkinto-ohjelman valintaan sekä erilaisten koulutusten ja hakeutumisvaihtoehtojen valintaan liittyvissä kysymyksissä.
Toimimme viranomaisvastuulla, mikä tarkoittaa, että lähtökohtamme on aina tasa-arvoinen ja huomioimme hakijan yksilöllisen tilanteen ja hänen tavoitteensa omannäköisellään opiskelupolulla. Meihin voi ottaa yhteyttä hyvin matalalla kynnyksellä! Jos emme itse voi auttaa, ohjaamme kysyjän aina eteenpäin asiasta enemmän tietävän tahon luo.