AMK-tutkinto

Opiskele restonomiksi, tulevaisuuden palveluiden asiantuntijaksi

Palveluliiketoiminta, restonomi (AMK)

Palveluliiketoiminnan tutkinto keskittyy vastuulliseen ja digitaaliseen liiketoimintaosaamiseen, asiakaslähtöisten palvelujen johtamiseen ja markkinoinnin kehittämiseen palvelualoilla. Tutkinto tarjoaa opiskelijalle kestävän kehityksen mukaisia toimintamalleja, jotka ovat keskeinen osa kilpailukykyistä palveluliiketoimintaa.

Hae Opintopolussa 11.3. - 25.3.2025
-
Laajuus
210
Aloituspaikat
30
Hakuaika
11.03.2025 - 25.03.2025
Tutkinto
Restonomi (AMK)
Koulutusala
Matkailu- ja ravitsemisala
Opiskelumuodot
Päiväopiskelu
Alkaa
18.08.2025

Restonomi (AMK), palveluliiketoiminta, päivätoteutus

Valmistunut restonomi osaa kehittää matkailu- ja ravitsemisalan palvelujen laatua ja johtaa kestävää sekä kannattavaa alan liiketoimintaa. Esihenkilöinä toimiessaan restonomit luotsaavat vastuullisesti monikulttuurisia työyhteisöjä sekä Suomessa että ulkomailla. Uusien palveluiden kehittäminen asiakasta kuunnellen, luovuutta ja uusia ideoita hyödyntäen on koulutuksen keskiössä.

Tutustu myös ohjelman monimuotototeutukseen!

Opintosuunnitelma

Palveluliiketoiminnan restonomit ovat tulevaisuuden moniosaajia, joilla on mahdollisuus luoda ura nopeasti kehittyvällä ja kansainvälisellä alalla. Opinnoissaan opiskelijat hyötyvät vahvoista työelämäyhteyksistä, sillä koulutus on tiiviissä yhteistyössä työelämän toimijoiden kanssa. Opinnoissa korostuu myös kansainvälisyys, ja opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa harjoittelu ulkomailla sekä opiskella eri kieliä ammattitaidon kehittämiseksi. Tutkinto-ohjelmaan sisältyy englanninkielisiä opintoja.

Alan nopeatempoisuus ja jatkuva muutos luovat mahdollisuuksia kehittää uusia, innovatiivisia palveluita ja liiketoimintamalleja, sekä kehittää johtamaan sekä itseäsi että työyhteisöäsi. Palveluliiketoiminnan opinnot mahdollistavat uran palveluiden johtamisen, vastuullisuuden, digitaalisen toimintaympäristön sekä yrittäjyyden parissa.

Opintojen rakenne:

  • Harjoittelu 40 op
  • Asiakaslähtöinen palvelu ja markkinointi 34 op
  • Johtaminen ja esihenkilötyö 32 op
  • Vastuullinen digitaalinen palveluliiketoiminta 30 op
  • Kehittämistoiminta ja opinnäytetyö 20
  • Jamk Future Factory 15 op
  • Kielet ja viestintä 11 op
  • Täydentävät opinnot 10 op
  • Vapaasti valittavat opinnot 10 op
  • Työelämävalmiudet 8 op

Työelämäpolku

Palveluliiketoiminnan työelämäpolku tukee verkostoitumistasi työelämän kanssa sekä auttaa ottamaan ensimmäisiä askeleita kohti työllistymistäsi.

1. vuoden syksy

Opiskelijat tutustuvat yrityksiin ja alan liiketoimintaan jo ensimmäisestä syksystä lähtien. Fokus on kuitenkin opiskelussa, joiden keskiössä on matkailu- ja ravitsemisalan perusasiat. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta (TKI) kulkee osana opintoja, niitä tukevana tekijänä. 

  • OPINTOMATKA - Yhteinen opintomatka koko vuosikurssin kanssa johdattaa opiskelijat tutustumaan palveluliiketoimintayrityksiin. Opintomatka edistää ryhmäytymistä, tarjoaa laajemman käsityksen alasta, auttaa verkostoitumaan, sekä kartoittamaan mahdollisuuksia kesä- ja harjoittelupaikkojen saralla.
  • YRITYSVIERAILUT & YRITYSVIERAILIJAT - Opiskelijat käyvät yritysvierailuilla "kentällä", jonka lisäksi luennoilla vierailee alan ammattilaisia sekä TKI-asiantuntijoita. Vierailut ja vierailijat ovat opiskelijoille loistava mahdollisuus verkostoitua sekä keskustella mahdollisista harjoittelupaikoista. 
  • ALUMNIEN URATARINAT - Opiskelijat tutustuvat restonomien erilaisiin uramahdollisuuksiin eri aloilla ohjelmasta valmistuneiden opiskelijoiden tarinoiden kautta.

1. vuoden kevät

Ensimmäisen vuoden keväällä opiskelijat panostavat CV:n ja portfolion raakatyöstöön parantaakseen mahdollisuuksiaan mielekkään harjoittelupaikan saamiseen. Urapolkuideoita sparrataan mm. alumnien kanssa.

  • YHTEISTYÖ YRITYSTEN KANSSA - Opiskelijat saavat kosketuspintaa alan yrityksiin. Yhteistyö kasvattaa opiskelijoiden käytännön käsitystä alasta, auttaa verkostoitumaan, sekä kartoittamaan mahdollisia kesä- ja harjoittelupaikkoja.
  • PALVELULIIKETOIMINNAN HARJOITTELU - Opiskelija suorittaa ensimmäisen harjoittelunsa ja osallistuu harjoitteluseminaareihin.
  • TYÖNHAKUVALMIUDET - Opiskelijan työhakuvalmiuksia edistetään mm. urasuunnittelun, omien tavoitteiden määrittelyn ja CV-pajan muodossa.

2. vuoden syksy

Opiskelijoiden toinen vuosi käynnistyy ammatillisen kehityksen ja kansainvälisyyden painotuksella. Alumniyhteistyö korostuu opinnoissa.

  • KANSAINVÄLISEN YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN - Opiskelija perehtyy kansainväliseen yhteiskehittämiseen työelämän ja korkeakouluverkostojen kanssa. Opiskelija hyödyntää mm. Hackathon-tapahtumaa, alan hankkeita, sekä korkeakouluverkosto E³UDRES²ia.
  • YRITYSVIERAILUT & YRITYSVIERAILIJAT - verkostoitumista ja mahdollisten kesätyö- ja harjoittelupaikkojen kartoitus jatkuu yritysvierailujen ja -vieraiden kanssa.
  • ALUMNITAPAAMINEN - verkostoituminen ja eri uramahdollisuuksien tarkastelu yhteistyössä alumnien kanssa jatkuu

2. vuoden kevät

Toisen vuoden kevät nivoutuu harjoittelun ja yritysyhteistyön syventämisen ympärille. Tässä vaiheessa myös opiskelijan oma ammatillinen osaaminen ja identiteetti kehittyy. Alan toimintaympäristöön tutustuminen jatkuu messuvierailun tai yritysvierailujen muodossa (Keski-Suomi tai PK-seutu).

  • OPINTOMATKA -Alaan ja sen työmahdollisuuksiin tutustuminen jatkuu opintomatkan muodossa (live tai virtuaali). Aiempien vuosien kohteita ovat olleet mm. Gastro Helsinki ja Matkamessut.
  • YRITYSVIERAILUT & YRITYSVIERAILIJAT - Verkostoitumista alan yrityksiin jatketaan, tarkastelussa erityisesti esihenkilövalmiudet.
  • PALVELUIDEN KEHITTÄMINEN - Opiskelija osallistuu käyttäjälähtöiseen kehittämisprojektiin.

3. vuoden syksy

Palveluliiketoiminnan opinnoissa 3. vuosi merkitsee myös opinnäytetyön aloitusta. Katsetta suunnataan urasuunnitelman laatimiseen sekä työnhaun harjoitteluun asiantuntija- ja esihenkilötehtäviin. Lisäksi opiskelijat osallistuvat vuotuiseen RESTO-kisaan joko kisatehtäviä etänä ratkomalla tai kisoihin paikan päällä osallistuvassa kilpajoukkueessa.

  • TYÖELÄMÄPROJEKTIT - Opiskelijoita rohkaistaan toteuttamaan opinnäytetyö alan työnantajalle, luoden lisää verkostoja alalle. 
  • RESTO-KISAT - RESTO-tietotaitokilpailut ovat vuosittain järjestettävä valtakunnallinen restonomiopiskelijoiden tietotaitoja testaava SM-kilpailu. Kaikki opiskelijat ratkovat kisatehtäviä osana opintojaksoja, mutta opiskelijoiden keskuudesta valitaan myös kisajoukkue, jotka valmentautuvat kisoihin ja osallistuvat niihin paikan päällä.
  • URAVALMENNUS - Opiskelijat harjoittelevat menestyksellistä työnhakua ja luovat uravision. 

3. vuoden kevät ja 4. vuoden syksy

Kolmannen vuoden kevät aloittaa opiskelijan viimeisen opintosuoran, joka koostuu syventävästä harjoittelusta, ammatillisen osaamisen suuntaamisesta, sekä oman osaamisen sanoittamisesta ammattimaiseen CV:hen ja digitaaliseen profiilin.

  • HARJOITTELU - Opiskelija työskentelee ja toteuttaa kehittämistehtävän harjoittelupaikallaan. Harjoitteluun liittyvät sopimukset ja esitykset ovat tärkeässä roolissa. Harjoittelulla täydennetään kattavaa ja ammattimaista CV:tä, sekä digitaalista profiilia (esim. LinkedIn), joiden tavoitteena on tukea työnhakua ja verkostoitumista.
  • YRITYSYHTEISTYÖ - Opiskelijat osallistuvat projektiin, jossa luodaan prototyyppi kehitetystä käyttäjälähtöisestä ideasta.
  • PÄÄTTÖKESKUSTELU - opiskelija osallistuu päättökeskusteluun opettajatutorin kanssa.

Palveluliiketoiminnan opinnot FAQ

Alta löydät vastaukset palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelman usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kenelle opinnot sopivat?

Hae restonomikoulutukseen, jos sinulla on

  • kiinnostusta palveluiden kehittämiseen ja niiden parissa työskentelyyn 
  • kiinnostusta liiketoimintaosaamisen kehittämiseen
  • kykyä opiskella ja työskennellä englannin kielellä.

Mitä aineita tutkinto-ohjelmassa opiskellaan?

  • Palveluliiketoiminta
  • Kuluttajakäyttäytyminen
  • Kestävä kehitys
  • Digitaaliset palvelut
  • Palvelumuotoilu
  • Palvelujen johtaminen ja markkinointi
  • Esihenkilötyö

Opintojen rakenne pohjautuu yksilölliseen urapolkuun.

Miten kansainvälisyys näkyy opinnoissa?

Kansainvälisyys on arkipäivää Jamkissa. Osa opinnoista tehdään englanniksi, ja kieliopintoja voit valita kiinnostuksesi mukaan. Voit opiskella ulkomailla jossakin yli 50 yhteistyöoppilaitoksestamme tai tehdä harjoittelun ulkomailla. Jamkissa on vuosittain 350 kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa, 400 saapuvaa vaihto-opiskelijaa ja noin 1000 ulkomaista vierasta tai vierailevaa luennoitsijaa. 

Restonomikoulutuksella on laaja partneriverkosto. Voit opiskella osan opintojasi mm. näissä oppilaitoksissa:

  • Hong Kong Polytechnic University
  • Breda University of Applied Sciences, Netherlands
  • La Rochelle, School of Tourism and Hospitality, France
  • Groupe Ecole Troyes, France
  • Humber College, Canada
  • Fanshawe College, Canada
  • Metropolitan University College, Copenhagen, Denmark
  • Hochschule München, Germany
  • Aurinkorannikon matkaopaskoulu

Miten opiskelija pääsee toimimaan yhdessä alan yritysedustuksen kanssa?

Restonomikoulutuksessa työskennellään aktiivisesti yhteistyössä yritysten kanssa. Erilaiset projektit, ryhmätyöt ja harjoittelujaksot mahdollistavat sen, että opiskelija pääsee soveltamaan oppimaansa käytäntöön. Tämän avulla opiskelijalle mahdollistetaan myös väylä työelämän verkostoitumiseen sekä oman ammatillisen identiteetin rakentamiseen.


Jos olet kiinnostunut yrittäjyydestä, on sinulla monipuoliset mahdollisuudet räätälöidä opintojasi oman liikeidean tai yrityksen kehittämiseen. Jyväskylän ammattikorkeakoulussa opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa Yritystehtaan oppilaitosvalmennuksia, joita ovat muun muassa tuotekehitysrahoitus, ideasta yritykseksi -valmennus sekä yrittäjävalmennus.


Esimerkkejä työelämäyhteistyöstä:

  • yritys antaa opiskelijoille projektitehtävän, johon opiskelijatiimi hakee ratkaisun - työ esitellään lopuksi yrityksen edustajalle
  • opiskelijat tekevät yritykselle tutkimuksen yrityksen tarpeiden ja tavoitteiden mukaan
  • yrityksestä käy luennoitsijoita.
  • opiskelijat vierailevat yrityksissä
  • harjoittelujakso
  • opinnäytetyö
  • yrityksen edustaja voi olla sparraajana tai kummina esim. yrittäjäksi aikovalle

Kuuluuko opintoihin harjoittelu?

Restonomitutkintoon kuuluu noin viisi kuukautta harjoittelua työelämässä. Yleensä harjoittelu tehdään kahdessa osassa: ensimmäinen harjoittelu tehdään opintojen ensimmäisenä vuonna ja on toimialaan orientoiva. Toinen harjoittelu tehdään opintojen myöhemmässä vaiheessa ja on sisällöltään vaativampi ja ammattiopintoja tukeva.

Millaisia jatko-opintomahdollisuuksia opiskelijalla on?

Restonomitutkinnon ja kahden vuoden työkokemuksen jälkeen voit hakea ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Voit myös täydentää osaamistasi osallistumalla täydennyskoulutukseen vaikkapa työn ohella. Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneilla on mahdollisuus hakeutua myös yliopistojen jatkotutkintoihin. Yliopisto arvioi tapauskohtaisesti tutkinto-opiskelijaksi pääsyn kriteerit.

Oli mahtavaa, miten joustavia opinnot olivat ja miten pystyin niin vahvasti toteuttamaan opinnoissa omia mielenkiinnon kohteitani ja haaveitani.

Mira Lauriala

Tutustu Miran tarinaan verkkosivuillamme

"Restonomin tutkinto antaa laaja-alaista liiketoiminnallista osaamista ja auttaa tulevaisuuden haasteiden ratkomisessa."

Jamk-restonomi Jari Kovasen urapolku vei ravintoloista ruokatehtaan tuotanto- ja kehitysjohtajaksi.

Restonomilla on tosi laajat työllistymismahdollisuudet. Restonomi voi olla töissä esimerkiksi kaupassa. Teknisesti restonomit ovat päteviä kaikkialla, missä on asiakaspalvelutilanteita.

Aapo Kämäräinen

Tutustu Aapon tarinaan verkkosivuillamme

Hae!

Ohjeet ja valintaperusteet
Tervetuloa hakemaan kevään 2025 toisessa yhteishaussa! Hae 11.-25.3.2025 klo 15 mennessä osoitteessa opintopolku.fi.

Lisätietoja koulutuksesta

Karoliina Väisänen

Lehtori, Senior Lecturer
Matkailu ja palvelut, Tourism and Service Business
Liiketoiminta, School of Business
+358408656879