Olen Veeti Hakala ja opiskelen Jamkissa tieto- ja viestintätekniikan englanninkielisessä koulutusohjelmassa, erikoistuen sovelluskehitykseen. Olen aina ollut käytännönläheinen ihminen – ensimmäinen työpaikkani oli 14-vuotiaana pienessä korjaamossa, jossa autoin mönkijöiden ja veneiden korjauksessa. Hakeutuminen insinööriopintoihin tuntui käytännönläheisyyden vuoksi luontevalta.
Minulle ICT-alan tutkinnon suorittaminen on ollut vaativaa, mutta myös palkitsevaa. Olen viettänyt lukemattomia tunteja painimalla tehtävien kanssa, mutta koen sen kuuluvan osaksi kehittymistä. Opinnot ovat jatkuvaa ongelmanratkaisua ja valmistavat insinöörimäiseen tapaan ajatella ja toimia. Ainakin oma ajattelutapani on opintojen aikana muuttunut: pidän nyt aiemmin esteiltä vaikuttaneita asioita haasteina, jotka voin ratkaista.
Viestinnän todellinen merkitys IT-alalla
Opinnoissa yllätti, kuinka paljon viestinnällä on merkitystä IT-alalla! Olen aina ajatellut, että sosiaaliset taitoni ovat vain mukava lisä, mutta opintojen aikana ne osoittautuivat salaiseksi aseekseni. IT-alalla kyse on tiimityöstä, olitpa sitten koodaamassa tai johtamassa projekteja. Eikä kyse ole vain juttelemisesta – kyse on selkeydestä ja sen ymmärtämisestä, mitä muut tarvitsevat. Myös opintoihin on kuulunut kursseja kokousten käsittelystä ammattimaisten sähköpostien kirjoittamiseen. Lisäksi työskentely erilaisissa tiimeissä opintoprojektien parissa on ollut arvokasta työelämään valmistautumista ajatellen.
Verkostoituminen alan sisällä on puolestaan ollut tärkeä osa ensimmäisen työpaikan saamista. Jokaisella lukukaudella meillä on ollut useita tapahtumia, joissa yritykset esittäytyivät tai järjestivät esimerkiksi työnhakutyöpajoja. Erityisen mieleenpainuvia ovat olleet vierailut eri yritysten toimipisteissä. On ollut kiehtovaa nähdä, millaisia toimistoja yrityksillä on, ja käydä epävirallisia keskusteluja eri rooleissa toimivien ammattilaisten kanssa. Nämä tapahtumat ovat olleet arvokkaita monin tavoin. On ollut hienoa päästä tapaamaan eri yritysten edustajia henkilökohtaisesti, ja että on päässyt kysymään kaikki mielessä olevat kysymykset matalalla kynnyksellä.
Töitä ja käytännönläheistä oppimista
Kun aloitin Jamkissa, en odottanut asioiden menevän niin kuin ne menivät. Ensimmäisen vuoden jälkeen pääsin tiiminvetäjäksi WIMMA Labiin, kesäopintoina toteutettavaan projektiin. Puoli vuotta myöhemmin kokemus johti työtarjoukseen Jamkilta. Yhtäkkiä näin ammattikorkeakoulun sisältäpäin, en vain opiskelijana. Opiskelijaohjaajana toimiminen oli mahtava kokemus. Se syvensi ymmärrystäni IT-alasta ja antoi arvokkaita yhteyksiä IT-ammattilaisiin. Lisäkseni myös muut opiskelijat saivat työmahdollisuuksia, joka mielestäni osoittaa, kuinka Jamkissa opiskelijat halutaan todella valmistaa työelämään.
Jamkin lähestymistapa ICT-alan opetukseen on muutoinkin vaikuttavan käytännönläheinen. Jopa teoreettisia aineita, kuten matematiikkaa, opetetaan käytännönläheisesti, esimerkiksi ohjelmoimalla Python-sovellus ratkaisemaan matemaattisia ongelmia. Opetustapa muutti käsitystäni aiheista, joita en aiemmin pitänyt kiinnostavina, ja näytti kuinka soveltaa oppimaani käytännössä.
Kansainvälisiä mahdollisuuksia
Luokkahuoneemme monimuotoisuus ja se että meitä opiskelijoita oli eri maista, toi paljon lisää opiskelukokemukseeni. Uskon, että kansainvälinen ympäristö on erityisen hyödyllinen IT-alalla, jossa englanti toimii yhteisenä kielenä. Opiskelemani tutkinto-ohjelma valmisti hyvin monikulttuuriseen tiimityöhön, mikä on olennainen taito uraa suunnittelevalle. Kansainvälisen tutkinnon valitseminen oli yksi parhaista päätöksistäni.