artikkeli

Miten ohjataan pysyvään muutokseen liikkumisessa ja painonhallinnassa?

Teksti
Tiina Riuttanen
Kuva
Tiina Riuttanen

Sosiaali- ja terveydenhuollon, työterveyshuollon ja liikunta-alan ammattilaisten asiakastyössä nousee yhä useammin esiin liikkuminen ja painonhallinta. Muutosohjaaja-koulutus vahvistaa ammattilaisen osaamista tukea asiakkaan motivaatiota ja käyttäytymistä pysyvään muutokseen.

Henkilö katsoo isoista ikkunoista kaukaisuuteen.

Muutosohjaaja-koulutuksessa perehdytään hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) malliin. Tieteelliseen tutkimusnäyttöön pohjautuvaa HOTtia on sovellettu menestyksekkäästi eri puolilla maailmaa terveysongelmien esimerkiksi kroonisen kivun, masennuksen, lihavuuden tai diabeteksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. 

Jyväskylän ammattikorkeakoulun täydennyskoulutuksena järjestettävä Muutosohjaaja-koulutus koostuu neljästä lähipäivästä tammi-helmikuussa 2025.

”Tutkimus- ja teoriapohjan lisäksi luvassa on aktiivista työskentelyä. Teemme konkreettisia tehtäviä ja harjoituksia, joita ammattilaiset voivat hyödyntää omassa työssään. Ammattilaiset saavat malleja ja työkaluja, miten tuetaan asiakkaan motivaatiota ja käyttäytymisen pysyvää muutosta erityisesti liikkumisen ja painonhallinnan näkökulmasta”, kertoo kurssin kouluttaja, johtava asiantuntija Anu Kangasniemi Likesiltä.

Palautetta Muutosohjaaja-koulutuksesta

Motivoiva koulutus.
Koulutuskokonaisuus ja sisältö oli hyvin rakennettu.
Kouluttaja erittäin hyvä ja asiantunteva.
Koulutuksen sisältö vastasi odotuksiani.

Anu on terveyspsykologian erikoispsykologi ja väitöstutkimuksessaan hän sovelsi arvo- ja hyväksyntäpohjaista lähestymistapaa vähän liikkuvien aikuisten liikkumisen lisäämiseksi. Muutosohjaaja-koulutus on kehitetty väitöskirjatutkimuksen pohjalta. Anun erityisosaamista ovat käyttäytymisen muutoksen ja hyvinvoinnin tukeminen sekä arvoihin, tietoisuustaitoihin ja hyväksyntään pohjautuvat menetelmät.

Muutosohjaaja-koulutus järjestetään Jyväskylän ammattikorkeakoulun täydennyskoulutuksena.