artikkeli

INKLU-hanke mukana AEO-päivillä Jyväskylässä

Teksti
Irmeli Lignell ja Marjo Liete
Kuva
Päivi Pynnönen, Irmeli Lignell

Ammatilliset erityisopettajat ry järjesti AEO-päivän Jyväskylässä ammatillinen erityisoppilaitos Spesian uusissa toimitiloissa 28.9.2024. Päivän teemana oli "Arjen erityiset onnistumiset". Ohjelmaan sisältyi asiantuntijapuheenvuoroja ajankohtaisista aiheista, kuten toisen asteen oppimisen tuen uudistamisesta, kommunikaatiokeinojen moninaisuuden tunnistamisesta ja neurokirjon opiskelijoiden tukemisesta arjessa. 

Ryhmä aikuisia istuu ja seuraa esitystä luokkatilassa, jossa on jumppapallo ja pyöreitä pöytiä.

INKLU-hankkeen työpaja

AEO-päivän iltapäivän ohjelmaan kuului Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta (INKLU) -hankkeen työpaja, jossa osallistujilla oli mahdollisuus kuulla kehittämistyöstä sekä osallistua vuorovaikutteiseen ryhmätyöskentelyyn. Työpajan vetäjinä toimivat lehtorit Irmeli Lignell ja Marjo Liete Hämeen ammattikorkeakoulun ammatillisesta opettajakorkeakoulusta. Työpajassa käytiin keskustelua moniammatillisesta yhteistyöstä, erityisen tuen johtajuudesta, erilaisista hyvistä toimintamalleista ja erilaisten oppijoiden oppimista sekä arviointia tukevista käytänteistä. 

Osallistujat kokivat, että moniammatillinen yhteistyö on tärkeä voimavara erityisopetuksessa. Yhteistyö eri ammattilaisten, kuten erityisopettajien, psykologien ja terapeuttien kanssa auttaa opettajia jakamaan vastuuta ja tukemaan opiskelijoita monipuolisesti heidän yksilöllisten tarpeidensa mukaan. Tämä auttaa opettajia jaksamaan paremmin vaativassa työssä ja mahdollistaa heidän keskittymisensä ydintehtäväänsä. Tehokas yhteistyö ja tuki vaatii riittävästi aikaa. Sekä opiskelijoiden yksilölliset tarpeet että moniammatillinen yhteistyö edellyttävät aikaa suunnitteluun, ohjaustilanteisiin ja tukitoimien toteuttamiseen. 

Erityinen tuki ja työelämään siirtyminen 

Työpajassa käsiteltiin myös opiskelijoiden tukemista ammatillisen koulutuksen jälkeen. On tärkeää, että opiskelijoille tarjotaan riittävästi tukea valmistumisen jälkeen erityisesti ammatillisessa koulutuksessa. Tämä tuki voi sisältää ohjausta työelämään siirtymisessä, jatkokoulutusmahdollisuuksien kartoittamista ja henkilökohtaista mentorointia, jossa varmistetaan opiskelijoiden sujuva siirtymä työelämään tai jatko-opintoihin. 

Oppimista tukevat toimintamallit 

Työpajassa nostettiin esiin myös hyviä oppimista tukevia toimintamalleja. Erityisen tärkeäksi koettiin opiskelijan itsearvioinnin tukeminen. Itsearviointi auttaa opiskelijaa tunnistamaan omat vahvuutensa ja kehittämiskohteensa, mikä lisää itsetuntemusta ja oppimistavoitteiden selkeyttä. Itsearviointia voidaan hyödyntää myös henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) keskusteluissa. 

Työpajassa esitettiin myös erilaisia arviointityökaluja, kuten POINT-kysely ja Ruori-itsearviointi-työkalu. Opettajan välisen ohjauskeskustelun tueksi kehitetty puheeksioton ja psykososiaalisen tuen keskustelun apuväline POINT-kysely on saatavissa Kuntotutussäätiö verkkosivulta. RUORI-itsearviointityökalu (Ammattiopisto Luovi) on Ammattiopisto Luovin kehittelemä kysely opiskelusta ja työelämästä. Näiden työkalujen avulla voidaan kartoittaa opiskelijan tavoitteet, edistymisen ja mahdollisen tuen tarpeet, mikä tekee HOKS-keskustelusta tehokkaamman ja tarkoituksenmukaisemman.

 

Opetus-kohokyltti, jossa pistekirjoitusta ja pulpeteissa istuvia ihmisiä esittäviä kuvioita.

Kannattelu ja yksilöllinen tuki

Työpajassa puhuttiin myös kannattelusta, jolla tarkoitetaan opiskelijan jatkuvaa ja kokonaisvaltaista tukemista. Tämä voi sisältää sekä emotionaalista että pedagogista tukea, jotta opiskelija voi edetä opinnoissaan omaan tahtiinsa. Erityisopetuksessa tämä tukimuoto on erityisen tärkeä, koska opiskelijoilla on erilaisia oppimisen haasteita ja yksilöllisiä tarpeita. 

Työelämässä oppimisen tukeminen ja työkalupakki 

Työpajassa keskusteluttivat myös vuorovaikutus työnantajien kanssa ja oppimisvaikeuksista työelämän suuntaan viestiminen. Esiin nousi konkreettinen tarve kehittää ”työkalupakki”, joka tarjoaisi työnantajille ohjeita ja resursseja erityistä tukea tarvitsevan työntekijän ja opiskelijan tukemiseen. Tällainen pakki voisi sisältää ohjeita mukauttamisesta, oppisopimusopiskelusta sekä tietoa erilaisista tukimuodoista. 

Erityisopetuksessa on tärkeää, että kaikki toimijat - opiskelijat, opettajat ja muut yhteistyötahot - ymmärtävät myös oppimisprosessin kulun. Selkeä kuvaus toimintamalleista ja etenemispoluista auttaa varmistamaan, että tuki ja opetus on johdonmukaista ja suunnitelmallista. Tämä vähentää epävarmuutta ja tukee opiskelijoiden oppimista. 

Erityisen tuen johtajuus ja resurssit 

Työpajassa keskusteltiin ja pohdittiin myös oppilaitoksen johtamiseen ja erityiseen tukeen liittyviä mahdollisuuksia. Erityisen tuen johtamisessa on keskeistä, että johtoportaassa on vahva ymmärrys erityisopetuksesta ja sen vaatimuksista. Tämä osaaminen auttaa johtajia tekemään oikeita päätöksiä resurssien kohdentamisesta, tukitoimien organisoinnista ja pedagogisten toimintamallien kehittämisestä. Johtamisessa korostuu avoin vuorovaikutus ja kanssakäyminen esihenkilön ja henkilöstön välillä. Erityisopetuksessa työskentelevät opettajat ja muut ammattilaiset tarvitsevat mahdollisuuden keskustella haasteistaan, tarpeistaan ja kehitysehdotuksistaan, jotta tuki olisi mahdollisimman tehokasta ja oikea-aikaista. Keskusteluissa mainittiin pedagoginen johtajuus, jossa johdetaan koulutuksen ja opetuksen kehittämistä. Erityisen tuen johtamisessa tämä rooli korostuu, koska johtajan tehtävänä on varmistaa, että opetuksen laatu ja tukitoimet vastaavat opiskelijoiden tarpeisiin. Pedagoginen johtaja on vastuussa myös opettajien tukemisesta ja heidän erityispedagogisen osaamisensa kehittymisen mahdollistamisesta. 

Riittävät resurssit ovat erityisen tuen onnistumisen perusta. Johtajan tehtävä on varmistaa, että budjetti ja resurssit ovat asianmukaisesti suunniteltu ja kohdennettu erityisen tuen tarpeisiin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi riittävää henkilöstömäärää, opetuksen tukivälineitä ja mahdollisuuksia koulutukseen. 

Yksilöllinen kohtaaminen oppimisessa 

Työpajaan osallistuneiden näkemysten mukaan erityisopetuksessa on tärkeää keskittyä yksilölliseen opiskelijan kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen. Sen sijaan, että erityisopettajat keskittyisivät pelkästään oppimistuloksiin tai suorittamiseen, he haluavat luoda oppimisympäristön, jossa opiskelijan kokonaisvaltainen hyvinvointi ja oppimiskokemus ovat keskiössä. 
 

Tutustu INKLU Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta -hankkeeseen