Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta
Ammatillisen koulutuksen järjestäjät ja ammatilliset opettajakorkeakoulut kehittävät yhdessä inklusiivista ammatillista koulutusta. Yhteisenä tavoitteena on, että ammatillisen koulutuksen opiskelijat saavat yhdenvertaisesti tarvitsemansa tuen opiskeluunsa ja voivat hankkia tarvittavan osaamisen, tutkinnon ja työllistyä - opiskelevat he missä oppilaitoksessa tai missä päin Suomea tahansa.


INKLU-hankkeen tavoitteet
Inklusiivisuuden periaatteiden mukaisesti kaikilla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella ja koulutus ja tukitoimet räätälöidään opiskelijan tarpeiden mukaisesti. Jotta tähän tavoitteeseen päästäisiin, tarvitaan sekä oppilaitosten tuen prosessien, rakenteiden ja käytäntöjen kehittämistä että henkilöstön osaamisen ja opettajankoulutusten kehittämistä.
INKLU-hanke toteutetaan 1.3.2024 - 31.8.2026.
Juuri nyt!
INKLU-hanke kehittää:

Erityinen tuki, vaativa erityinen tuki ja moniammatillinen yhteistyö
Ajankohtaista
Uusi artikkeli: Erityisen tuen hyviä käytänteitä
Erityistä tukea tarvitsevien määrä on ammatillisessa koulutuksessa kasvanut viime vuosina. Erilaiset lainsäädännön muutokset, viimeisimpänä oppivelvollisuuden laajentaminen, on osaltaan lisännyt tuen tarvetta. Kaisa Räty tarkastelee artikkelissaan ammatillisen koulutuksen henkilöstön esille nostamia erityisen tuen käytäntöjä. Käytäntöjä kerättiin Jamkin ammatillisen opettajakorkeakoulun, Savon ammattiopiston ja Ammattiopisto Spesian järjestämissä INKLU-hankkeen alueellisissa työpajoissa. Lue artikkeli Jamk Arenassa
Webinaari 13.5.2025: Ammatillisen koulutuksen tukipajat esittelyssä
Tervetuloa kuulemaan miten opiskelijoiden tukea järjestetään ammatillisissa oppilaitoksissa: esittelyssä on tukipajamainen toiminta eri oppilaitosten toteuttamana. Omasta toiminnastaan ovat kertomassa asiantuntijat Keudasta, Stadin AO:sta ja Suomen Diakoniaopistosta. Webinaarin järjestävät INKLU-hankkeen Uudenmaan alueen toimijat.
Kevään erityisin päivä 22.5.2025
Hei Sinä ammatillisen erityisopetuksen parissa työskentelevä, tule saamaan boostia kevääseen! Kevään erityisen päivä järjestetään Keuda-talolla Keravalla ja etänä. Aiheina mm. uusi oppimisen tuen lainsäädäntö, neuromoninaisuus ja nepsyvalmennus ammatillisessa koulutuksessa ja työelämässä oppimisen tuki. Tule mukaan kouluttautumaan, keskustelemaan ja verkostoitumaan kollegoiden kanssa.
Kohti erityistä tulevaa -seminaarin 27.3.2025 esitysmateriaalit
Kohti erityistä tulevaa -seminaarin esitysmateriaalit ovat saatavissa verkossa: Tutustu esitysten materiaaleihin tapahtumasivulla

Uutinen
INKLU-hanke tukee ammatillisen koulutuksen järjestäjiä oppimisen ja erityisen tuen uudistuksissa

Artikkeli
Erityisen tuen ja monialaisen yhteistyön hyvien käytänteiden kerääminen INKLU-hankkeessa
Webinaareja inklusiivisesta koulutuksesta
INKLU-hankkeen toimijat ovat toteuttaneet useita suosittuja webinaareja valtakunnallisesti ja alueellisesti.
JOPPI-teemawebinaari 25.3.2025: Jatkuva oppiminen kuuluu kaikille. Miten edistetään inkluusiota ja saavutettavuutta jatkuvan oppimisen kentällä? Avoin webinaari järjestettiin tiistaina 25.3.2025 klo 14.30–15.30. Tilaisuuden järjestivät JOPPI - Jatkuvan oppimisen Suomi (oph.fi) ja INKLU Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta -hanke. Lue lisää (oph.fi)
- INKLU-hankkeen asiantuntijat käsittelivät webinaarissa inkluusiota käsitteenä ja käytännön toimintana ammatillisessa oppilaitoksessa ja korkeakoulutuksessa jatkuvan oppimisen näkökulmasta.
- Webinaarissa pureuduttiin mm. siihen, mitkä ovat inkluusion lähtökohdat ja periaatteet, miten se liittyy erityisen tervetulleiden ryhmien koulutukseen ja miten inkluusiota ja saavutettavuutta voi edistää ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakoulutuksessa.
Webinaari 1.4.2025: Mukauttaminen käyttöön! Webinaarissa perehdyttiin mukauttamiseen ja tuotiin esille käytännön esimerkkejä mukauttamisesta. Webinaarissa asiantuntijoina Spesian ja Keudan asiantuntijoita. Webinaarin järjestävät INKLU-hankkeen toimijat Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta, Ammattiopisto Spesiasta ja Keudasta. Webinaari järjestetään 1.4. klo 14.30-15.30. Lisätietoja ja ilmoittautuminen Haaga-Helian verkkosivulla
Webinaari 25.2.2025: Vaativa erityinen tuki ammatillisessa oppilaitoksessa. INKLU-hankkeen Uudenmaan alueen toimijoiden (Spesia, Haaga-Helian ammatillinen opettajakorkeakoulu ja Keuda) järjestämässä webinaarissa oli esillä tuen muotoja ja keinoja sekä käytännön esimerkkejä, miten vaativan erityisen tuen opiskelijaa voidaan tukea. Webinaarissa asiantuntijoina Spesian asiantuntijapalvelukoordinaattori sekä ammatillinen erityisopettaja tekniikan alalta Keudasta. Lisätietoja Haaga-Helia amk:n INKLU-sivulta
Kiva kun tulit ja mukava kun olet - kohtaamisen voima yhteisöllisyydessä -webinaari järjestettiin 8.2.2025. INKLU-hanke oli mukana järjestämässä Kiva kun tulit ja mukava kun olet - kohtaamisen voima yhteisöllisyydessä -webinaaria yhdessä Suomen Tourette- ja OCD-yhdistyksen kanssa. Tutustu webinaarin ohjelmaan.
INKLU-hanke järjesti Erityisen äärellä -seminaarin yhdessä ammatillisten opettajakorkeakoulujen kanssa 27.3.2025
Ammatillisten opettajakorkeakoulujen vuosittain järjestämä Erityisen äärellä -seminaari on tänä keväänä vuorostaan Jyväskylässä Jamkilla. "Kohti erityistä tulevaa" -teemalla katseet kääntyvät tulevaisuuteen - keräännymme yhteen kuulemaan ja keskustelemaan inklusiivisesta ammatillisesta koulutuksesta ja erityisen tuen muutoksista ammatillisessa koulutuksessa. Lue aiheesta lisää ja tutustu materiaaleihin tapahtuman sivulla
Alueelliset työpajat jatkuvat
INKLU-hankkeen alueellisia työpajoja on järjestetty syksyn 2024 aikana eri puolilla Suomea. Työpajoissa on jaettu ammatillisen koulutuksen erityisen tuen käytänteitä ja keskusteltu moniammatillisesta yhteistyöstä ja esimerkiksi muutosten vaikutuksista ammatilliseen koulutukseen. Työpajoja toteutetaan vielä joulukuussa. Lue tarkemmin alueellisesta kehittämistyöstä!
Aiempia uutisia ja artikkeleita kehittämistyöstämme:

Artikkeli
INKLU-hanke mukana AEO-päivillä Jyväskylässä

Uutinen
Ammatilliset opettajakorkeakoulut ja ammatillisen koulutuksen järjestäjät kehittävät inklusiivista ammatillista koulutusta
INKLU-hankkeen työpaja 13.5.2024.

Toimintaamme vuonna 2024
Ratkaisuja jatkuvaan oppimiseen -seminaari 31.10.2024
INKLU Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta -hanke esiintyi JOPPI - Ratkaisuja jatkuvaan oppimiseen -seminaarissa 31.10.2024. Seija Eskola ja Anne Lindström tarkastelivat esityksessä yhdenvertaisen tuen kehittämistä ammatillisessa koulutuksessa Koulutuskeskus Salpauksen käytännön esimerkkien avulla. Tilaisuuden järjesti jatkuvan oppimisen hankekokonaisuutta koordinoivan JOPPI-hanke.
Työpajassa 13.5.2024 tarkastelussa moniammatillisen yhteistyön hyvät käytänteet ja nykytilanne
INKLU Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta -hankkeen ensimmäinen yhteinen työpaja toteutettiin hybridinä 13.5.2024. Keskustelua käytiin paikan päällä Pasilassa Haaga-Heliassa yhdessä verkko-osallistujien kanssa.
Ohjelmassa oli muun muassa erityisen tuen ja moniammatillisen yhteistyön hyvien käytäntöjen jakamista ja kehittämiskohteiden tarkastelua yhdessä ammatillisten opettajakorkeakoulujen ja ammatillisten oppilaitosten hanketoimijoiden kesken.
Yhdessä pohdittiin myös vaativan erityisen tuen oppilaitosten ja yleisten oppilaitosten yhteistyön nykytilannetta ja tulevaisuuden tarpeita ammatillisessa koulutuksessa. Keskustelua käytiin vaativan erityisen tuen kirkastamisesta – kenelle se on tarkoitettu, minkälaista vaativa erityinen tuki on ja kenellä siihen on oikeus.
Hankkeen aikana rakennetaan "nettikirjasto", johon kootaan erityisen tuen ja moniammatillisen yhteistyön hyviä käytäntöjä. Työpajassa julistettiin nimikilpailu, johon saatiinkin runsaasti erilaisia ehdotuksia. Lopulta nimikilpailun voittajaksi valikoitui Ernesti – erityisen tuen nettikirjasto.
INKLU-hankkeen syksyyn 2024 kuuluu yhteistyötä ja tiedonkeruuta alueittain mahdollisimman kattavasti kaikkien ammatillisten oppilaitosten kanssa.
Aloitustapaaminen 14.3.2024 - Yhteistyöllä kohti inklusiivista ammatillista koulutusta!
Kokoonnuimme 14.3.2024 Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta -hankkeen yhteiseen aloitustapaamiseen Haaga-Heliassa Pasilassa. Mukana oli osallistujia kaikista Suomen ammatillisista opettajakorkeakouluista ja kuudesta eri ammatillisesta oppilaitoksesta ympäri Suomea.
Tapaamisessa palautettiin mieliin hankkeen tavoitteita, käytiin läpi suunnitelmia ja sovittiin seuraavista askelista. Innostunut osallistujajoukko tapasi tuttuja ja tutustui uusiin toimijoihin, joiden kanssa tullaan työskentelemään tiiviisti hankekauden ajan 1.3.2024-31.8.2026.
Juurruttaminen ja levittäminen
INKLU-hankkeessa kehitetyt toimintamallit juurtuvat osaksi organisaatioiden toimintaa ja niitä hyödynnetään alueellisesti ja valtakunnallisesti. Materiaaleja ja julkaisuja kootaan kootaan verkkosivulle myös hankkeen jälkeen luettavaksi. Hankkeessa tuotetaan myös Ernesti-nettikirjasto, johon kootaan tietoa ja käytänteitä ammatillisen koulutuksen erityisen tuen toteuttajille.
Toteuttajat:
Toteuttajaorganisaation yhteydessä on linkki ko. organisaation sivustolle, jossa on tietoa INKLU-hankkeesta.
Jyväskylän ammattikorkeakoulu (koordinoi)
Ota yhteyttä:
