Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta
Ammatillisen koulutuksen järjestäjät ja ammatilliset opettajakorkeakoulut kehittävät yhdessä inklusiivista ammatillista koulutusta. Yhteisenä tavoitteena on, että ammatillisen koulutuksen opiskelijat saavat yhdenvertaisesti tarvitsemansa tuen opiskeluunsa ja voivat hankkia tarvittavan osaamisen, tutkinnon ja työllistyä - opiskelevat he missä oppilaitoksessa tai missä päin Suomea tahansa.
INKLU-hankkeen tavoitteet
Inklusiivisuuden periaatteiden mukaisesti kaikilla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella ja koulutus ja tukitoimet räätälöidään opiskelijan tarpeiden mukaisesti. Jotta tähän tavoitteeseen päästäisiin, tarvitaan sekä oppilaitosten tuen prosessien, rakenteiden ja käytäntöjen kehittämistä että henkilöstön osaamisen ja opettajankoulutusten kehittämistä.
Erityinen tuki, vaativa erityinen tuki ja moniammatillinen yhteistyö
Ajankohtaista
Alueelliset työpajat jatkuvat
INKLU-hankkeen alueellisia työpajoja on järjestetty syksyn 2024 aikana eri puolilla Suomea. Työpajoissa on jaettu ammatillisen koulutuksen erityisen tuen käytänteitä ja keskusteltu moniammatillisesta yhteistyöstä ja esimerkiksi muutosten vaikutuksista ammatilliseen koulutukseen. Työpajoja toteutetaan vielä joulukuussa. Lue tarkemmin alueellisesta kehittämistyöstä!
Ratkaisuja jatkuvaan oppimiseen -seminaari
INKLU Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta -hanke esiintyi JOPPI - Ratkaisuja jatkuvaan oppimiseen -seminaarissa 31.10.2024. Seija Eskola ja Anne Lindström tarkastelivat esityksessä yhdenvertaisen tuen kehittämistä ammatillisessa koulutuksessa Koulutuskeskus Salpauksen käytännön esimerkkien avulla. Tilaisuuden järjesti jatkuvan oppimisen hankekokonaisuutta koordinoivan JOPPI-hanke.
Uutisia ja artikkeleita kehittämistyöstämme:
Artikkeli
INKLU-hanke mukana AEO-päivillä Jyväskylässä
Uutinen
Ammatilliset opettajakorkeakoulut ja ammatillisen koulutuksen järjestäjät kehittävät inklusiivista ammatillista koulutusta
INKLU-hankkeen työpaja 13.5.2024.
Tapahtumia keväällä 2024
Toukokuun 2024 työpajassa tarkastelussa moniammatillisen yhteistyön hyvät käytänteet ja nykytilanne
INKLU Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta -hankkeen ensimmäinen yhteinen työpaja toteutettiin hybridinä 13.5.2024. Keskustelua käytiin paikan päällä Pasilassa Haaga-Heliassa yhdessä verkko-osallistujien kanssa.
Ohjelmassa oli muun muassa erityisen tuen ja moniammatillisen yhteistyön hyvien käytäntöjen jakamista ja kehittämiskohteiden tarkastelua yhdessä ammatillisten opettajakorkeakoulujen ja ammatillisten oppilaitosten hanketoimijoiden kesken.
Yhdessä pohdittiin myös vaativan erityisen tuen oppilaitosten ja yleisten oppilaitosten yhteistyön nykytilannetta ja tulevaisuuden tarpeita ammatillisessa koulutuksessa. Keskustelua käytiin vaativan erityisen tuen kirkastamisesta – kenelle se on tarkoitettu, minkälaista vaativa erityinen tuki on ja kenellä siihen on oikeus.
Hankkeen aikana rakennetaan "nettikirjasto", johon kootaan erityisen tuen ja moniammatillisen yhteistyön hyviä käytäntöjä. Työpajassa julistettiin nimikilpailu, johon saatiinkin runsaasti erilaisia ehdotuksia. Lopulta nimikilpailun voittajaksi valikoitui Ernesti – erityisen tuen nettikirjasto.
INKLU-hankkeen syksyyn 2024 kuuluu yhteistyötä ja tiedonkeruuta alueittain mahdollisimman kattavasti kaikkien ammatillisten oppilaitosten kanssa.
Aloitustapaaminen 14.3.2024 - Yhteistyöllä kohti inklusiivista ammatillista koulutusta!
Kokoonnuimme 14.3.2024 Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta -hankkeen yhteiseen aloitustapaamiseen Haaga-Heliassa Pasilassa. Mukana oli osallistujia kaikista Suomen ammatillisista opettajakorkeakouluista ja kuudesta eri ammatillisesta oppilaitoksesta ympäri Suomea.
Tapaamisessa palautettiin mieliin hankkeen tavoitteita, käytiin läpi suunnitelmia ja sovittiin seuraavista askelista. Innostunut osallistujajoukko tapasi tuttuja ja tutustui uusiin toimijoihin, joiden kanssa tullaan työskentelemään tiiviisti hankekauden ajan 1.3.2024-31.8.2026.
Juurruttaminen ja levittäminen
INKLU-hanke toteutetaan 1.3.2024 - 31.8.2026.
Hankkeessa kehitetyt toimintamallit juurtuvat osaksi organisaatioiden toimintaa ja niitä hyödynnetään alueellisesti ja valtakunnallisesti. Hankkeessa tuotettuja materiaaleja ja julkaisuja kootaan verkkosivulle myös hankkeen jälkeen luettavaksi.
Toteuttajat:
Jyväskylän ammattikorkeakoulu (koordinoi)
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Hämeen ammattikorkeakoulu
Oulun ammattikorkeakoulu
Tampereen ammattikorkeakoulu
Ammattiopisto Spesia
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda
Koulutuskeskus Brahe
Koulutuskeskus Salpaus
Savon ammattiopisto
Valkeakosken ammattiopisto