Tutkimus matkailussa
Vastuullisuus ja kestävyys matkailututkimuksen painopisteinä
Jyväskylän ammattikorkeakoulun matkailututkimuksen tavoitteena on tuottaa empiiriseen tutkimukseen perustuvaa tietoa, joka edistää ja auttaa ymmärtämään matkailuelinkeinon vastuullisuutta ja kestävyyttä sekä tukee työelämän kehittämistoimenpiteitä ja päätöksentekoa. Lisäksi tavoitteena on työelämälähtöisen osaamisen kehittäminen korkeakoulusektorille. Jamkissa matkailututkimus ja -opetus tukevat toisiaan, ja opiskelijoita osallistetaan tutkimustyöhön.
Jamkin matkailututkimuksen painopisteet ovat vastuullinen ja kestävä matkailu, digitalisaatio, asiakaskokemus ja luova lähestyminen sekä matkailutyö ja matkailu-ura. Tutkimusaiheet liittyvät muun muassa destinaatioiden kehittämiseen, paikallisuuteen, matkailutyyppeihin, johtamiseen, kestäviin ruokasysteemeihin, arvoihin ja asenteisiin sekä virtuaaliteknologiaan ja kyberturvallisuuteen.
Keski-Suomi on mukana Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmassa, jolla pyritään eri toimijoiden yhteistyönä edistämään alueen vastuullisuutta. Jamkin tutkimustyö tukee paikallisten matkailuyritysten kestävyyden ja vastuullisuuden kehittämistä. Kehitystyötä ovat tukeneet esimerkiksi Value-hanke, jossa kartoitetaan vapaaehtoismatkailun mahdollisuuksia ja MaVaN-hanke, jossa on tutkittu matkailijoiden käsityksiä vastuullisesta luonnossa käyttäytymisestä.
Jamk toimii kansainvälisen International Centre for Responsible Tourism (ICRT) Suomen verkoston vetäjänä. Tämä tuo mukanaan sekä kansallisesti että kansainvälisesti merkittävän tutkimus- ja kehittämisverkoston.
Lue lisää International Centre for Responsible Tourism -verkostosta.
Matkailun tutkimuksen asiantuntijat
Francesca Allievi
Francescalla on diplomi-insinöörin tutkinto ympäristö- ja maankäytön suunnittelusta (Politecnico di Milano, Italia) sekä tohtorin tutkinto maantieteestä (Turun yliopisto, Suomi). Hänen tutkimuksensa keskittyy kestävyyteen, erityisesti ruokajärjestelmän kestävyyteen ja sen opettamiseen korkeakoulutuksessa, edistäen empatiaa ja kaikkien ruokajärjestelmän toimijoiden näkökulmien huomioimista.
Francesca Allievi
Mari Partanen
FT Mari Partanen on Oulun yliopistosta väitellyt matkailumaantieteilijä ja kulttuuriantropologi, joka on erikoistunut sosio-kulttuuriseen ja ympäristölliseen kestävyyteen ja matkailun vaikutuksiin. Erityisinä mielenkiinnon kohteina ovat sosiaaliset innovaatiot, paikallistasolla näkyvät moniskaalaiset muutosprosessit ja design-antropologinen etnografinen tutkimus.
Mari Partanen
Anne Törn-Laapio
Annen tutkimusintressit kattavat kestävyyden ja vastuullisuuden, matkailun sekä korkeakoulupedagogiikan. Hän on väitellyt Oulun yliopistosta kestävän matkailun tematiikasta. Nykyisessä työssään hän yhdistää näitä aihepiirejä ja edistää tutkimustyön vaikuttavuutta opetus-, tutkimus- ja hanketyön kautta. Anne tutkii mm. matkailualan uria ja työn merkityksellisyyttä.
Anne Törn-Laapio
Minna Tunkkari-Eskelinen
Minnan tutkimusalueet yhdistävät yrittäjyyden ja matkailun. Hän on väitellyt perheyrittäjyyden sukupolvenvaihdoksen valmentautumisesta ja on ollut mukana yrittäjyyskasvatuksen kentällä vuodesta 1997. Yrittäjyyden yliopettajana hän tutkii ja soveltaa yrittäjyyttä ilmiönä ja pedagogiikkana. Hän tekee matkailututkimusta opiskelijoiden kanssa ja soveltaa tutkimustietoa matkailun opetuksessa ja yritysten kehittämisessä. Hänen erikoistumisalueitaan ovat vastuullisen matkailun destinaatiot ja matkailuliiketoiminnan vastuullisuusteot.