Digitaalinen transformaatio koulutuksessa
Opetuksen ja oppimisen digitalisaatio edellyttää monen tasoista tutkimusta. Digitaalinen transformaatio uudistaa työn tekemisen tapoja ja uudistuvassa työelämässä tarvitaan uudenlaista osaamista. Niin opiskelijat kuin työntekijätkin kohtaavat jatkuvasti teknologisten muutosten ja muuttuvien työkäytäntöjen tuomia osaamisen ja taitojen päivittämisen vaatimuksia.

Digitalisaatio uudistaa oppimista ja pedagogiikkaa
Digitaalinen transformaatio edellyttää koulutuksessa pedagogisia innovaatioita, jotta voidaan taata osaava työvoima ja valmistaa opiskelijoita tulevaisuuden osaajiksi työmarkkinoille. Työntekijät ja monenlaiset oppijat kohtaavat digitalisaation ja jatkuvien teknologisten muutosten aiheuttamia vaatimuksia, mikä edellyttää jatkuvaa osaamisen päivittämistä. Digitaalisuuden hyödyntäminen osaamisen kehittämisessä luo joustavia mahdollisuuksia opiskelulle ja jatkuvalle oppimiselle muokaten oppimisen tapoja, paikkoja ja tiloja.
Digitaalinen transformaatio voi merkittävästi uudistaa korkeakoulutusta, kun edistykselliset teknologiat, kuten tekoäly, integroituvat osaksi pedagogisia käytäntöjä. Digitalisaatio vaikuttaa monin eri tavoin pedagogiikkaan, kuten oppimisen ja opetuksen suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin.
Haasteiden ratkaisemiseksi tarvitaan monitieteistä tutkimusta ja yhteiskehittämistä, jossa opettajat, tutkijat, opiskelijat ja työelämän toimijat rakentavat yhdessä uusia innovatiivisia ratkaisuja. Opettaja-tutkija-kumppanuudet ja soveltava tutkimus mahdollistavat uusien teknologisten ratkaisujen, kuten tekoälyn, oppimisanalytiikan ja interaktiivisten oppimisympäristöjen hyödyntämisen opetuksessa. Tällainen tutkimuksellinen lähestymistapa vahvistaa koulutuksen kykyä vastata nopeasti muuttuviin työelämän osaamistarpeisiin ja tukee sekä oppijoiden että organisaatioiden valmiuksia uudistua digitaalisessa toimintaympäristössä. Lisäksi se mahdollistaa koulutusorganisaatioiden ketterän reagoinnin teknologisiin muutoksiin ja uusien pedagogisten ratkaisujen kokeilun ja käyttöönoton.
Tutkimme oppimista, oppimisympäristöjä ja pedagogisia ratkaisuja
Digitaalisen transformaation tutkimuksessa keskiössä ovat oppija ja osaaminen ja miten digitaalisesti rikkaat pedagogiset ratkaisut ja oppimisympäristöt tukevat monenlaisten oppijoiden oppimista ja osaamisen kehittymistä. Ihmiskeskeisessä lähestymistavassa teknologian roolin nähdään palvelevan niin yksilön, organisaation, kuin yhteiskunnan osaamisen kehittämistä ja ylläpitämistä.
Digitaalisen transformaation tutkimus keskittyy ammatillisen ja ammattikorkeakoulutuksen sekä jatkuvan oppimisen oppimisympäristöjen ja pedagogisten ratkaisujen kehittämiseen. Tutkimuksellisella kehittämisellä tuemme oppijoiden ja organisaatioiden kykyä vastata muuttuvan yhteiskunnan haasteisiin eettisellä, kestävällä ja oppivan yhteisön hyvinvointia tukevalla tavalla. Näin rakennamme Jamkin strategian mukaisesti Uuden sukupolven korkeakoulua.
Digitaalisen transformaation tutkimusalueella soveltavaa tutkimusta toteutetaan monenlaisista eri teoreettis-metodologisista lähtökohdista käsin ja hyödynnämme eri tieteenalojen osaamista ja tuomme yhteen eri ammattialoja sekä niiden konteksteissa toimivia tutkijoita. Tieteenalojen välinen ja monitieteinen yhteistyö, joka yhdistää tutkijoita esimerkiksi kasvatustieteiden, sosiologian, psykologian, kognitiotieteen ja koulutusteknologian alueilta, avaa ovia uusille näkökulmille ja innovaatioille. Teemme yhteistyötä sekä kansallisesti että kansainvälisesti - toimimme osana korkeakoulutuksen kansainvälisiä ja kansallisia tutkijaverkostoja.
Julkaisuja
Silvennoinen, M. & Aksovaara, S. (2025). Simulaatiopedagogiikka ammattiosaamista tukemassa. Jamk Arena Pro. https://urn.fi/urn:nbn:fi:jamk-issn-2984-0783-179
Seuraavat julkaisut ovat englanninkielisiä.
Silvennoinen, M., Alanko-Turunen, M. & Ruhalahti, S. (2025). Themes and potential gaps in research on vocational education and Universities of Applied Sciences in Finland: a scoping review of studies published in 2020-2022.
European Journal of Education Studies, 12(2). doi:http://dx.doi.org/10.46827/ejes.v12i2.5802
Aksovaara, S., Määttä, S., Kärkkäinen, T., & Silvennoinen, M. (2024). Improving Learning Design Using Learning Analytics in Relation to Study Experience. Seminar.net, 20(2). https://doi.org/10.7577/seminar.5722
Tutkijat ja asiantuntijat

Minna Silvennoinen
Satu Aksovaara
Minna Koskinen

Hanna Frilander
Henna Pernu
Tutkimukset ja tutkimuspohjaiset kehittämisprojektit
Digitaaliseen transformaatioon liittyvää tutkimusta toteutamme seuraavissa projekteissa ja toiminnoissa:

Finnish Future Farm

Future Factory-toimintamalli

YHDESSÄ - Verkkovälitteiseksi yhteisöksi liikunnanohjaustyötä tekevät
Toteutusaika: 1.8.2022 - 31.12.2023
Yksikkö: Ammatillinen opettajakorkeakoulu
Rahoitusohjelma: Työsuojelurahasto

Artikkeli
HYBRIDI-tutkimus Uudistuvan oppimisen vahvuusalalla

ON-IT Online Internships In Tourism
Toteutusaika: 1.3.2021 - 31.8.2023
Yksikkö: Liiketoimintayksikkö
Rahoitusohjelma: Erasmus+ Key Action 2
