Ammatillisen opettajan osaaminen
Ammatillinen opettajuus ja opettajan osaaminen ovat muutoksessa globaalisti yhteiskunnan ja työelämän muutosten myötä. Niin koulutuspoliitikan linjaukset kuin digitaalinen transformaatiokin suuntaavat osaamista ja luovat uusia osaamistarpeita. Tutkimme muun muassa ammatillista opettajankoulutusta, pedagogisten kehittämishankkeiden merkittävyyttä, ammattikorkeakouluopettajien osaamisen kehittämistä sekä uudenlaisia oppimisympäristöjä.

Muuttuvan ammatillisen opettajuuden tutkimusta
Ammatillinen opettajuus ja opettajan osaaminen ovat muutoksessa globaalisti yhteiskunnan ja työelämän muutosten myötä. Koulutuspolitiikan linjaukset suuntaavat opettajan osaamista ja digitaalinen transformaatio luo uusia osaamistarpeita, kuten oppimisympäristöjen kehittämistä, digitaalisten työkalujen käyttöä ja tekoälyn hyödyntämistä. Yhteisöllisyyden ja yksilöllisyyden huomioiminen oppimisessa ja osaamisen kehittämisessä korostuu opiskelijoiden voidessa huonommin ja toisaalta oppijoiden ollessa yhä moninaisempia.
Ammatillisen oppimisen tukeminen ja opettajan osaaminen edellyttävät ymmärrystä ja taitoa hyödyntää erilaisia oppimisen ympäristöjä tarkoituksenmukaisesti. Käytännön taidot ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen pedagoginen osaaminen ovat ajankohtaisia, kun oppiminen siirtyy yhä enemmän työpaikoille ja digitaalisten työkalujen avulla voidaan harjoitella käden taitoja verkkoympäristöissä. Lisäksi kansalliset jatkuvan oppimisen -periaatteet korostavat opettajan taitoa aiemmin hankitun osaamisen huomiointiin oppijan oppimispolkua ja opetussuunnitelmia rakennettaessa.
Ammatillisen opettajan ydinosaamista on edelleen ymmärrys oppimisesta, sen tukemisesta sekä oppimisprosessin rakentamisesta ja ohjaamisesta oppijan yksilölliset tarpeet ja oppimisen läjhtökohdat huomioiden.
Tämän tutkimusalueen tutkijat ja asiantuntijat työskentelevät Jamkin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa.
Tutkimuksen kohteita
Ammatillisen opettajan osaaminen -tutkimusalueella tutkimme muun muassa ammatillisen opettajankoulutuksen opetussuunnitelman toimivuutta, simulaatiopedagogiikan hyödyntämistä opettajankoulutuksessa, erilaisten pedagogisten kehittämishankkeiden merkittävyyttä, ammatillista ammattikorkeakouluopettajan osaamisen kehittämistä sekä uudenlaisia oppimisympäristöjä.
Ammatillisen opettajankoulutuksen puolella tutkimusta toteutetaan monella tapaa. Hyödynnämme niin määrällisiä kuin laadullisia tutkimusmenetelmiä sekä monimenetelmäisyyttä. Lisäksi hyödynnämme eri tieteenalojen osaamista ja tutkimuksillemme tyypillistä on niiden käytäntö- ja työelämäläheisyys. Viime vuosina olemme tutkineet monia ilmiöitä muun muassa narratiivisuutta hyödyntäen.
Tutkijat ja asiantuntijat

Siru Lehto
Mari Petäjä
Ritva Ylitervo

Artikkeli