Projekti
Xpand: Laajennetun todellisuuden osaamisen kehittäminen
Rahoitusohjelma
Laajennetulla todellisuudella(XR) tarkoitetaan kaikkia reaalisiin ja virtuaalisiin yhdistettyihin ympäristöihin liittyviä muotoja, kuten lisättyä todellisuutta(AR), sekoitettua todellisuutta(MR) ja virtuaalitodellisuutta(VR). Laajennetussa todellisuudessa hyödynnetään usein myös ihmisen ja koneen välisiä vuorovaikutuksia tietotekniikan ja puettavien laitteiden välillä.
Yritykset eivät ole olleet tietoisia laajennetun todellisuuden mahdollisuuksista eikä sen henkilöstöllä ole ollut tarvittavaa osaamista laajennetun todellisuuden hyödyntämiseen. Toisaalta osaavaa työvoimaa ei ole riittävästi kattamaan yritysten potentiaalista tarvetta.
Xpand-hankkeen tarkoituksena on lisätä keskisuomalaisten teknologia-alan yritysten ymmärrystä XR-teknologioiden hyödyntämisestä heidän toiminnassaan sekä parantaa teknologia-alan koulutuksen laatua Keski-Suomessa laajennetun todellisuuden teknologioita hyödyntämällä erityisesti JAMK:n teknologia-alojen opetuksessa. Näin ollen samalla vahvistetaan erityisesti tulevaisuuden työelämän tarpeisiin vastaavaa osaamispohjaa Keski-Suomessa.
ESR-rahoitteista hanketta toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulu yhdessä yritys-, koulutus- ja asiantuntijakumppaneiden verkoston kanssa 1.9.2021 - 31.8.2023.
- XR-tarpeiden tunnistusvaihe niin koulutuksessa kuin työelämässäkin
- Olemassa olevien XR-sovellusten kuratointi koulutuksessa ja niiden soveltaminen sekä pilotointi JAMKin teknologiayksikössä, esim. laboratorioympäristöjen virtualisointi
- XR-työpajojen järjestäminen oppilaitosten henkilöstölle ja opiskelijoille; Jamkin eri yksiköihin perehdytetään ja valmennetaan yhteensä 10-15 XR-agenttia laajennetun todellisuuden erikoisosaajiksi
- Yritysten XR-ratkaisujen kurakointi ja osaamistarpeiden määrittely
- XR-työpajojen järjestäminen keskisuomalaisille yrityksillä joiden myötä lisätään erityisesti teknologia-alan pk-yritysten ja niiden työntekijöiden ymmärrystä XR-teknologioiden hyödyntämisestä ja mahdollisuuksista yritysten toiminnassa
- Teknologia-alan työntekijöille kehitetään laajennetun oppimimisen malli jonka kautta lisätään työelämälle suunnattujen muunto-, täydennys- ja erikoistumiskoulutusten laatua ja osuvuutta
- Yhteistyöverkoston rakentaminen laajennetun todellisuuden hyödyntämiseksi teknologia-alalla ja sen koulutuksessa
- Saatujen tulosten näkyväksi tekeminen eri julkaisujen ja tapahtumien myötä
Lisätietoja:
Timo Puukko, projektipäällikkö
timo.puukko (a) jamk.fi
p.050 473 4097
Projektin tulokset
Hankkeen tuloksia, osa 1 :
01.09.2021 - 31.12.2021
Hankkeen käynnistymiskuukausien aikana hankkeen asiantuntijat ovat pääasiassa perehtyneet ja kuratoineet keskisuomalaisten oppilaitosten ja yritysten XR-ratkaisujen hyödyntämistä heidän toiminnassaan. Samalla olemme kartoittaneet oppilaitosten ja yritysten toiveita ja tarpeita tulevia XR-ratkaisuja varten.
Syksyn vaikeasta koronatilanteesta huolimatta asiantuntijamme pääsivät tutustumaan edellämainittuihin organisaatioihin ns. livenä paikan päällä, mikä luonnollisesti vahvistaa XR-ratkaisujen kokemuksellisuutta ja immersiivisyyttä.
- yhteisölliset työskentely- ja kokoontumisympäristöt (mm. Altspace, Spatial, Glue, Mozilla Hubs...)
- tilojen ja esineiden 3d-mallintaminen (mm. 360-kuvantaminen, laserskannaus, Lidar-kamerat, applikaatiot)
- AR/MR - sovellukset oppimisessa, laitteiston huollossa ja etähallinnassa
- henkilökunnan perehdytykset ja turvakoulutukset (mm. 360-kuvantamisen ja VR-tilojen avulla)
Kuratoinnin ja kokemusten myötä asiantuntijat ovat alkaneet tuottamaan ensimmäisiä XR-sovelluksia erityisesti Jamk:in teknologiayksikön testattavaksi ja koettavaksi; esim. teknologialaboratioista on tehty Matterport-pohjaiset 3d-mallit joihin opiskelijat pääsevät tutustumaan etänä niin VR- kuin 2D- versioissaan.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hankkeen tuloksia, osa 2:
01.01.2022 - 30.04.2022