Projekti
VERKKA - Vertaistuen rakentuminen kuntoutuksessa - kartoittava kirjallisuuskatsaus
Rahoitusohjelma
Lyhenne
Projektityyppi
Vahvuusala
Toteutusaika
1.9.2023 - 31.8.2024
Rahoitusohjelma
KELA Kansaneläkelaitos
Projektin kuvaus
Vertaistuen mahdollistaminen on nykyään tavanomainen ja merkitykselliseksi koettu keino monissa kuntoutuspalveluissa. Vertaistuki ei kuitenkaan rakennu pelkästään tuomalla vertaisia yhteen, ja vertaisryhmän toiminta voi joskus toimia jopa kuntoutuksen tavoitteita vastaan. Näin ollen on olennaista ymmärtää, millaiset erilaiset tekijät vaikuttavat vertaistuen rakentumiseen kuntoutuksessa.
Tämän tutkimusprojektin tavoitteena on koota tietoa siitä, millaisin keinoin vertaistukea voidaan rakentaa kuntoutuksessa. Huomioon otetaan sekä kasvokkaiset että etänä toteutetut kuntoutustilanteet.
Tutkimus toteutetaan kartoittavana kirjallisuuskatsauksena kahdessa osassa: ensin kartoitetaan aiempia systemaattisia katsauksia ja sen jälkeen alkuperäistutkimuksia. Tutkimusprosessi koostuu (1) katsauksen valmistelusta, (2) kirjallisuushakujen toteuttamisesta, (3) aineiston valinnasta, (4) aineiston poiminnasta, (5) aineiston analysoinnista ja tiivistämisestä sekä (6) tulosten raportoinnista. Tutkimuksen tulosten pohjalta laaditaan havainnollisia kuvauksia ja suosituksia vertaistuen rakentumista edistävistä keinoista niin kasvokkaisessa kuin etämuotoisessa kuntoutuksessa. Näitä keinoja voidaan hyödyntää kuntoutuspalveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja toteutuksessa.
Tutkimus toteutetaan Jyväskylän ammattikorkeakoulun Kuntoutusinstituutissa 1.9.2023–31.8.2024 välisenä aikana.
Lisätietoja:
YTT, vanhempi tutkija
Sanni Tiitinen
etunimi.sukunimi(at)jamk.fi
Projektin tulokset
Tutkimus toteutettiin kaksiosaisena kartoittavana katsauksena. Ensimmäisessä osakatsauksessa tunnistimme 101 systemaattista katsausta, jotka käsittelivät vertaistukea kuntoutuksessa. Näistä 77 katsauksen tarkoituksena oli tutkia vertaistuki-interventioiden vaikuttavuutta ja 17 interventioissa koettuja hyötyjä ja haittoja. Tarkemmin syvennyimme vertaistuen rakentumisen tekijöitä käsitteleviin katsauksiin, joita aineistossamme oli 31 kappaletta. Katsausten tulosten jäsentämisen pohjalta tunnistimme, että vertaistuen rakentumisen tekijät voivat olla rakenteellisia (vertaistukitoiminnan järjestämisen tavat ja ajoitus sekä asema ja organisointi) tai yksilöllisiä ja sosiaalisia (yksilöiden ominaisuudet ja mahdollisuudet, kokemusten jaettuus, sosiaalisen toiminnan ja suhteen luonne ja keskustelujen toiminnot). Toisessa osakatsauksessa kartoitimme tarkemmin vertaistuen rakentumisen vuorovaikutuskäytäntöjä. Tunnistimme 47 alkuperäistutkimusta, joissa käytettiin laadullista ja aineistolähtöistä tutkimusotetta sekä aineistona aitojen vuorovaikutustilanteiden tallenteita. Tutkimusten tulokset kuvasivat vuorovaikutuskäytäntöjä liittyen vertaistuelle relevanttien identiteettien rakentamiseen, vertaistukea tarjoavan instituution normien rakentamiseen sekä kokemusten jakamiseen ja tuen tarjoamiseen.
21.10.2024