Projekti

Vedyn valtatiellä - H2VT4

Rahoitusohjelma

Lyhenne
H2VT4
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Muu ala
Toteutusaika
1.6.2024 - 30.6.2025
Yksikkö
Teknologia
Rahoitusohjelma
Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) 2021-2027
Projektin kuvaus
Projektin tavoitteena on edistää Jyväskylän ja Keski-Suomen alueen yritysten valmiutta hyödyntää vedyn liikennekäyttöön liittyvä liiketoimintapotentiaali.

Suomen vetystrategian tavoitteena on, että Suomi nousee Euroopan johtavaksi korkean jalostusarvon vetytaloudeksi vuoteen 2030 mennessä. Vedyn liikennekäyttö on noussut aiheeksi, jonka avulla Jyväskylä voi nousta vetytalouden edelläkävijäksi. Tätä tukee Toyotan yhteistyösopimus Jyväskylän kaupungin kanssa sekä Jyväskylän sijainti valtateiden 4, 9 ja 18 varrella. Valtatie 4 kuuluu Euroopan laajuiseen TEN-T verkoston ydinverkkoon, johon kohdistuu TEN-T asetuksen uudistamisen myötä uusia vaatimuksia. Asetuksen mukaan jokaisessa kaupunkisolmukohdassa tulee olla vähintään yksi vedyn tankkausasema vuoteen 2030 mennessä. Tämä tuo sekä Jyväskylälle että laajemmin Keski-Suomeen uusia liiketoimintamahdollisuuksia, jotka koskevat sekä vedyn käyttöä että tuotantoa. Vetytankkausasemien verkosto voi tulevaisuudessa ulottua myös poikittaisliikenteeseen, jolloin se tulee palvelemaan muutakin kuin läpikulkuliikennettä.


Hankkeen ensisijaisena tavoitteena on edistää Jyväskylän ja Keski-Suomen alueen yritysten valmiutta hyödyntää vedyn liikennekäyttöön liittyvä liiketoimintapotentiaali, joka kattaa koko vetyarvoketjun. Hanke tuottaa ennakointitietoa alueen energiayhtiöille, teollisuudelle, logistiikkatoimijoille, kuljetusyrityksille sekä muille toimijoille. Hankkeessa selvitetään alueen logistiikkatoimijoiden ja kuljetusyritysten kiinnostus siirtyä vedyn käyttöön liikenteen polttoaineena. Lisäksi selvitetään millaista uutta liiketoimintaa vedyn tankkausasemat sekä liikennekäyttö voisivat tuoda alueelle. Liiketoimintapotentiaalin tarkastelu kattaa myös energiayhtiöiden ja teollisuuden kiinnostuksen vedyn tuotantoon ja käyttöön.

Projektin tarkoituksena on selvittää millaisia toimenpiteitä vedyn liikennekäyttö edellyttää Keski-Suomessa sekä millaisia liiketoimintamahdollisuuksia siihen liittyy.

Hanke tukee Suomen kansallista tavoitetta hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä tarjoamalla konkreettisia toimenpiteitä tieliikenteen päästöjen vähentämiseksi Keski-Suomen alueella. Vedyn käyttöön liittyvien logistiikkamahdollisuuksien kehittäminen auttaa Suomea saavuttamaan tavoitteensa. Hanke edistää Keski-Suomen alueen kestävää kehitystä ja vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Luomalla uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja toimintamalleja alueelle, hanke tukee Keski-Suomen taloudellista kehitystä ja elinvoimaisuutta.


Hankkeella tuetaan toimintalinjan erityistavoitteen mukaisesti hiilineutraalien toimintamallien ja ratkaisujen kehittämistä. Hankkeella edistetään vetytalouteen liittyvää TKI-työtä, johon sisältyy hiilineutraaliin talouteen liittyvien toimintatapojen, teknologioiden ja ratkaisujen soveltaminen yrityksissä. Pidemmällä aikavälillä hanke edistää pk-yritysten hiilineutraalisuutta edistävien palvelujen kehittämistä, pilotointia ja kaupallistamista vetytankkausasemien ja niiden ympärille mahdollisesti rakentuvien huolto- ja kunnossapitopalveluiden myötä.

Jyväskylän kaupungin ekosysteemisopimuksessa uudistuva teollisuus on toinen strategisista painopistealueista. Ekosysteemisopimuksen mukaisesti TKI-toiminnalla tapahtuva teollisuuden uudistuminen edistää uuden liiketoiminnan syntymistä sekä vähähiilisten ja resurssiviisaiden tuotantoratkaisujen käyttöönottoa. Keski-Suomen uudistuvan teollisuuden ekosysteemin tavoitteena on toimia aktiivisena osallistujana kansallisen ja kansainvälisen teollisuusympäristön kehittymisessä. Vetyekosysteemi on noussut uudeksi tärkeäksi teollisuuden uudistumista palvelevaksi aihealueeksi.

H2VT4-projekti toteutetaan ajanjaksolla 1.6.2024 - 30.6.2025. Sen budjetti on 78 320 euroa. Projekti on Euroopan unionin osarahoittama (EAKR) ja sitä rahoittaa myös Jyväskylän ja Äänekosken kaupungit. Projekti liittyy kestävään kaupunkikehittämiseen ja Jyväskylän ekosysteemisopimukseen. Jyväskylän kaupungin ja TEM:n välisen ekosysteemisopimuksen tavoitteena on rakentaa alueelle materiaaliteknologian ja valmistuksen tutkimus- ja tuotekehityskeskus ADDVA uudistuvan teollisuuden tarpeisiin.

Lisätietoja
Kati Valpe-Ojala
Projektipäällikkö
p. 050 471 6888
[email protected]
Uudistuvan teollisuuden instituutti
Teknologia, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

(kuvaus julkaistu 11.6.2024)