Projekti
UKKO Uudet kaukolämpökonseptit, investoinnit
Rahoitusohjelma
Kaukolämmityssektori hakee uusia toimintamalleja ja tekniikoita tavoitellakseen hiilineutraaliutta, vähentääkseen riippuvuutta polttoaineista ja parantaakseen kilpailukykyään. Keskeisiä keinoja ovat uusien lämmöntuotantomuotojen, kuten sähköön perustuvien ratkaisujen tuominen osaksi perinteisiä polttoon perustuvia järjestelmiä, hukkalämpöjen ja lämpövarastojen hyödyntäminen sekä lämpöä käyttävien kiinteistöjen mukaan ottaminen lämmön tuotannon ja käytön kokonaisvaltaiseen optimointiin. Digitaaliset välineet verkon toiminnan kuvaajina ja optimaalisen toiminnan ohjaajina ovat myös keskiössä.
Uudet kaukolämpökonseptit ovat merkittävästi edeltäjiään monimutkaisempia aiheuttaen tiedon ja osaamisen tarvetta niin investointien suunnitteluun, järjestelmien käyttöönottoon kuin operointiin vaihtelevissa olosuhteissa. Lisäksi uusiin konsepteihin liittyy tuotekehitystarpeita. Tässä projektissa rakennetaan Biotalouskampuksen aluelämpöjärjestelmään pohjautuva kaukolämmityksen testaus- ja havainnointialusta, 'living-lab', jossa yritykset, tutkimuslaitokset ja oppilaitokset voivat toteuttaa konkreettisia kaukolämmityksen ratkaisuvaihtoehtoja, testata niitä, ja saada runsaisiin mittauksiin ja laskentaan perustuvaa autenttista dataa vaihtoehtoihin liittyvistä ilmiöistä. Alustaa voidaan myös hyödyntää asiantuntijoiden ja henkilöstöjen koulutukseen ja rekvisiitaksi kaukolämpöalan tapaamisiin.
Tässä projektissa toteutetaan yllä kuvatun hankkeen investoinnit. Toteutettava laitteisto palvelee tutkimuksen, kehittämisen ja koulutuksen toimenpiteitä. Se ei ole osa kampuksen varsinaista energiajärjestelmää eikä sillä ole varsinaista lämmitystehtävää, mutta se kuitenkin tukeutuu tarvittavilta osin olemassa olevaan aluelämpöverkkoon.
Lisätietoja: Markku Paananen, markku.paananen(at)jamk.fi
Projektin tulokset
Hankkeessa rakennetaan konkreettinen testaus- ja kehittämisalusta Biotalouskampuksen energiajärjestelmän yhteyteen, joka mahdollistaa erilaisten kaukolämmityksen laitekokoonpanojen ja testausajojen toteuttamisen uusien kaukolämpökonseptien havainnollistamiseksi ja käytettävyyden todentamiseksi. Kehittämisalusta varustetaan mittaustekniikalla, joka tuottaa tavanomaista runsaammin tietoa verkon toiminnasta ja päätöksenteon pohjaksi.