Projekti

Työstä palautuminen luontokokemusten kautta – mennäkö metsään vai virtuaalimetsään?

Rahoitusohjelma

Lyhenne
Hybridiluonto / Hybrid Nature
Projektityyppi
Tutkimusprojekti
Vahvuusala
Monialainen kuntoutus
Toteutusaika
1.10.2022 - 31.5.2024
Yksikkö
Hyvinvointi
Rahoitusohjelma
Työsuojelurahasto
Projektin kuvaus

Hybridiluonto-hankkeessa tutkitaan työstä palautumista lähiluonnossa ja virtuaaliluonnossa. Hankkeen tavoitteena on tuottaa ajankohtaista tutkimustietoa siitä, miten etä- ja hybridityöntekijän palautumista voidaan tukea virtuaalisen luontomatkailupalvelun keinoin.

Toteuttajina ovat Jyväskylän ammattikorkeakoulun Kuntoutusinstituutti ja Liiketoimintayksikkö. Hanketta rahoittaa Työsuojelurahasto.

Työstä palautumista lähiluonto- ja virtuaaliluontoympäristöissä tarkastellaan monitieteisesti terveyden, hyvinvoinnin ja matkailun näkökulmista. Palautumista analysoidaan laadullisesti ja määrällisesti Firstbeat Life -mittausten, päiväkirjojen, haastattelujen ja kyselyn kautta. Näin saadaan tietoa fysiologisesta ja psykologisesta palautumisesta erilaisissa luontoympäristöissä. Tulosten pohjalta voidaan kehittää toimintamalleja työpaikoille etä- ja hybridityöntekijöiden hyvinvoinnin vahvistamiseen. Hanke tuottaa myös tietoa virtuaalisen luontomatkailun kehittämistyöhön.

Tutkimukseen osallistuvien työpaikkojen etä- ja hybridityötä tekevät pääsevät testaamaan, kuinka oma keho ja mieli palautuvat luontokäynneillä ja luontoon sijoittuvilla virtuaalikäynneillä työpäivän jälkeen.

Tutkimusjakson ensimmäisellä viikolla palautumista seurataan osallistujan tyypillisen arkiviikon aikana. Toisella ja kolmannella viikolla osallistujat kokeilevat virtuaalimatkoja ja ulkoilevat lähiluonnossa. Neljännellä viikolla järjestetään ryhmähaastattelut, joissa jaetaan kokemuksia palautumisesta ja pohditaan kehittämisen paikkoja.

Hanketiimimme vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi.

Lisätietoja: Katriina Hyvönen (projektipäällikkö, vanhempi tutkija), [email protected], 050 5170986

Projektin tulokset

Työstä palautuminen haastaa asiantuntijoita erityisesti etätyön yleistyessä. Tutkimuksen tavoitteena oli löytää uusia keinoja työstä palautumiseen työn ja vapaa-ajan siirtymävaiheissa. Tutkimuksessa tarkasteltiin virtuaalisten luontomatkojen ja lähiluontokäyntien vaikutuksia etä- ja hyb-ridityöntekijöiden psykologiseen ja fysiologiseen palautumiseen. Virtuaalinen luontomatka tapahtui katselemalla luontovideoita virtuaalitodellisuudessa VR-laseilla, kun taas lähiluontokäyntien aikana osallistujia pyydettiin menemään työ- tai asuinpaikan lähiluontoon. Tutkimuksessa selvitettiin kasvavan virtuaalimatkailun työhyvinvointivaikutuksia ja mahdollisia riskitekijöitä. Tutkimustulosten pohjalta kehitettiin toimintamalli työpaikoille hybridi- ja etätyöntekijöiden työhyvinvoinnin vahvistamiseen.

Tutkimuksen osallistujat (N=57) tekivät hybridi- tai etätyötä. Tutkimusjaksot toteutettiin neljän viikon mittaisena satunnaistettuna ristikkäistutkimuksena (cross-over trial), jossa osallistujat satunnaistettiin virtuaaliseen luontomatkailuun tai lähiluontokäynteihin työpäivän jälkeen. Neljän viikon mittaisia tutkimusjaksoja toteutettiin yhteensä kolme ja ne ajoittuivat maalis-kesäkuuhun 2023. Ensimmäisellä viikolla tarkasteltiin osallistujien työstä palautumista tavanomaisen arkiviikon aikana (kontrollijakso) ja sen jälkeen osallistujat satunnaistettiin kahteen yhden viikon interventiojaksoon (virtuaalinen luontomatkailu ja lähiluontokäynnit). Osallistujien fokusryhmähaastattelut toteutettiin tutkimusjakson neljännen viikon aikana. Psykologiseen palautumiseen, työhyvinvointiin, työolosuhteisiin, luontokokemuksiin ja demografisia tekijöitä sekä palautetta tutkimukseen osallistumisesta kysyttiin sähköisillä kyselyillä. Fysiologista palautumista arvioitiin sydämen sykevälivaihtelumittauksella, sekä sitä tukevalla sähköisellä päiväkirjalla kerättiin tietoa fysiologisesta palautumisesta, stressistä, kokonaiskuormituksesta, unesta ja fyysisestä aktiivisuudesta.

Monet osallistujat kuvasivat virtuaalisten luontomatkojen irrottavan ajatukset töistä ja arjesta, vaikkakin lähiluonto näyttäytyi muilta osin suositumpana palautumisen keinona. Virtuaalisista luontomatkoista olikin nähtävissä hyötyjä osallistujien fysiologisessa palautumisessa. Monille kuitenkin virtuaaliset luontomatkat jättivät vaillinaisen olon, koska matkasta jäivät uupumaan lähiluonnon tarjoamat moniaistiset, virkistävät ja rauhoittavat kokemukset. Moni kaipasi myös pientä liikettä istumatyön vastapainoksi.

Tutkimustulosten mukaan osallistujat raportoivat tavallista arkiviikkoa enemmän taidonhallinnan kokemuksia lähiluontoviikon aikana. Taidonhallinnan kokemukset ovat psykologisen palautumisen osa-alue, jossa korostuu uusien taitojen oppiminen, haasteellisten asioiden tekeminen ja uusien näkemysten saaminen. Osalla myös päivittäinen työhyvinvointi vahvistui lähiluontokäyntejä tehdessä. Lähiluontokäynnit voivat tulla erityisesti tarpeen silloin, kun palautuminen on koetuksella.

Luontokokemukset virtuaalisissa ja lähiluonnossa voivat tarjota hyviä vaihtoehtoja palautumiselle työpäivän aikana ja sen jälkeen. Tutkimustulokset toivat uutta tietoa siitä, miten etä- ja hybri-dityöntekijän palautumista voidaan tukea virtuaalisen luontomatkailupalvelun keinoin sekä millaisia eroja virtuaalisessa ja todellisessa luontoympäristössä tapahtuvan fysiologisen ja psykologisen palautumisen välillä on. Tutkimustulokset yhdistetään aiempaan työhyvinvointi- ja ympäristöpsykologian tutkimukseen Työstä palautumisen edistäminen luontokokemuksien avulla -toimintamallissa. Toimintamallin avulla työpaikat voivat suunnitella luontohyvinvointivaikutusten kytkemistä osaksi työpaikan päivittäistä arkea.