Projekti

Tuotekehityksellä meille ja maailmalle

Tuotekehityksellä meille ja maailmalle -yhteistyöhankkeella edistetään Keski-Suomen ruokaverkoston kykyä tuottaa entistä suurempaa lisäarvoa paikallisille ja suomalaisille raaka-aineille tuotekehityksen keinoin. Tavoite on, että maakunnasta nousee sekä paikallisille markkinoille että vientiin uusia elintarvikkeita. Parannamme keskisuomalaisten elintarvikeyrittäjien tuotekehitysosaamista asiakaslähtöisesti ja edistämme suoraa vuoropuhelua yritysten sekä asiakkaiden kanssa.

Rahoitusohjelma

Lyhenne
TuMa
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Matkailun vahvuusala
Toteutusaika
1.9.2024 - 31.7.2025
Rahoitusohjelma
Euroopan maaseuturahasto 2023-2027
Projektin kuvaus
Tuotekehityksellä meille ja maailmalle -yhteistyöhankkeella on tarkoituksena edistää Keski-Suomen ruokaverkoston kykyä tuottaa entistä suurempaa lisäarvoa paikallisille ja suomalaisille raaka-aineille tuotekehityksen keinoin. Tavoitteena on, että maakunnasta nousee sekä paikallisille markkinoille että vientiin uusia tai uudistettuja, asiakaslähtöisiä elintarvikkeita ja niiden aihioita. Hankkeen tehtävänä on parantaa keskisuomalaisten mikro- ja pk-elintarvikeyrittäjien ja sellaisiksi aikovien tuotekehitysosaamista asiakaslähtöisesti ja edistää suoraa vuoropuhelua yritysten sekä asiakkaiden (kauppa, vienti, ammattikeittiöt) kanssa.
Hanke on jaettu kolmeen päätavoitteeseen, jotka pohjautuvat aiemmassa Keski-Suomen ruokaverkosto -yhteistyöhankkeessa toteutetun yrityshaastattelun tuloksiin, maakunnan yrittäjien kanssa käytyihin keskusteluihin kehittämistarpeiden painopisteistä sekä toimialan kehittämisstrategioihin. Hankkeella tavoitellaan:
1. Tuotekehitysosaaminen on lisääntynyt
2. Verkostot keskisuomalaisessa elintarvikejalostuksessa pellolta pöytään ovat vahvistuneet
3. Keski-Suomeen on syntynyt uusia ja uudistettuja elintarvikkeita, tuoteaihioita ja -ideoita 

Hankkeella edistetään, suunnitellaan ja toteutetaan erityisesti elintarvikejalostuksen toimia, joilla tähdätään suoraan paikallisille markkinoille, mutta myös luodaan polkuja elintarvikevientiin. Hankkeella edistetään samalla myös ruokamatkailua. Huomiota kiinnitetään jalostustoiminnan kestävyyteen ja vastuullisuuteen, mutta myös innovatiivisuuteen. 

Hanketta toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulu yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa. Hanke liittyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan ja sen toteuttamiseen on haettu EU:n maaseuturahaston rahoitusta.
Lisätietoja projektipäällikkö Sari Minkkinen ja asiantuntija Leena Pölkki

Yhteyshenkilöt

Sari Minkkinen

Projektipäällikkö, Project Manager
LIKE T&K, Research and Development
Liiketoiminta, School of Business
+358469200304

Leena Pölkki

Vanhempi asiantuntija, Senior Advisor
LIKE T&K, Research and Development
Liiketoiminta, School of Business
+358504011894

Tuotekehityksellä meille ja maailmalle

Tuotekehityksellä meille ja maailmalle -yhteistyöhankkeella on tarkoituksena edistää Keski-Suomen ruokaverkoston kykyä tuottaa entistä suurempaa lisäarvoa paikallisille ja suomalaisille raaka-aineille tuotekehityksen keinoin. Tavoitteena on, että maakunnasta nousee sekä paikallisille markkinoille että vientiin uusia tai uudistettuja, asiakaslähtöisiä elintarvikkeita ja niiden aihioita. Hankkeen tehtävänä on parantaa keskisuomalaisten mikro- ja pk-elintarvikeyrittäjien ja sellaisiksi aikovien tuotekehitysosaamista asiakaslähtöisesti ja edistää suoraa vuoropuhelua yritysten sekä asiakkaiden (kauppa, vienti, ammattikeittiöt) kanssa.

Hanke on jaettu kolmeen päätavoitteeseen, jotka pohjautuvat aiemmassa Keski-Suomen ruokaverkosto -yhteistyöhankkeessa toteutetun yrityshaastattelun tuloksiin, maakunnan yrittäjien kanssa käytyihin keskusteluihin kehittämistarpeiden painopisteistä sekä toimialan kehittämisstrategioihin. Hankkeella tavoitellaan:

1. Tuotekehitysosaaminen on lisääntynyt

2. Verkostot keskisuomalaisessa elintarvikejalostuksessa pellolta pöytään ovat vahvistuneet

3. Keski-Suomeen on syntynyt uusia ja uudistettuja elintarvikkeita, tuoteaihioita ja -ideoita 

 

Hankkeella edistetään, suunnitellaan ja toteutetaan erityisesti elintarvikejalostuksen toimia, joilla tähdätään suoraan paikallisille markkinoille, mutta myös luodaan polkuja elintarvikevientiin. Hankkeella edistetään samalla myös ruokamatkailua. Huomiota kiinnitetään jalostustoiminnan kestävyyteen ja vastuullisuuteen, mutta myös innovatiivisuuteen. 

Hanketta toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulu yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa. Hanke liittyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan ja sen toteuttamiseen on haettu EU:n maaseuturahaston rahoitusta.