Projekti

Tuettu osuuskunta

Rahoitusohjelma

Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Uudistuva oppiminen
Toteutusaika
1.4.2021 - 30.6.2023
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Rahoitusohjelma
Euroopan sosiaalirahasto (ESR)
Projektin kuvaus
Tuettu osuuskunta -hankkeen tarkoituksena oli luoda julkisen sektorin työtoiminnan yhteydessä toimiva uudenlainen Tuetun osuuskunnan malli. Tuetun osuuskunnan kautta voidaan mahdollistaa kehitysvammaisten ja muiden oppimisessa ja ymmärtämisessä tukea tarvitsevien henkilöiden väylä tuettuun yrittäjyyteen omien kykyjensä pohjalta.

Hankkeen kautta edistettiin kehitysvammaisten henkilöiden ja muiden oppimisessa ja ymmärtämisessä tukea tarvitsevien henkilöiden asemaa ja osallisuutta työelämässä. Lisäksi tavoitteena oli, että kehitysvammaisten henkilöiden ansaintamahdollisuudet monipuolistuvat tuetun osuuskuntamallin kehittyessä, ja mahdollisimman moni kehitysvammainen henkilö saisi osan toimeentulostaan tuotteiden tai palvelujen myyntitulona.

Hanke toteutettiin kahdeksan eri organisaation yhteistyönä 1.4.2021-30.6.2023 Jyväskylän ammattikorkeakoulun vastatessa koordinoinnista. Hankkeen osatoteuttajina olivat Kehitysvammaliitto, Keski-Suomen Kehitysvammaisten Tukipiiri ry sekä Keski-Suomen Kehitysvammaisten Tuki ry. Kehitysvammaisten Tukiliitto toimi hankkeen yhteistyökumppanina tuoden osaamisensa hankkeen käyttöön. Jyväskylän kaupunki, työvalmennuspalvelu Kätevä sekä Äänekosken ja Viitasaaren kaupunkien työ- ja toimintakeskukset osallistuivat hankkeeseen pilottikohteina mahdollistaen fyysiset puitteet tuetun osuuskuntamallin kehittämiselle ja kokeiluille. Lisäksi heidän kauttaan pilottiin osallistuvat henkilöt kanavoituivat mukaan toimintaan. Työ- ja toimintakeskuksissa työskenteleviä ammattilaisia osallistui hankkeeseen tiiviisti voidakseen oppia uudenlaisen toteutustavan käytänteitä ja edelleen hyödyntää opittua tietoa hankkeen päätymisen jälkeisessä arjessa.

Lisätiedot:


Projektipäällikkö Jyrki Vihriälä
+358 50 564 6644
jyrki.vihriala [[ät]] jamk.fi

Projektin tulokset

Tuettu osuuskunta -hankkeen (1.4.2021-30.6.2023) tarkoituksena oli luoda julkisen sektorin työtoiminnan yhteydessä toimiva uudenlainen tuetun osuuskunnan malli. Tuetun osuuskunnan kautta kehitysvammaisten ja muiden oppimisessa ja ymmärtämisessä tukea tarvitsevien henkilöiden on mahdollista saada lisätuloja, omien kykyjen ja motivaation perusteella. Hankkeen aikana käytiin läpi olemassa olevia osuuskuntamalleja ja kehitettiin vaihtoehtoja kokeilla tuetun osuuskunnan mallia kunnallisen työtoiminnan yhteydessä Keski-Suomessa.

Hankkeen keskiössä oli kehitysvammaisten ihmisten työmahdollisuuksien ja osallisuuden parantaminen. Näitä vahvistettiin erilaisilla toimenpiteillä, kuten viestinnällä ja työpajoilla. Työpajoissa tehtiin esimerkiksi unelmakarttoja, jotka liittyivät osaamiseen, kokemuksiin ja toiveisiin, sekä ansioluetteloja paperi- ja sähköisinä versioina ja videomuodossa. Hankkeessa myös tuettiin ohjauksen ja neuvonnan keinoin toimintakeskusten henkilöstöä ja kehitysvammaisia ihmisiä kohti palkkatyön mahdollisuuksia.

Hankkeen yhteistyötahot olivat Jyväskylän työvalmennuspalvelu Kätevä, Äänekosken toimintakeskus Mintake ja kuntoutuksenohjaus sekä Viitasaaren toimintakeskus Kaisla. Valtakunnallisena yhteistyökumppanina oli Kehitysvammaisten Tukiliitto.

Hankkeessa selvitettiin mahdollisuuksia perustaa osuuskuntia kuntien työtoiminnan yhteyteen, mutta varsin pian kävi selväksi, että tämä ei tule hankeaikana tapahtumaan. Syitä oli monia, joista yksi keskeinen oli varhaisessa vaiheessa tullut tieto, että vammaispalvelut ovat siirtymässä kunnilta perustettaville hyvinvointialueille. Näin olleen hankkeessa ryhdyttiin selvittämään vaihtoehtoisia toteutustapoja. Konkreettiseksi keinoksi löydettiin toimiminen yhteistyötyöosuuskuntien kanssa. Keski-Suomesta yhteistyöosuuskunniksi löytyi osuuskunta Tekemonia Jyväskylästä ja Työosuuskunta Värkkäys Saarijärveltä. Näistä Värkkäyksen kanssa päästiin tekemään konkreettisia kokeiluja, joissa kohderyhmä työllistyi palkkatyöhön.

Hankkeessa tehtiin myös yhteistyötä muiden olennaisten toimijoiden kanssa (sosiaalityö, koulut, yhdistykset) sekä luotiin ja vahvistettiin yhteyksiä näiden välillä.
Hankkeen toimenpiteet oli jaettu seitsemään toimenpidekokonaisuuteen:
1. Kehitysvammaisten työllistymismahdollisuuksien monipuolistaminen ja tuetun yrittäjyyden mahdollistaminen uuden tuetun osuuskuntamallin kehittämisen kautta
2. Kehitysvammaisten ansaintamahdollisuuksien monipuolistaminen eri toimijoiden yhteistyöllä
3. Tuetun osuuskuntatoiminnan pilotointi ja toiminnan juurruttaminen osaksi kuntien työtoimintaa
4. Kehitysvammaisten uudenlaisten ansaintamahdollisuuksien selvittäminen
5. Pilotoidun tuetun osuuskuntatoimintamallin arviointi
6. Tuetun osuuskunnan mallintaminen
7. Viestintä sekä tiedon levittäminen ja juurruttaminen

Hankkeen keskeisimpänä tuloksena oli uusi tuettu osuuskuntamalli, jossa korostui työllistymispolun merkitys ja etenkin tuki polulla. Mallin kehitystä tehtiin yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa sekä kotimaista ja kansainvälistä tutkimustietoa hyödyntäen. Tuetun osuuskunta -mallin kuvaus ja tietoa kehitysvammaisten ihmisten työllistymismahdollisuuksista koottiin hankkeen loppuseminaarissa julkaistuihin oppaisiin. Tuettu osuuskunta – Silta työelämään on opas ammattilaisille ja ylipäätään ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita kehitysvammaisten ihmisten työllistymisestä, etenkin tuetun osuuskuntatoiminnan avulla. Polku työelämään -työkirja taas on tarkoitettu kehitysvammaisille ihmisille itselleen ja heidän läheisilleen sekä avuksi toimintakeskusten arkeen.

Hankkeen lyhyen aikavälin vaikutuksena työtoimintaan osallistuvia kehitysvammaisia ihmisiä työllistyi ja lisäksi löytyi uusia mahdollisia työtehtäviä sekä syntyi yhteistyömahdollisuuksia ja kumppanuuksia toimijoiden välille. Toimintakeskuksille tuli uusia ajatuksia kehitysvammaisten ihmisten työllistymismahdollisuuksista ja käytännön keinoista työllistymiseen. Lisäksi suurelle yleisölle tuotiin tietoa useiden kanavien kautta kehitysvammaisten ihmisten työvoimapotentiaalista mm. seminaarien, työpajojen sekä some- ja perinteisen median näkyvyyden kautta.

Pitkän aikavälin vaikuttavuutta saadaan etenkin hankkeessa tuotettujen oppaiden avulla, jotka ovat saatavilla sekä sähköisinä että paperiversioina. Oppaat postitettiin kaikkiin Keski-Suomen toimintakeskuksiin ja laajemminkin vammaispalveluihin ja niitä markkinoitiin laajasti myös yrityksille. Lisäksi hankkeessa tuotetut uutta tietoa sisältävät podcastit, blogit ja seminaarimateriaalit ovat saatavilla hankkeen päättymisen jälkeenkin.