Projekti
Toleranssi – muutoskyvykkyyttä vahvistamassa
Rahoitusohjelma
Hankkeen tarkoituksena on ollut lisätä yritysten muutoskyvykkyyttä eli kykyä vastata muutoksiin ottamalla
henkilöstön hyvinvointi huomioon. Hankkeen toimenpiteet tähtädivät koronakriisin negatiivisten vaikutusten minimointiin sekä muutoskyvykkyyden ja siihen liittyvään ennakointiosaamisen kehittämiseen, jotta yrityksillä olisi paremmat työkalut menestymiseen muuttuvissa toimintaympäristöissä sekä liiketoiminnan muutoksissa.
Hankkeessa kehitettiin pk-yritysten, mikroyrittäjien ja yksinyrittäjien muutoskyvykkyyttä sekä alueellisten yrityskehittäjien osaamista yritysten muutoskyvykkyyden tukemiseksi. Hanke tuotti tehtävien pilottien, kehittämistyön ja asiantuntijatyön pohjalta toimintatapoja, joiden myötä yritykset kehittävät muutoskyvykkyyttään, henkilöstön hyvinvointia ja kykyään reagoida nopeisiin muutoksiin nyt ja tulevaisuudessa.
Toimintamallina oli jo kehitettyjen, olemassa olevien resilienssitutkimusten, -kehittämismallien ja - työkalujen hyödyntäminen, jotta hankkeen toimenpiteistä saadaan mahdollisimman nopeaa ja vaikuttavaa hyötyä. Hankkeessa hyödynnetiin tiiviisti vertaiskehittämistä- ja oppimista.
Hanke muodosti hankeparin yhdessä Revanssi-hankkeen kanssa (Euroopan aluekehitysrahasto). Molemmissa hankkeissa päämääränä oli vahvistaa yritysten ja yrittäjien valmiuksia ennakoida muutoksia ja uudistaa liiketoimintaa.
Hanketta rahoittivat Euroopan sosiaalirahasto (ESR; Keski-Suomen ELY), hankkeen hallinnoija JAMK sekä osallistujaorganisaatiot Witas Oy, Karstulanseutu Oy, Keulink Oy ja Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti (mikroyrittäjyyskeskus).
Yhteyshenkilö:
Projektipäällikkö Hilkka Heikkilä
[email protected]
050 430 8407
Projektin tulokset
Välittömät Hyödyt Osallistujille:
- Osallistuneet yritykset saivat tarvitsemaansa apua ja ohjausta, mikä auttoi heitä tekemään konkreettisia muutoksia liiketoimintaansa.
- Yrittäjät ovat parantaneet niin liiketoimintaansa kuin omaa hyvinvointiaan.
- Yrittäjät ovat kasvattaneet itseluottamustaan liiketoiminnan kehittämiseen, oppineet tärkeitä johtamistaitoja ja hankkineet uusia taitoja, kuten markkinointityökalujen käyttöä.
- Yrittäjät ovat verkostoituneet ja lisänneet liiketoimintaansa, samalla jakaneet ideoitaan toistensa kanssa.
- Liiketoiminnan kehittäjien verkosto on kasvattanut osaamistaan sopeutumiskyvystä ja ennakoinnista.
Vaikutukset:
- Hyvinvointiin panostaminen auttaa yrittäjiä jaksamaan paremmin, erityisesti kriisitilanteissa, ja tehostaa heidän työskentelyään.
- Projekti on luonut pohjan tulevaisuuden liiketoiminnalle ja tarjonnut välineitä tehokkaampaan toimintaan.
- Yrittäjät ovat löytäneet potentiaalisia yhteistyömahdollisuuksia verkostoitumisen kautta ja kehittäneet uusia liikeideoita.
- Yrittäjien ja liiketoiminnan kehittäjien osaaminen on kasvanut, mikä mahdollistaa tehokkaamman toiminnan ja paremman tukemisen tulevaisuudessa.
- Projekti on vahvistanut muutoskyvykkyyden merkitystä ja antanut yrityksille työkaluja menestyä muuttuvissa toimintaympäristöissä.
Jatkotoimenpiteet:
- Projekti on luonut perustan muutoskyvykkään toimintatavan omaksumiselle yrityksissä, ja jatkossa näitä oppia tullaan hyödyntämään.
- Projektin tuottamat julkaisut ja työkalut ovat edelleen yrittäjien ja liiketoiminnan kehittäjien käytettävissä.
- Alueen liiketoiminnan kehittäjille ja yrittäjyyden opettajille on tarjolla monipuolisia työkaluja tulevaisuuden keskusteluihin.
- Projektiin liittyvää materiaalia ja kokemuksia jaetaan ja hyödynnetään kaikkien kumppaneiden toiminnassa.
- Projektista saadut opit jaetaan laajemmin Keski-Suomen ja kansallisten liiketoiminnan kehittäjäverkostojen kautta.
Valtakunnalliset Vaikutukset:
- Toleranssi-projektin oppia on jo otettu käytäntöön Myrsky-projektissa, ja muualla Suomessa samanlaisia sopeutumisprojekteja jatketaan.
- Gradian Yritysneuvonnan suunnittelussa hyödynnetään projektista saatuja oppeja erityisesti tulevaisuuden ennakoinnin, tekoälyn ja luovan ajattelun näkökulmista.
Tiedonjakaminen ja Yhteistyö:
- Projektista hankittuja materiaaleja, kokemuksia ja työtapoja jaetaan kaikkien kumppaneiden nykyisessä ja tulevassa toiminnassa.
- Tietoa on levitetty laajemmin Keski-Suomen ja kansallisten liiketoiminnan kehittäjäverkostojen sekä muiden sopeutumisprojektien kautta.
- Yhteistyötä on tehty eri projektien ja toimijoiden kesken, mikä on edistänyt tietämyksen jakamista ja oppimista.