Projekti
Toimeenpanotutkimus Kelan ammatillisesta Taito-kuntoutuksesta
Rahoitusohjelma
Kelan ammatillinen Taito-kuntoutus edistää asiakkaiden ammatillista etenemistä monitoimijaisena verkostotyönä toteutettujen yksilökäyntien, työharjoittelun ja ryhmäjaksojen muodostaman palvelukokonaisuuden avulla.
Tämän tutkimushankkeen tarkoituksena on tuottaa käytäntöön sovellettavissa olevaa tietoa Kelan Taito-kuntoutuksen toteutumisesta ja kehittämistarpeista sekä asiakkaiden että palveluntuottajien näkökulmasta. Aineistoina käytämme vaiheittain toteutettuja kyselyitä ja yksilö- ja ryhmähaastatteluita sekä aitojen kuntoutustilanteiden nauhoittamista ja havainnointia.
Teoreettinen viitekehyksemme ammentaa kuntoutuksen kentälle kehitetystä toimintaverkoston näkökulmasta, etnometodologisesta keskustelunanalyysista ja itsemääräämisteoriasta. Tuomme moninäkökulmaisen analyysimme havaintoja yhteen integroimalla eri menetelmillä tuotetut analyysit teoria- ja aineistolähtöisten käsitteiden avulla.
Tutkimuksen toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Kuntoutusinstituutti 1.8.2022–30.4.2024 välisenä aikana. Hanketta rahoittaa Kela.
Sanni Tiitinen
Vanhempi tutkija
Puhelin: +358 50 568 9330
S-posti: [email protected]
Projektin tulokset
Tässä moninäkökulmaisessa tutkimuksessa käytettiin aineistoina kyselyitä, haastatteluita sekä Taito-kuntoutuksen yksilö- ja ryhmäkäyntien tallentamista ja havainnointia. Aineistoja analysoitiin ensin erikseen kuvailevilla tilastollisilla menetelmillä, refleksiivisellä temaattisella analyysillä ja keskustelunanalyysilla. Lopuksi tulokset integroitiin kokonaisymmärrykseksi Taito-kuntoutuksen toteutuksesta ja kehittämistarpeista peilaamalla niitä tutkimuksen teoreettiseen viitekehykseen, joka ammensi toimintaverkoston näkökulmasta, etnometodologisesta keskustelunanalyysistä ja itsemääräämisteoriasta.
Tulokset piirtävät Taito-kuntoutuksesta kuvan pääpiirteissään toimivana ja pidettynä ammatillisen kuntoutuksen palveluna. Taito-kuntoutuksen asiakaskunta on hyvin moninainen ja useimmilla tuen tarpeita on useita. Taito-kuntoutus voi vastata monenlaisten asiakkaiden tuen tarpeisiin ja siitä on asiakkaille hyötyä, vaikkakin hyödyt voivat liittyä eritasoisesti ammatillisella polulla etenemiseen. Moninainen asiakaskunta kuitenkin myös haastaa toteutusta. Taito-kuntoutuksessa haasteet tulevat näkyviin vahvimmin ryhmäjaksojen suunnittelussa ja toteutuksessa sekä kuntoutusprosessin aikataulutuksessa. Nykyisissä palvelun järjestämistavoissa on hyödyntämätöntä potentiaalia erityisesti moniammatillisuuden ja ryhmämuotoisuuden osalta.
Tutkimuksen loppuraportti tullaan julkaisemaan avoimesti Kelan julkaisusarjassa.
30.4.2024