Projekti

Prototyypeillä hyvinvointia ja kasvua (ProtoKS)

Rahoitusohjelma

Lyhenne
ProtoKS
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Uudistuva oppiminen
Toteutusaika
1.9.2024 - 28.2.2026
Rahoitusohjelma
Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) 2021-2027
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet
Projektin kuvaus

ProtoKS-hankkeen päätavoitteena on rakentaa keskisuomalaisten pk-yritysten monialaisiin tarpeisiin nopeiden prototyyppien kehittämisen toimintamalli. Tämän avulla on mahdollista parantaa mikro- ja pk-yritysten mahdollisuuksia kokeilu- ja innovaatiotoiminnan lisäämiseen samalla vauhdittaen alueen kasvua ja hyvinvointia. Toimintamalli sisältää prototyypin tuottamisen lisäksi kaupalliseen potentiaaliin, arvoverkoston hyötyihin, markkinatilanteeseen, kilpailijoihin ja kannattavuuteen kohdistuvan arvioinnin. Kehitettävä toimintamalli yhdistää teknisen kehittämisen liiketoimintaosaamiseen ja muihin olennaisiin näkökulmiin, kuten käytettävyyteen, ihmisen ja teknologian vuorovaikutukseen, käyttäjälähtöisyyteen, saavutettavuuteen ja ergonomiaan. Monialainen ongelman tai idean arviointi ja monialaisuutta hyödyntävä kehittäminen mahdollistavat prototyyppivaiheen kehittymisen kaupallisesti menestyväksi tuotteeksi.


Hankkeen toteutusaika on 1.9.2024–28.2.2026. Pääkohderyhmänä ovat keskisuomalaiset mikro- ja pk-yritykset uudistuvan teollisuuden, hyvinvoinnin ja elämysteollisuuden aloilta.

Hankkeen tavoitteet:
Tavoite 1 Kehittää ja pilotoida elinkeinoelämän kanssa yhteistyössä yritysten tarpeet huomioiva monialainen prototyyppien kehittämisen toimintamalli pk-yritysten tuote- ja palvelukehityksen tueksi
Tavoite 2 Kiihdyttää yritysten TKI-toimintaa ja innovaatioiden kaupallistamista konkreettisten prototyyppien avulla
Tavoite 3 Parantaa yritysten mahdollisuuksia arvioida tuote- ja palveluinnovaatioiden (prototyypit) kaupallista potentiaalia

Hankkeen tuloksena saadaan toimintamalli ja prosessit, joiden avulla voidaan nopeammin ja ketterämmin vastata yritysten tarpeisiin rakentaa nopeita prototyyppejä. Prototyypit voivat olla tuotteisiin, palveluihin tai konsepteihin liittyviä ja ne voivat olla fyysisiä tai virtuaalisia. Toimintamallissa huomioidaan yritysten tarpeet ja tavoitteet. Yritykset saavat hyötyä sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun henkilöstön että opiskelijoiden panoksesta. Hankkeen aikana vahvistuvat myös eri alojen arvoverkostot, kun yritykset verkottuvat vahvemmin ja tunnistavat yhteistyömahdollisuuksia. Konkreettisina tuloksina saadaan myös vähintään 10 kappaletta erilaisia prototyyppejä, jotka mahdollistavat yritysten tai laajemman yritysjoukon tuotekehityksen vauhdittumisen.


Lisätietoa: 
Jyrki Vihriälä

Projektipäällikkö
LIKE T&K
Liiketoiminta
+358505646644

Yhteyshenkilö

Jyrki Vihriälä

Projektipäällikkö, Project Manager
LIKE T&K, Research and Development
Liiketoiminta, School of Business
+358505646644