Projekti

Pienet Osaamiskokonaisuudet: Innostu ja uudistu!

Rahoitusohjelma

Lyhenne
POIJU
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Muu ala
Toteutusaika
1.4.2025 - 31.3.2027
Rahoitusohjelma
Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+) 2021-2027
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet
Projektin kuvaus
POIJU-hanke lisää Jyväskylän ja Tampereen yliopiston sekä Jyväskylän ja Tampereen
ammattikorkeakoulun henkilöstön kyvykkyyttä pieniin osaamiskokonaisuuksiin liittyvien 
koulutusten suunnittelussa, pedagogisessa toteuttamisessa ja hallinto-osaamisessa. 
Kyvykkyyttä lisätään luomalla pieniin osaamiskokonaisuuksiin mallinnuksia painottaen 
asiakaslähtöisyyttä ja olemassa olevaa työelämän tarvetta sote- ja turvallisuusaloilla. 

Hankkeessa luotavassa pedagogisessa mallinnuksessa lisätään koulutustoimijoiden 
kyvykkyyttä luoda joustavia jatkuvan oppimisen muotoja työikäiselle väestölle. Erityisesti huomio kiinnitetään korkeakoulujen henkilöstön digipedagogiseen osaamiseen. Hankkeen avulla muotoillaan uudenlaisia työelämää paremmin palvelevia opetusmenetelmiä ja -käytäntöjä, jotka mahdollistavat tehokkaamman ja joustavamman oppimisen pienissä osaamiskokonaisuuksissa. Hankkeessa kehitetään opetushenkilöstölle digitaalinen työkalupakki, ja valmennusmalli, joka tukee työkalupakin käyttöönottoa ja auttaa henkilöstöä soveltamaan oppimaansa käytännössä. Hankkeessa toteutettava hallintohenkilöstön kyvykkyyden kehittämistyö pohjaa OKM:n korkeakoulujen pieniä osaamiskokonaisuuksia koskevaan viitekehysluonnokseen. Tavoitteena
on luoda yhteisiä käsitteitä ja hallinnollisia toimintakäytänteitä.

Kohderyhmille viestitään hankkeen toiminnasta, etenemisestä, hankekauden aikana syntyneistä hyvistä käytänteistä sekä tuloksista. Erityisesti viestinnässä tehdään yhteistyötä pienten osaamiskokonaisuuksien teemaan liittyvien ESR-hankkeiden kanssa (Yliopistoverkosto jatkuvan oppimisen edelläkävijänä, AMKmicro ja Pinko). Hankekoordinaatio huolehtii sujuvasta sidosryhmäyhteistyöstä ja informaation vaihdosta kohderyhmiin ja vastaa hankkeen hallinnoinnista.POIJU-hanke tukee EU:n neuvoston Suomelle antamia maakohtaisia suosituksia (20.5.2020) kehittää aikuisten osaamista työmarkkinoiden kannalta merkityksellisillä aloilla.

Samoin hanke vahvistaa omalta osaltaan Suomen kestävän kasvun ohjelmassa toteutettavia toimenpiteitä, joilla varmistetaan korkeakoulutustasoinen osaaminen valituilla aloilla, muunnetaan olemassa olevaa osaamista työelämän uusia tarpeita vastaaviksi ja parannetaan ohjauksen koordinaatiota. Hankkeen pääpaino on kansallisen jatkuvan oppimisen linjauksen mukaisesti mukana olevien korkeakoulujen rakenteiden ja toimintamallien kehittämisessä.Hanke tukee Euroopan elpymistä tukevan osaamisohjelman sosiaalisten oikeuksien pilarissa vahvistettua oikeutta koulutukseen ja elinikäiseen oppimiseen kaikkialla Euroopassa.

Projektin tulokset

Jyväskylän ammattikorkeakoulu toimii hankkeessa työelämäyhteistyö-työpaketin 
vastuukoordinaattorina sekä osallistuu kaikkiin hankkeen toimenpiteisiin yhdessä muiden 
korkeakoulujen kanssa. Hankkeessa kehitetyt työkalut testataan ja otetaan käyttöön Jamkissa pienten osaamiskokonaisuuksien suunnittelussa ja toteutuksessa.

Jamkin koordinoima Työpaketti 1: Työelämäyhteistyö (Jamk, TAMK, mukana kaikki
hanketoimijat)

Toimenpide 1: Kartoitus ja sitouttaminen (kevät-syksy 2025)

Kartoitetaan valtakunnallisella verkkokyselyllä yhdessä TAMKin ja mahdollisesti muiden Pienet osaamiskokonaisuudet ESR-hankkeiden kanssa korkeakouluhenkilöstön ja sosiaali- ja terveysalan työelämäkumppanien näkemykset pienistä osaamiskokonaisuuksista ja tämänhetkisestä yhteistyöstä. Kyselyssä kiinnitetään huomiota erityisesti korkeakouluhenkilöstön kyvykkyyteen osaamiskokonaisuuksien suunnittelussa ja 
mahdolliset kehittämistarpeet tässä.Kartoitusta syvennetään korkeakouluhenkilöstön ja työelämäkumppanien haastatteluilla. Lisäksi osallistutaan sosiaali- ja terveysalan ammattitapahtumiin ja haastatellaan ja sitoutetaan uusia työnantajia hankkeen tavoitteiden mukaiseen kehitystyöhön. Alkukartoituksessa hyödynnetään kansallisia ja kansainvälisiä julkaisuja pienistä osaamiskokonaisuuksista, sekä EADTU- ja EURASHE-verkostoista saatavia käytännön esimerkkejä pienten osaamiskokonaisuuksien työelämäyhteistyöstä muissa Euroopan maissa. Kansainvälisistä suosituksista tehdään verkkoraportti.

Toimenpide 2: Työelämäyhteistyön syventäminen ja palveluprosessin kehittäminen
(syksy 2025 - kevät 2026)

Syvennetään alkukartoitukseen vastanneiden näkemyksiä yhdessä 
TAMKin kanssa laadullisella kyselytutkimuksella. Kyselyssä hyödynnetään Delfoi-menetelmää eli useampaa kyselykierrosta. Korkeakoulujen koulutussuunnittelun kyvykkyyttä tehostavien palveluprosessien kehittäminen jatkuu yhdessä korkeakoulujen henkilöstön, työelämän ja Työpaketti 2:n kanssa. Jamk ja TAMK fasilitoivat palvelumuotoilun metodeilla innovointityöpajoja, joissa selvitetään edelleen korkeakouluhenkilöstön kyvykkyyksiä ja työelämän valmiuksia pienten osaamiskokonaisuuksien yhteisiin suunnitteluprosesseihin ja kohtautetaan ja sitoutetaan hankkeen kohderyhmiä. Lisäksi toteutetaan hybridinä laajempi työelämäfoorumi TAMKin ja mahdollisesti muiden rinnakkaishankkeiden kanssa, jossa hankkeen ensimmäisen toimintavuoden tuloksia levitetään ja jalostetaan sekä mahdollistetaan kohderyhmien verkostoituminen.

Toimenpide 3: Toimintamallin luominen (syksy 2026)

Hankkeen tulosten pohjalta laaditaan toimintamalli yhdessä työpaketti 2:n kanssa. 
Malli esittää työelämälähtöisten pienten osaamiskokonaisuuksien parhaat kehittämistavat 
korkeakoulutuksessa. Mallia kehitetään ketterillä työmenetelmillä korkeakoulujen henkilöstön ja työelämäkumppanien kanssa ja sen testausta ja edelleen kehittämistä jatketaan koko hankkeen ajan. Samalla korkeakoulujen kyvykkyys sekä henkilöstön osaamiseen edelleen kohdistuvat kehittämistarpeet tulevat selkeästi esille.
Selkeästä prosessikuvauksesta syntyy osaamiskokonaisuuksien suunnittelua tukeva 
toimintamalli kaikille korkeakouluille. 

Toimenpide 4: Toimintamallin juurrutus ja hankkeen päättäminen (kevät 2027) 

Toimintamalli ja kyvykkyyksien kehittämissuositukset esitellään TAMKin kanssa
hankkeessa mukana oleville organisaatioille ja sidosryhmille. Hankekonsortio järjestää valtakunnallisen seminaari, jossa hankkeen korkeakoulutoimijat ja työelämäkumppanit kertovat pienten osaamiskokonaisuuksien hyödynnettävyydestä työelämätarpeisiin. Juurrutetaan hankkeessa kehitetty toimintamalli ja hyväksi havaitut käytänteet pysyvään käyttöön korkeakoulutuksen työelämäyhteistyössä yhteistyössä rinnakkaishankkeiden kanssa. Lopuksi osallistutaan loppuraportin ja suositusten laatimiseen hankekonsortion kanssa.  Analysoidaan hankkeen tulokset suhteessa tavoitteisiin ja kuvataan korkeakoulutuksen  kyvykkyyden kehittymisestä hankkeen aikana.

Mitattava tulos toimenpide 1: Verkkokyselyyn tulleiden vastausten määrä, kyselyn tulokset.
Toteutuneet työpajat ja työelämävierailut ja niistä saadut palautteet. Julkaistu raportti pientenosaamiskokonaisuuksien kansanvälisistä malleista.

Mitattava tulos toimenpide 2: Toteutuneet työpajat ja niiden tulokset, työelämäfoorumin
osallistujamäärät ja tulokset.

Mitattava tulos toimenpide 3: Toimintamallin visuaalinen esitys ja palautteet mallista.

Mitattava tulos toimenpide 4: Valtakunnallisen seminaarin osallistujamäärät ja tulokset, julkaistu toimintamalli.