Projekti
OSMO2 - Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin
Rahoitusohjelma
Tietoa projektista
OSMO2 – Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin oli Jyväskylän ammattikorkeakoulun Ammatillisen opettajakorkeakoulun, Hämeen ammattikorkeakoulun Ammatillisen opettajakorkeakoulun, Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Åbo Akademin yhteinen projekti. Projekti toimi tiiviissä yhteistyössä Osaamiskeskus Koordinaatin ja TESSU2 – Aitoon monialaiseen yhteistyö- ja ohjausosaamiseen Ohjaamoissa, URAA!- ja ONNI- sekä KOHTAAMO-projektien kanssa.
OSMO2 - Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin -projekti jatkoi OSMO-projektissa hyväksi havaittuja monikulttuurisen osaamisen kehittämisen tapoja yhdessä paikallisten ja alueellisten Ohjaamojen kanssa sekä muiden yhteistyökumppaneiden ja Ohjaamojen tukihankkeiden kanssa. OSMO2:ssa toteutettiin Ohjaamoissa työskentelevän henkilöstön ja heidän taustaorganisaatioidensa koulutuksia, sparrauksia ja valmennuksia tarve- ja asiakaslähtöisesti - myös verkossa. Tavoitteena oli varmistaa ohjauksen ja Ohjaamoiden saavutettavuus myös monikulttuurisesta näkökulmasta sekä lisätä Ohjaamoissa toimivien kykyä palvella maahanmuuttajataustaisia asiakkaita.
OSMO2-projektissa syvennettiin monikulttuurista osaamista siten, että Ohjaamoille määritellyt toimintaperusteet (Ohjaamotoiminnan perusteet 2018) – erityisesti osallisuus, yhdenvertaisuus ja saavutettavuus – otetaan huomioon myös maahanmuuttajien näkökulmasta. Projektissa pyrittiin lisäksi systematisoimaan osaamisen kehittämisen johtamista sekä kehittämään Ohjaamojen toiminnallisia rakenteita ja käytänteitä niin, että saavutettavuus, osallisuus ja yhdenvertaisuus aidosti toteutuisivat myös maahanmuuttajien näkökulmasta.
- levitettiin OSMOssa kehitetyn monikulttuurisen ohjauksen työkalupakkia ja jatkettiin monikulttuurisen osaamisen kehittämistä (osaamisen kehittämisen näkökulma)
- kehitettiin Ohjaamoiden toiminnallisia rakenteita ja käytänteitä (systemaattinen ja rakenteellinen kehittäminen) sekä
- kehitettiin monikulttuurisen ohjauksen käsikirjaa (ohjauksen saavutettavuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden näkökulma).
Verkkomateriaalit ovat vapaasti Ohjaamojen käytettävissä myös projektin päättymisen (31.11.2021) jälkeen osoitteessa oppimateriaalit.jamk.fi/monikulttuurinenohjaus .
Yhteyshenkilöt