Projekti

New Master's Degree Curricula for Sustainable Bioeconomy in Usbekistan

Rahoitusohjelma

Lyhenne
BIOEcUz
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Biotalous
Toteutusaika
15.1.2021 - 14.1.2024
Yksikkö
Teknologia
Rahoitusohjelma
Erasmus+ Key Action 2
Projektin kuvaus

New Master's Degree Curricula for Sustainable Bioeconomy in Usbekistan (BIOEcUz) projektin tavoitteena on vahvistaa kestävää kehitystä ja inklusiivista sosioekonomista kasvua Uzbekistanissa. Se tuottaa uuden ja innovatiivisen biotalouden maisteriohjelman, joka perustuu monialaiseen lähestymistapaan ja vastaa paikallisen biotalouden tarpeisiin. 


Lisäksi projekti vahvistaa uzbekistanilaisten korkeakouluyhteisöjen osaamista ja taitoja. Hanke vahvistaa yliopisto-opettajien biotalousosaamista esimerkiksi biopohjaisten tuotteiden arvoketjujen kehittämisestä ja bioenergiasta sekä biotalouden TKI-toiminnasta ja kestävästä logistiikasta. Opettajat myös voivat vahvistaa pedagogista osaamistaan ja hyödyntää entistä paremmin koulutusfasiliiteetteja. Maisteriohjelma hyödyntää kansainvälisesti arvostettuja tieteellisen tiedon lähteitä. 

Maisteriohjelma perustuu Uzbekistanin paikallisiin tarpeisiin ja strategioihin. Se huomioi eri kestävyyden ulottuvuudet, kuten taloudelliset ja ekologiset näkökulmat, unohtamatta sosiaalisia tarpeita. Maisteriohjelman tuottaminen vahvistaa uzbekistanilaisten osaamista:
  • Lisää paikallisten korkeakouluyhteisöjen biotalous- ja koulutusosaamista tai taitoja kehittämällä uuden ja innovatiivsen koulutusohjelman. 
  • Kehittää akateemisen koulutuksen laatua ja osuuvuutta työmarkkinoilla. 
Projektissa on mukana neljä usbekistanilaista yliopistoa (Taskent State Agrian University, Taskent Institute of Irrigation and Agriculture Mechanization Engineering and Bukhara State University, Samarkand Branch of Tashkent State Agrian University) ja maatalousministeriö sekä kolme eurooppalaista yliopistoa Vytautas Magnus University Liettuasta ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä Latvia University of Life Sciences and Technologies, joka koordinoi Erasmus + rahoitteista hanketta. 

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa yhteyshenkilönä toimii Kirsi Knuuttila (etunimi.sukunimi(a)jamk.fi) Biotalousinstituutista. Hanketta koordinoi Irina Kulitane (etunimi.sukunimi(a)konso.lv) latvialaisesta Latvia University of Life Sciences and Technologies. 

Hankkeen viralliset nettisivut ovat osoitteessa: https://bioecuz.tdau.uz/

Projektin tulokset

Hankkeessa kehitettiin uusi ja innovatiivinen biotalouden maisteriohjelma UZbekistaniin. Se pohjautuu UZbekistanin toimialan osaamisen kehittämistarpeisiin. Maisteriohjelma toteutettiin yhteistyössä uzbekistanilaisten yliopistojen ja ministeriön sekä eurooppalaisten biotalousalan korkeakoulujen kanssa. 


Englanninkielinen koulutusohjelmaa pilotoitiin siten, että eurooppalaisten yliopistojen asiantuntijat rakensivat opetussuunnitelman ja koulutusaineistot yhteistyössä paikallisten yliopistojen kanssa. Sitten koulutusta pilotoitiin opiskelijaryhmälle, jossa oli noin 6 opiskelijaa jokaisesta uzbekistanilaisesta yliopistosta. Koulutuksen toteuttivat eurooppalaiset asiantuntija ja opetuksesta noin 80 % tapahtui lähiopetuksena Taskent State Agrarian Universityssä ja loput Euroopasta täysin etäopetuksena. Lähiopetukseen osallistuivat yleensä kaikki Taskent State Agrarian University opiskelijat sekä useita Taskent Institute of Irrigation and Agriculture Mechanization Engineering opiskelijoita. Muut olivat aina etänä. Pilotteja seurasi yleensä myös tulevaisuudessa koulutusvastuita kantavia uzbekistanilaisopettajia. 

Maisteriohjelma vastasi uzbekistanilaisten osaamisen kehittämistarpeisiin monipuolisesti. Aiheesta tehtiinkin laaja selvitys hankkeen alussa. Sen osaamisperusteinen opintosuunnitelma noudatti eurooppalaista viitekehystä ja koulutus toteutettiin noudattaen hyväksi havaittuja pedagogisia menetelmiä, joista osa ei ole vielä valtavirtaa Uzbekistanissa. 

Maisteriohjelman lisäksi eurooppalaiset korkeakoulut tekivät yhteistyötä uzbekistanilaisten yliopistojen henkilökunnan osaamisen kehittämiseksi. Pedagogisia valmiuksia ja osaamista parannettiin Jamkin ammatillisen opettajakorkeakoulun toteuttamassa valmennuksessa. Lisäksi opettajat kävivät kahdesti noin viikon mittaisella opintomatkalla Suomessa, Latviassa ja Liettuassa eli he tutustuivat kaikkiaan kuuden viikon ajan eurooppalaiseen biotalouteen, koulutukseen ja kulttuuriin. 

Hanke vahvistaa Uzbekistanin kestävää kehitystä moninaisesti sekä lisää inklusiivista sosioekonomista kasvua. 

Jamkin vastuulla oli seuraavat opintokokonaisuudet yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa:  
  • Biopohjaiset tuotteet ja arvoketjut (5 op) 
  • Uusiutuvan energian tuotanto ja käyttö (7 op) - JAMK päätoteuttaja, biokaasuosuudesta vastaa liettualainen yhteistyökumppani)
  • Kiertotalous (7 op) 
  • Kestävä logistiikka (5 op)

Lisäksi Jamk tuotti seuraavia sisältöjä muiden eurooppalaisten yliopistojen vastuulla oleviin koulutuskokonaisuuksiin.

  • Älymaatalous (2 op) 
  • Innovaatiotoiminta (2 op)
  • Hiilijalanjälki (2 op) 
Jamkin Ammatillinen opettajakorkeakoulu koulutti uzbekistanilaisopettajille oppimispohjainen pedagogiikkaa.  

Voit myös tutustua hankkeessa tuotettuihin aineistoihin hankkeen omalla sivustolla https://bioecuz.tdau.uz/

Lisäksi löydät muutaman Jamkin tuottaman blogin ja uutisen alla olevista linkeistä: