Projekti
Musatossut - Musiikin ja liikkumisen osaamista varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen
Rahoitusohjelma
Lyhenne
Projektityyppi
Vahvuusala
Toteutusaika
1.9.2024 - 31.1.2027
Rahoitusohjelma
Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+) 2021-2027
Projektin kotisivu
Projektin kuvaus
Lasten ja nuorten oppimisen vaikeudet ovat lisääntyneet viime vuosina ja oppimistulokset ovat laskeneet. Tiedetään myös, että perhetausta vaikuttaa enenevässä määrin osaamistuloksiin. Tuen tarpeen tunnistaminen, lapsen haasteiden esiin nostaminen ja tuen aloittaminen on tärkeää jo ennen kouluikää.
Sekä musiikki, liikkuminen että tanssi edistävät lasten kokonaisvaltaista kehitystä, oppimista ja hyvinvointia. Niiden tulisi kuulua olennaisesti kaikkien lasten arkeen alusta saakka. Huolta kuitenkin aiheuttavat mm. lasten ja nuorten vähäinen liikkuminen, merkittävästi vähentynyt musiikin harrastaminen, sekä epätasainen osallisuus näistä kriittisessä kehityksen vaiheessa.
Musatossut -hankkeessa tartutaan monialaisesti lasten hyvinvoinnin, oppimisen, osallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseen kehittämällä taidepedagogista toimintakulttuuria varhaiskasvatus- ja esiopetusikäisten lasten parissa. Hankkeessa kehitetään, pilotoidaan ja testataan musiikkia ja liikkumista - kuten tanssia - yhdistäviä arkipedagogisia menetelmiä ja työkaluja, jotka ovat inklusiivisesti ja helposti otettavissa osaksi varhaiskasvatus- ja esiopetuspäivää ilman kasvattajien aiempaa musiikki- tai liikuntataustaa. Lisäksi hyödynnetään arviointimenetelmiä, joiden avulla voidaan tunnistaa varhaisessa vaiheessa tukea tarvitsevat lapset, ja sen myötä tukea mm. motoristen taitojen kehitystä osuvilla ja motivoivilla menetelmillä.
Kehitystyön tuloksena hankkeessa tuotetaan kaikkien saatavilla oleva menetelmä- ja materiaalipaketti, sekä perehdytetään varhaiskasvatusikäisten lasten parissa työskenteleviä kasvattajia valtakunnallisesti menetelmien ja materiaalien käyttöön. Materiaaleissa huomioidaan erikieliset käyttäjät.
Hankkeen toteuttavat Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian sekä Itä-Suomen yliopiston asiantuntijat, jotka tekevät monialaista kehitystyötä musiikin, tanssin, musiikkiterapian, liikkumisen edistämisen ja soveltamisen, sekä motoristen taitojen kehityksen ja motorisen tuen tarpeen näkökulmista.
Hankkeen myötä varhaiskasvatus- ja esikouluikäisten lasten kanssa työskentelevillä kasvatusalan ammattilaisilla on aiempaa merkittävästi paremmat valmiudet ja mahdollisuudet havainnoida lasten motorisen tuen tarvetta, ja edistää kaikkien lasten osallisuutta, hyvinvointia ja oppimisen valmiuksia musiikillisilla, tanssillisilla ja liikunnallisilla menetelmillä.