Projekti
Monimuotoiset ruokaan liittyvät palvelut ikäihmisten yhteisöllisyyden ja toimintakyvyn tukena
Rahoitusohjelma
Hyvää ravitsemusta tukevilla palveluilla toimintakykyä ja elämänlaatua ikäihmisten kotona asumiseen.
Suomi ikääntyy kovaa vauhtia ja niin seniorien itsensä kuin omaisten ja terveydenhuollon tavoitteena on, että seniorit voisivat asua mahdollisimman pitkään omassa kodissaan. Oman asuinalueen palvelut eivät aina kuitenkaan tue kotona asuvan seniorien hyvää syömistä erityisesti silloin kun toimintakyky alkaa heiketä.
Tämä johtaa helposti negatiiviseen kierteeseen. Toimintakyky huononee, ikäihminen ei jaksa hakeutua toisten ihmisten seuraan ja syöminen heikkenee entisestään.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena oli kehittää kotona asuvien ikäihmisten hyvää ravitsemusta, toimintakykyä ja sosiaalista kanssakäymistä tukevia palveluja. Kehitettäviin palveluihin kuuluvat laajasti erilaiset kauppa-, ravintola-, koulutus- ja ohjauspalvelut.
Tavoitteena oli lisätä palvelujen saatavuutta, saavutettavuutta, kiinnostavuutta ja hyväksyttävyyttä.
Palveluja kehitetään yhdessä kohderyhmän ja ruokaan liittyviä palveluja tuottavien tahojen kanssa.
Suomessa ikäihmiset asuvat erilaisilla alueilla, osa kaupungin keskustassa, osa taajamassa tai maaseudulla, ja erilaisilla asuinalueilla tarvitaan erilaisia palveluita. Hankkeessa kehitetään palveluita ja toimintamalleja erilaisille alueille.
Hankkeen pilottialueina oli erityyppisiä asuinalueita Etelä-Savossa, Keski-Suomessa ja Uudellamaalla. Etelä-Savon pilottialueet olivat Juva ja Mäntyharju.
Pääkaupunkiseudun pilottialue oli Järvenpää ja Jyväskylässä Jyväskylän keskusta-alue.
Aluksi hankkeessa koottiin tietoa pilottialueista. Hankkeessa selvitettiin, millaisia ruokaan liittyviä palveluja pilottialueilla oli ja millaisia palvelutarpeita alueen ikäihmisillä oli.
Tämän jälkeen pilottialueilla koottiin monialaisia kehittäjäryhmiä palvelujen kehittämisestä kiinnostuneista palvelujen tuottajista ja ikäihmisistä. Ikäihmisiä toivottiin mukaan kehittäjäryhmiin tuomaan ensikäden tietoa alueen ikäihmisten toiveista sekä testaamaan ja arvioimaan uusia ja kehitettyjä palveluja.
Pilottialueilla kokeiltiin uusia toimintoja, kuten kauppakaveritoimintaa, tai kehitettiin olemassa olevia palveluita niin, että ne vastaavat aiempaa paremmin ikäihmisten tarpeita. Lopuksi monialaisen kehittämisen tapoja arvioitiin ja parhaat käytännöt mallinnettiin.
Hankkeessa nostettiin esille erilaisten asuinalueiden ikäihmisten ja ruokaan liittyvien palvelujen tuottajien oma potentiaali kehittää yhdessä alueen palveluita. Hankkeen lähtökohtana oli tieto siitä, että hyvää ravitsemusta ja sosiaalista kanssakäymistä tukevat ruokaan liittyvät palvelut ovat tärkeä tekijä kotona asuvien ikäihmisten toimintakyvyn ja yhteisöllisyyden tukena.
Tulokset
Hanke tuotti viestintä- ja neuvontamateriaalia alueen palveluista ja tuki palvelujen tuottajia lisäämään palvelujen kiinnostavuutta sekä hyväksyttävyyttä ikäihmisten keskuudessa. Ikäihmisille annettiin vinkkejä terveellisten tuotteiden valintaan kaupassa sekä terveellisten ja maukkaiden ruokien järjestämiseen
omiin tapahtumiin, vaikka harrastuspäivään tai järjestötoimintaan.
Hankkeessa testattuja monialaisen kehittämisen tapoja arvioitiin ja parhaat käytännöt mallinnettiin.
Hanke tuotti alueellisia yhteistyökäytäntöjä, joilla ikäihmisten ruokaan liittyvien palvelujen saatavuutta, saavutettavuutta, esteettömyyttä ja kiinnostavuutta sekä hyväksyttävyyttä voidaan kehittää. Hankkeessa tuotettiin myös käytännön esimerkkejä yhteistyössä toteutetuista palveluista. Tulokset ovat otettavissa käyttöön koko maassa.
Hanke muiden toteuttajien verkkosivuilla:
Xamk
Gery ry
Tietosuojaseloste
Ikäruoka 2.0 hankkeen osatoteuttaja JAMK tietosuojaseloste
JAMK yhteyshenkilö Suvi-Tuulia Leinonen
+358406690645 [email protected]
Projektin tulokset
JAMK osatoteuttajan toimesta toteutettu Jyväskylän keskustan pilottialueella:
- kauppa- ja ravintolahavainnoinnit
- ikäihmisten kyselypohjan suunnittelu ja haastattelut, raportointi
- kauppapalvelujen kyselypohjan suunnittelu ja toteutukset, raportointi
- ravintolapalvelujen kyselypohjan suunnittelu ja toteutukset, raportointi
- kehittämisryhmien kokoontumiset (JKL alueen kehittäjiä, kauppojen ja ravintoloiden edustajia, ikäihmisiä)
- uusien palvelujen pilotointien suunnittelu ja toteutus
- 30.9.21 Terveyttä ja vireyttä ruoasta -verkkotapahtuma
- Kotona asuvien Ikäihmisten ruokaan liittyvät palvelut Jyväskylän alueella -julkaisu
- 23.5.2022 Jyväskylän pilottialueen tulosseminaari
Loppujulkaisut:
- Ikäihmisten ruokaympäristö eri alueilla Suomessa. Ikäihmisten, palvelujen tuottajien ja kehittäjien näkemyksiä kauppa- ja ruokapalveluista -julkaisu
- Kotona asuvien ikäihmisten ruokaan littyvien palvelujen kehittäminen. Palvelukokeilujen tuloksia ja hyviä käytänteitä monitoimijaiselle kehittämisyhteistyölle -julkaisu
Koko hankkeen tuloksia,tapahtumat ja vinkit hankkeen päätoteuttajan Xamkin verkkosivuilla.