Projekti

Luomuliiketoiminnan kehittäminen Keski-Suomessa

Rahoitusohjelma

Projektityyppi
Maksullinen koulutus tai muu palvelu
Vahvuusala
Uudistuva oppiminen
Toteutusaika
1.8.2016 - 31.12.2019
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Rahoitusohjelma
Manner-Suomen Maaseudun kehittämisohjelma
Projektin kuvaus

Luomuliiketoiminnan kehittäminen Keski-Suomessa koulutushankkeen tarkoituksena oli koulutuksen avulla konkreettisesti ja käytännössä kehittää ja edistää keskisuomalaisten luomutoimijoiden ja luomutoimijoiksi haluavien liiketoimintaa ja yhteistyötä pellolta pöytään sekä monipuolistaa ja tuottaa lisää luomuyrittäjiä, -tuotteita ja –tietoutta markkinoille. Koulutukset antavat omilta aihealueiltaan kokonaisnäkemyksen hyvistä käytännöistä ja tarvittavista toimenpiteistä. Koulutuksista kerätään digitaalisia kokonaispaketteja, joista myös koulutukseen osallistumattomat saavat käsityksen mitä ja miten tehdään.

Luomuviljelijöitä ja luomujatkojalostajia, niin nykyisiä kuin potentiaalisia uusia luomutoimijoita, koulutettiin pienryhmissä, pellonpiennarpäivissä, opintomatkoilla ja itseopiskellen verkko-opinnoissa. Koulutusmateriaaleiksi
koottiin, tuotettiin ja jaettiin uusinta tutkimus- ja kokemusperäistä tietoa sekä hyviä käytänteitä. Koulutusaihepiirejä ovat erikois- ja peltokasvit, siementuotanto, kotieläintuotanto ja luomumansikan
viljely sekä tuotekehitys, jatkojalostus ja markkinointi.

Koulutushanketta veti Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja se toteutettiin yhteistyössä ProAgria Keski-Suomen sekä Luonnonvarakeskuksen kanssa.
Hankkeen rahoitti Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan kehittämisen maatalousrahastosta.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Hilkka Heikkilä +358 50 430 8407, etunimi.sukunimi(a)jamk.fi

Projektin tulokset

LuomuKS-hankkeen aikana julkaistut artikkelit, blogikirjoitukset ja videot

- www.aitomaaseutu.fi/hankkeet/luomuks
- https://luomuks.blogspot.fi/
- luomukeskisuomessa.wordpress.com
- https://www.youtube.com/playlist?list=PL50rANJbaVmmQyIzljPtiPpP1RhHtdkr-
- www.fb.com/luomuks

Verkkolehti

Oi jospa Suomen pellot luomuksi muuttuisivat – Luomun suosio kasvaa myös Keski-Suomessa, Aito maaseutu Keski-Suomessa - verkkolehti 17.10.2016, Jaana Auer, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Luomun myynti huomassa kasvussa: + 14% vuonna 2016, Aito maaseutu Keski-Suomessa - verkkolehti 28.6.2017, Jaana Auer, Hilkka Heikkilä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Eeva-Liisa Neuvonen, ProAgria Keski-Suomi

Luomun kysyntä on kasvussa – uusia luomutuotteita kuitenkin kaivataan, Aito maaseutu Keski-Suomessa - verkkolehti 28.6.2017 Hannu Koponen, Keski-Suomen Liitto

Lehtiartikkelit

Multialla mansikan perustyöt syynissä. Puutarha&Kauppa 12/2018, Riitta Peräinen, ProAgria Keski-Suomi

Artikkeli Saarijärven pellonpiennarpäivästä Sampo, Saarijärven seudun paikallislehti nro 29, toimittaja Sini Lemmetty

Luomukonstein rikat kuriin, Puutarha&kauppa 14/2018, Riitta Peräinen, ProAgria Keski-SUomi

Luomumansikka kiinnostaa Keski-Suomessa sekä viljelijöitä että kuluttajia. ProAgria-lehti (ilm. päivä syyskuu 2018), Riitta Peräinen, Eeva-Liisa Neuvonen, ProAgria Keski-Suomi ja Hilkka Heikkilä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Luomumansikka tutuksi esittelypellon avulla. Maaseudun aikakauslehti Farmi 5/2018 Riitta Peräinen, ProAgria Keski-Suomi

Luomumarjoja kaivataan lisää. Puutarha & kauppa 8/2019, Riitta Peräinen, Eeva-Liisa Neuvonen ja Marjo Marttinen, ProAgria Keski-Suomi.

Yrttituotannon mahdollisuudet kiinnostavat. ProAgria Keski-Suomen Jyvällä-asiakaslehti 1/2019, Marjo Marttinen, ProAgria Keski-Suomi

Arvokas luomumansikka Puutarha & Kauppa 16/2019, Eeva-Liisa Neuvonen ja Marjo Marttinen, ProAgria Keski-Suomi

Puutarha mukana luomupäivillä Puutarha & Kauppa, 18/2019, Marjo Marttinen, ProAgria Keski-Suomi

LuomuKS-hankkeessa tuotetut tietokortit (tallennettu hankesivuille)

- kurpitsan luomuviljely

- lehtikaalin luomuviljely

- valkosipulin luomuviljely

LuomuKS-hankkeen blogi

Sienijuuret kasvin kavereina, Kati Hoppula, Kalle Hoppula, Luonnonvarakeskus

Luomuelintarvikepäivässä pohdittiin luomutuotannon tulevaisuutta ja ilmastoasioita, Marianne Niinikoski Jamk

Multian luomumansikan koulutuspellon perustamiskustannukset ja satomäärät, Riitta Peräinen ja Eeva-Liisa Neuvonen ProAgria Keski-Suomi, Sanna Kukkonen, Kati Hoppula ja Kalle Hoppula Luke

Pellonpiennarpäivä Saarijärvellä 11.7.2018 asiaa maan rakenteesta ja hampusta, Riitta Peräinen, ProAgria Keski-Suomi ja Hilkka Heikkilä, Jamk

Pellonpiennarpäivä Saarijärvellä 11.7.2018 asiaa ravinteiden kierrosta ja luomuasetuksista, Riitta Peräinen, ProAgria Keski-Suomi ja Hilkka Heikkilä, Jamk

Luomusiipikarja kiinnostaa, Marianne Niinikoski, Jamk

Luomumansikan viljely kiinnostaa Keski-Suomessa, Riitta Peräinen ja Marjo Marttinen, ProAgria Keski-Suomi

Naudanlihatuottaja opintomatkalla hakemassa vinkkejä hyvistä käytännöistä omaan tekemiseen, Marianne Niinikoski, Jamk

Tutustumassa luomutuotantoon Saksan maalla, Marianne Niinikoski, Jamk

Hieno opintomatka Räpin koetilalle, Annemari Sinikorpi, hankkeen kohderyhmä

Luomulihan reseptiikkakurssilla valmistettiin lihaisia herkkuja, Marianne Niinikoski, Jamk

Pienryhmä – mahtava mahdollisuus oppimiseen!, Marinne Niinikoski, Jamk

Luomutuotteiden ostajapäivä tuotti tietoa luomutuotteiden kysynnän trendeistä, Marianne Niinikoski, Jamk

Turbinaattori-blogi

LuomuKS-hanke kirittää keskisuomalaisia mukaan luomubuumiin, Jamk liiketoimintayksikön Turbinaattori -blogi, 2017, Hilkka Heikkilä

Luomu Keski-Suomessa, Keski-Suomen luomutuottajat ja luomutuotteet - sivusto. Luvan antaneet luomutilat listattiin keskitetysti luomukeskisuomessa.wordpress.com -nettisivulle.

LuomuKS- YouTube -kanava

LuomuKS- YouTube-kanavalla esitellään luomutiloja ja heidän ajatuksiansa luomusta ja siihen siirtymisestä
1. Karisalmen luomutila
2. Pukkimäen lammas
3. Niemelän lammasilta
4. Konttiaho Highland Ranch
5. Uutelan tila
6. Perttulan tila – ' Farm with a twist'
7. Rantakorven tila

Lisäksi koontivideo Jyväskylän Luomupäiville 2019 keskisuomalaisista luomutiloista: 'Tunnelmia luomutiloilta'.

Hankkeessa toteutettiin ja videoitiin Kokemuksista vipua viljelyyn – webinaarisarja
1. Kompostoinnin hyödyt ja menetelmät viljelyssä
2. Kokemuksia luomumansikan viljelystä
3. Kokemuksia valkuaiskasvien viljelystä
4. Maanhoito aluskasveilla ja viljelyä monipuolistamalla
5. Rikkakasvien hallinta luomuvihannes- ja perunaviljelmillä
6. Sienijuurien merkitys viljelyssä
7. Tuotteiden tarina – palkittuja tuotteita

Lisäksi muutamista tapahtumista tuotettiin videota yhteistyökumppaneiden kanssa
- Mansikanpellonpiennarpäivä Nimijärven tilalla
- Pellonpiennarpäivä Saarijärvellä 11.7.2018
- Avoimet ovet 2018 – Ruuska Hereford, Viitasaari Keitelepohja
- Avoimet ovet 2018 – Tuomelan tila, Pihtipudas Muurasjärvi

Järjestimme yhdessä ProLuomu ry:n kanssa Luomuseminaarin KoneAgria 2018 yhteydessä ja seminaariesitykset videoitiin
- LuomuKS-hanke ja kauran lajikokeet sekä viherlannoitus
- Mechanical weed control
- Valkuaiskasvien viljely
- Viljelijäpuheenvuorot valkuaiskasveista