Projekti

Kotopaikka2 - Kotoutumisen paikalliset prosessit haltuun

Rahoitusohjelma

Lyhenne
Kotopaikka2
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Uudistuva oppiminen
Toteutusaika
1.9.2020 - 31.8.2023
Yksikkö
Ammatillinen opettajakorkeakoulu
Rahoitusohjelma
Euroopan sosiaalirahasto (ESR)
Projektin kuvaus

Kunnilla on tärkeä tehtävä kotoutumisen edistämisessä, osallisuuden ja yhdenvertaisuuden vahvistamisessa sekä väestöryhmien välisten suhteiden edistämisessä. Kotopaikka2 – Kotoutumisen paikalliset prosessit haltuun -hankkeessa kehitettiin kotoutumisen edistämisen paikallisia prosesseja ja monikulttuurisuusosaamista kahdeksassa pienessä keskisuomalaisessa kunnassa. Hankkeen toimenpiteet kohdistuivat maahanmuuttajataustaisiin työnhakijoihin, heitä ohjaaviin kuntien toimijoihin, päättäjiin sekä yrityksiin ja työnantajiin. Toimenpiteisiin osallistui kaikem kaikkiaan 426 henkilöä. Hankkeen päätoteuttaja oli Jyväskylän ammattikorkeakoulu, osatoteuttajana Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia.

Yritykset ja kuntien työllisyystoimijat näkevät maahanmuuttajataustaisten työnhakijoiden vahvuuksina kielitaidon, koulutuksen, ammattitaidon ja motivaation. Maahanmuuttotaustaiset työnhakijat tarvitsevat suomen kielen osaamista ja tietoa suomalaisesta työelämästä. Hankkeen aikana 242 (hankkeen tavoite 145) maahanmuuttanutta sai työllistymistä edistävää ura-, opinto- tai koulutusohjausta, työelämävalmennusta tai lupakorttikoulutuksia. Työelämävalmennuksista 18 järjestettiin suomen kielellä, ja 23 venäjän kielellä. Lupakorttikoulutuksia suoritettiin 24. Hankkeen toimenpiteisiin ohjautuneista maahanmuuttaneista 15 työllistyi hankkeen yhteistyöyrityksiin.

Kunnissa maahanmuuttaneiden työllistymistä ja kotoutumista ohjaavien toimijoiden interkulttuurista kompetenssia kehitettiin muun muassa monikulttuurisuuskoulutusten avulla. 23 koulutukseen osallistui kunnista yhteensä 54 työllistymistä ja kotoutumista ohjaavaa tai näistä vastaavaa toimijaa.

Hankkeessa järjestettiin kuntien maahanmuuttotyön johtamisen kehittämiseksi 16 työpajaa. Maahanmuuttotyön johtaminen vaatii organisaatioissa ennakointia ja vastuutettuja henkilöitä. Systeemisen johtamisen viitekehyksessä maahanmuuttotyötä ei nähdä irrallisena toimintana, ja maahanmuuttotyön johtamista ja kehittämistä hankkeessa tarkasteltiin osana koko kunnan toimintaa.

Yrityksille ja työnantajille toteutettiin valmennuksia liittyen monikulttuurisen työntekijän ohjaukseen, perehdyttämiseen ja mentorointiin työpaikalla. Mentorivalmennuksiin osallistui 34 työntekijää. Yritysten oli mahdollista kytkeä mukaan valmennukseen yrityskohtainen kehittämistehtävä, jota hankkeessa ohjattiin. Hankkeen toimenpiteisiin osallistui kaiken kaikkiaan 28 yritystä.

Tietoa ja hankkeen hyviä käytänteitä jaettiin mm. 7.-8.11.2022 Tampereella järjestetyssä kotoutumisen ja pakolaisten vastaanoton valtakunnallisessa tapahtumassa (Integration 2022) ja 10.11.2022 järjestetyssä seminaarissa Äänekoskella sekä 7.6.2023 julkaistussa verkkojulkaisussa ja hankkeen nettisivuilla.

Lisätietoja: Johanna Pitkänen, projektipäällikkö, [email protected], 040 198 5494

Projektin tulokset

Maahanmuuttajille:
- Ohjattu ja kartoitetu 242 maahanmuuttajataustaista työnhakijaa (tavoite 145 maahanmuuttajaa)
- 24 suoritettu lupakorttia (+1 joka ei mennyt läpi, tavoite 20-40 suoritettua lupakorttikoulutusta)
- 15 työllistynyttä (16 kaiken kaikkiaan päässyt haastatteluun yhteistyöyrityksiin)
- 18 työelämää-valmennusta suomen kielellä
- 23 työelämää-valmennusta venäjän kielellä

Kunnan työntekijöille:
- 23 kulttuurisen moninaisuuden koulutusta (tavoite 37 koulutusta)
- 16 maahanmuuttotyön johtamisen työpajaa (tavoite 21-28 työpajaa), kehittäviä vertaiskäyntejä ja mentorointia

Yrityksille/työnantajille:
- 28 yhteistyöyritystä/-työnantajaa (tavoite 24 yritystä)
- valmennettu 34 työntekijää ohjaamaan ja perehdyttämään työpaikalla maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä (tavoite 30 hlöä)


Mukana olevat organisaatiot: 33

Hankkeessa aloittaneita 426 hlöä (tavoite 330 hlöä)


Hankkeen seminaarissa Äänekoskella 10.11.2022 Kotopaikka2-hankkeen toimijat ja kokemusasiantuntijat kertoivat hankkeessa tehdystä kehittämistyöstä kunnissa maahanmuuttaneiden työllistämiseksi ja työllistämisen edistämiseksi.

Julkaisut: