Projekti

Korkeakoulutusta Sinulle - Avoin korkeakoulutus tutuksi Keski-Suomen seutukaupungeissa

Lyhenne
KoSi
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Uudistuva oppiminen
Toteutusaika
1.8.2023 - 31.12.2024
Yksikkö
Korkeakoulupalvelut
Rahoitusohjelma
Kansallinen maakunnan kehittämisrahasto
Projektin kuvaus

Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun hanke 'Korkeakoulutusta sinulle (KoSi) – Avoin korkeakoulutus tutuksi Keski-Suomessa' pyrkii edistämään osaavan työvoiman saatavuutta sekä työllistymisen mahdollisuuksia Keski-Suomessa. Hanke lisää korkeakoulutuksen saatavuutta ja saavutettavuutta seutukaupungeissa sekä kehittää seutukaupunkien ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä. Toimenpiteiden tavoitteena on lisätä kuntalaisten kiinnostusta ja myönteisyyttä korkeakouluopintoja kohtaan.

Toimenpiteet:


1. Kasvatetaan mahdollisuutta joustavaan ja jatkuvaan oppimiseen (verkko-opinnot, hubit/yhteisölliset työtilat) sekä lisätään niitä tukevia ohjaus- ja neuvontapalveluja.  
  • Luodaan malli seutukaupunkien työllisyyspalveluiden kanssa
    tehtävästä yhteistyöstä ja ohjauspalveluiden järjestämisestä
    seutukaupungeissa.
  • Tarjotaan ohjausta seutukaupunkien yhteisöllisissä työtiloissa sekä verkon välityksellä.   
  • Tarjotaan tarpeen mukaisia koulutuksia seutukaupungeille
2. Laaditaan seutukuntakaupunkien kanssa yhdessä mallinnus siitä, millä
tavoin alueen työnantajakentän kanssa edetään yhteistyöhön henkilöstön
osaamisen kehittämisessä.  
  • Tiivistetään yhteistyötä seutukaupunkien elinvoimayksiköiden/kehittämisyhtiöiden kanssa ja laaditaan suunnitelma alueen työnantajien osaamistarpeiden tavoittamiseksi.
  • Tiivistetään yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä henkilöstön osaamisen kehittämisessä.
  • Pilotoidaan osaamisen tunnistamista ja ohjauspalveluita seutukuntien suurimpien työnantajien toimitiloissa.   

3. Tehdään korkeakoulutettu Keski-Suomi -mainetyötä yhdessä seutukuntakaupunkien viestintätoimijoiden kanssa.

  • Luodaan yhteistyöverkosto ja –malli seutukaupunkien viestintätoimijoiden kanssa.
  • Laaditaan viestintämateriaalia, joka tekee korkeakouluopintoja tunnetuksi ja motivoi opintojen pariin.
  • Tehdään korkeakoulutusta näkyväksi seutukaupunkien tapahtumissa ja lisätään samalla ymmärrystä seutuopintojen asiakkaiden tarpeista.
Hankkeen tulokset:

Hankkeen tuloksena syntyy testattu toimintatapa jatkuvaan oppimiseen liittyvien ohjaus- ja neuvontapalveluiden järjestämiseen seutukaupungeissa, jossa hyödynnetään hubeja ja yhteisöllisiä työtiloja sekä yhteistyötä työllisyyspalveluiden kanssa. Yhteistyö avoimen korkeakoulutuksen ja alueiden työnantajakentän kanssa on lisääntynyt henkilöstön osaamisen kehittämisessä ja korkeakoulujen ja seutukaupunkien yhteistyönä. Myös tietoisuus jatkuvan oppimisen mahdollisuuksista ja avoimen korkeakouluopetuksen tarjonnasta on lisääntynyt Keski-Suomessa, korkeakouluilla on parempi ymmärrys seutuopintojen asiakkaista ja kuntalaiset saadaan entistä paremmin korkeakoulutuksen piiriin.

 

Työpaketit:

Hankkeessa on neljä työpakettia
  • TP 1. Hankkeen koordinointi, yhteistyö ja sidosryhmäviestintä; koordinointi JYUavoin  
  • TP 2. Kehitetään ja pilotoidaan jatkuvaan oppimiseen liittyviä ohjaus- ja neuvontapalveluita sekä verkon välityksellä että seutukaupunkien tiloissa; koordinointi Jamk  
  • TP 3. Alueen työnantajakentän kanssa tehtävä yhteistyö; koordinointi JYUavoin  
  • TP 4. Viestintätoimenpiteiden kehittäminen seutukaupunkien kohderyhmälle; koordinointi Jamk  


Hankkeen toteuttajat: Jyväskylän yliopisto (JYU) päätoteuttaja ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk) osatoteuttaja


Hankkeen rahoittaja: Keski-Suomen liitto, Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE)


Lisätietoja: Anne Mecklin, projektipäällikkö, [email protected], 040 8288 314

Projektin tulokset

Ohjaus- ja neuvontapalveluiden saavutettavuuden ja kohtaannon lisäämiseksi osallistuttiin aktiivisesti useisiin seutukuntien toimijoiden järjestämiin messu- ja ohjaustapahtumiin. Tapahtumissa tavoitteena on ollut lisätä kuntalaisten kiinnostuneisuutta sekä tietoisuutta avoimista korkeakouluopinnoista. Tämä tavoite on toteutunut hyvin.

Messutapahtumissa käydyissä keskusteluissa on käynyt ilmi, että osalla kävijöistä on selkeä näkemys ja tarve oman osaamisen kehittämisestä, osa ei ole edes ajatellut asiaa ja osan mielestä asia ei kosketa itseä. Avoin korkeakoulutus on ollut osalle myös täysin vieras käsite tai heillä on ollut kielteinen asenne jatkuvaa oppimista kohtaan. Osa nuoremmista kävijöistä selkeästi kaipasi ohjausta enemmänkin tutkinto-opiskeluun liittyen.
   
Ohjaus- ja infotilaisuuksien pilotointia jatkettiin sekä livenä että verkon välityksellä. Toisella raportointikaudella jatkettiin myös avoimen korkeakoulutuksen yhteistyöryhmien säännöllisiä tapaamisia.

Seutukuntien eri yritysten kanssa pilotoitiin osaamisen tunnistamista ja ohjauspalveluita. Haasteena työnantajayhteistyössä vaikuttaisi olevan se, että suurissa organisaatioissa ei välttämättä ole tunnistettavissa yksittäisiä osaamistarpeita ja osaamistarpeet vaihtelevat yksiöiden välillä. JYUavoimen ja Jamkin laajasta opintotarjonnasta voi siksi olla haastavaa nostaa esille sellaista opintotarjontaa, joka palvelisi koko yritystä. Huomioitavaa on myös se, että työntekijöiden mahdollisuudet hyödyntää työaikaa tai työnantajan mahdollista rahoitusta opiskeluihin saattavat merkittävästi vaihdella.  Lisäksi suurilla työnantajilla on usein kattavasti omia koulutuksia täsmällisiin osaamistarpeisiin. 

Seutukunnissa asuvien aikuisten opiskelijoiden tarinoiden avulla on nostettu ymmärrystä korkeakouluopiskelusta kenen tahansa mahdollisuutena missä tahansa iässä tai elämäntilanteessa. Haastateltavat kuvaavat opiskelun ja muun elämän yhdistämisen realiteetteja ja kannustavat muita opiskelemaan ajoittaisista hankaluuksista huolimatta. Yksi haastatteluista on JYU:n luetuimpien tarinoiden joukossa. 
 
Hanke etenee hyvin suunnitellussa aikataulussa. Hankkeen viimeisenä raportointikautena varmistetaan hankkeessa kehitettyjen hyvien käytäntöjen jatkuvuus seutukunnilla hankkeen jälkeenkin.