Projekti
Kohti Tulevaisuuden Osaavaa Työvoimaa (KTOT)
Rahoitusohjelma
Projektityyppi
Vahvuusala
Toteutusaika
1.4.2025 - 28.2.2027
Rahoitusohjelma
Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+) 2021-2027
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet

Projektin kuvaus
Kohti Tulevaisuuden Osaavaa Työvoimaa (KTOT) -hankkeessa haetaan keinoja Suomen työmarkkinoilla vallitsevaan kohtaanto-ongelmaan lisäämällä työnantajien osaamista. Osaamisvajetta on erityisesti moninaisen työvoiman potentiaalin alihyödyntämisessä ja rekrytointiosaamisessa sekä tulevaisuuden muutostarpeiden tunnistamisessa muuttuvassa toimiympäristössä.
Hankkeen tarkoituksena on keskittyä kehittämään työnantajaorganisaatioiden avainhenkilöiden ennakointikyvykkyyttä, rekrytointiprosessien sujuvoittamista ja osaamistarpeiden tunnistamista työyhteisöissä huomioiden myös moninaisuuden hyödyntämisen. Lisäksi hankkeessa pyritään luomaan työkaluja tuleville työllisyysalueille moninaisten työelämätarpeiden tunnistamiseksi.
Hankkeelle on määritelty kolme alatavoitetta:
1. Työnantajien tulevaisuuskyvykkyyden vahvistaminen
Ensimmäisellä tavoitteella pyritään vahvistamaan työnantajien osaamista tulevaisuuskyvykkään työnantajan ominaispiirteistä ja työntekijäymmärrystä veto- ja pitovoiman varmistamiseksi sekä tuottaa konkreettisia työkaluja arkeen. Lisäksi vahvistetaan työelämän (työnantajat ja henkilöstö), oppilaitosten sekä työvoimapalveluiden säännöllistä vuoropuhelua kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi.
2. Rekrytointiosaamisen vahvistaminen
Toisella tavoitteella pyritään parantamaan ja kehittämään työnantajien ja muiden yritysten avainhenkilöiden rekrytointiosaamista hyödyntäen mm. muotoiluajatteluun perustuvia käytänteitä, jotka tukevat monimuotoisen työvoiman tunnistamista, veto- ja pitovoimaa sekä työnantajabrändin vahvistamista alueellisen kasvun ja osaavan työvoiman saatavuuden parantamiseksi.
3. Osaamistarpeiden ja niiden ennakointikyvykkyyden vahvistaminen
Kolmannella tavoitteella pyritään parantamaan työnantajien ja työntekijöiden osaamisen tunnistamiskyvykkyyttä, jotta voidaan ennakoida tulevaisuuden osaamistarpeita ja hyödyntää monimuotoista työvoimaa tehokkaasti nopeasti muuttuvissa työympäristöissä.
Tavoitteisiin päästään kolmen sisällöllisen työpaketin avulla, joissa keskitytään työnantajaorganisaatioiden, oppilaitosten ja työllisyyspalveluiden välisen yhteistyön syventämiseen.
Hankkeen tuloksena syntyy uutta osaamista tulevaisuuskyvykkyyteen, työntekijä ymmärrykseen, rekrytointiosaamiseen, työnantajabrändiin, osaamistarpeiden tunnistamiseen sekä ennakointiin liittyen. Osaamista lisätään ja jaetaan osallistavin työpajoin, webinaarein, vertaisoppimisryhmin sekä koostamalla työkaluja arkeen. Lisäksi hankkeen tuloksena on pilotoitu yhteistyömalli uusien työllisyyspalveluiden, korkeakoulujen ja työelämän välillä. Osallistujat myös saavat ja tuottavat tietoa oman organisaationsa toimintatapoja tarkastellen. Lisäksi he ovat saaneet tietoa ja vertaistukea toimintatapojen sekä työkalujen käyttöönottamiseksi osaksi pitkäjänteistä kehittämistä. Hankkeessa kehitetyt työkalut ja toimintamallit levitetään valtakunnallisesti avoimeen käyttöön.
Pitkällä aikavälillä yritysten kyky houkutella ja pitää osaavia työntekijöitä on parantunut, ja ne tunnistavat monipuolisemmin erilaisten osaajaprofiilien tarjoamat mahdollisuudet. Projektissa kehitetty työelämätarpeita huomioiva toimintamalli on parantanut työnhakijoiden ja työnantajien kohtaantoa. Kun työnantajat sitoutuvat entistä enemmän osaamistarpeiden ennakointiin ja alkavat toteuttaa sitä systemaattisesti osana toimintaansa se ja ehkäisee työntekijäpulan syntymistä. Tämä johtaa lopulta Suomen työmarkkinoiden toimintakykyä, auttaa organisaatioita sopeutumaan työelämän muutoksiin.
Hankkeen päätoteuttaja on Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja hankkeen osatoteuttajia ovat Novia-ammattikorkeakoulu ja Lab-ammattikorkeakoulu.