Projekti

Kestävää kasvua systeemiäly- ja verkosto-osaamisella

Rahoitusohjelma

Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Uudistuva teollisuus
Toteutusaika
1.4.2025 - 31.10.2027
Rahoitusohjelma
Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+) 2021-2027
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet
Projektin kuvaus

Yrityksen uudistuminen osana laajempaa verkostoa vaatii inhimillisiä tekoja, joissa ihmiset ja yhteinen tekeminen uskalletaan ottaa keskiöön. Luvuilla johtaminen ja digitaaliset ratkaisut eivät yksin riitä. Toimiminen kompleksisessa maailmassa, jossa verkostosuhteet ja yhteistyö ovat uudistumisen ja kehittymisen tärkeitä kulmakiviä, tarvitaan koko henkilöstön yhteistyöosaamista. Kilpailukyky edellyttää yritysten henkilöstöltä kykyä hahmottaa toimialan muutosta ja kykyä muotoilla yrityksen liiketoimintaa siihen sopivaksi. Tämä edellyttää toimintaympäristön ja verkoston tuntemista.

Tämän hankkeen tarkoituksena on Keski-Suomen uudistuvan teollisuuden yritysten työntekijöiden ja johtajien systeemiäly- ja verkosto-osaamisen lisääminen. Osaamisen lisääntymisen kautta parannetaan myös yritysten henkilöstön (ml. johto) työhyvinvointia. Hankkeessa saatavien kokemusten pohjalta kehitetään yrityksille suunnattu yleisesti hyödynnettävä systeemiälyn soveltamismalli, jonka avulla yrityksissä voidaan kehittää systeemiälykkäitä tuottavuutta, innovointikyvykkyyttä sekä työhyvinvointia parantavia toimintatapoja. Osana mallia on verkosto-osaamisen lisääminen, jossa merkittävässä roolissa on henkilöstön aktiivinen toimijuus sekä osana verkostoja että oman yrityksen potentiaalin vahvistajana.

Hankkeeseen tavoitellaan mukaan yhteensä 27 valmistavan teollisuuden yritystä Keski-Suomen alueelta kahteen eri pilottiryhmään.Hanke kohdistuu Keski-Suomen älykkään erikoistumisen strategian mukaisista kasvun kärjistä uudistuvaan teollisuuteen. Uudistuvalla teollisuudella tarkoitetaan uutta teknologiaa, innovaatioita ja osaamista luovaa toimialaa. On kuitenkin selvää, että toimialan uudistumisen edellytyksenä on se, että yritysten henkilöstön ja johdon osaamista pitää pystyä jatkuvasti kehittämään toimialan jatkuvan muutoksen takia.

Hanke on jaettu neljään tavoitteeseen:

Tavoite 1: Auttaa yritysten johtoa hahmottamaan Keski-Suomen uudistuvan teollisuuden innovaatioverkoston mahdollistamat hyödyt, selventämään henkilöstön roolia osana innovaatioverkostoa ja lisäämään henkilöstön osaamista aktiiviseen verkostotoimijuuteen.

Tavoite 2: Kehittää yritysten johdon ja avainhenkilöiden systeemiäly- ja verkosto-osaamista sekä valmiuksia hyödyntää henkilöstön osaamispotentiaalia uudistumiskyvykkyyden ja työhyvinvoinnin edistämiseksi.

Tavoite 3: Jalkauttaa systeemiälyosaamisen ja kehittyneen verkostotoimijuuden hyödyt laajasti käyttöön teollisuuden pk-yrityksille soveltamismallin käytännön testauksen ja validoinnin avulla.soveltamismallista.

Tavoite 4: Jakaa hankkeen aikaiset opit sekä levittää kehitetyt työelämää uudistavat toimintatavat laajemmin hyödynnettäväksi. 

Hankkeen tavoitteita tavoitellaan neljän työpaketin avulla.

TP 1 – Henkilöstön verkosto-osaamisen kehittämisen hyödyt: 1.1 Kick off -tilaisuus, 1.2 Verkostojen nykytila-analyysi ja verkostokartat, 1.3 Verkosto-osaamisen kehittämisen tiekartoilla kohti tuloksekkaampaa yhteistyötä. 

TP 2 Systeemiälyosaaminen osaksi verkostotoimijuutta: 2.1 Systeemiälyn osaamiskartoitukset, 2.2 Osaamisenkehittämispolkujen suunnittelu ja muotoilu, 2.3 Osaamisenkehittämispolkujen toteutus työntekijä- ja tiimitason sekä johdon ja esihenkilöiden osaamisen kehittämiseksi, 2.4 Kokoelma systeemiälykkään verkosto-osaamisen edistämisen toimintatavoista, 2.5 Systeemiälyosaamisen loppukartoitukset. 

TP3 Systeemiälyn soveltamismallin muotoilu, testaus,validointi ja levittäminen: 3.1 Systeemiälyn soveltamismallin muotoilu, 3.2 Soveltamismallin testaus, 3.3 Soveltamismallin muokkaus ja lopullisen mallin julkaisu. 

TP 4 Tulosten levittäminen ja viestintä: 4.1 Viestintäsuunnitelma ja yleinen viestintä, 4.2 Jatkuva viestintä toiminnasta ja tuloksista, 4.3 Loppujulkaisu, 4.4 Loppuseminaari.

Hanketta toteuttavat Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammattikorkeakoulu.

Lisätietoja:

Mikko Seppälä 

Projektipäällikkö 

LIKE T&K Liiketoimintayksikkö

+358504672745

[email protected]