Projekti
Keski-Suomen ruokaverkosto
Rahoitusohjelma
Hankkeella oli kolme päätavoitetta, jotka pohjautuivat Keski-Suomen ruokaverkoston kehittämiselle strategiakaudelle 2022–2027 valittuihin painopistealueisiin.
Tavoite 1 Verkostomaisen yhteistyön vahvistaminen
Tavoite 2 Ruokaverkoston vastuullisen ja kestävän toiminnan edistäminen
Tavoite 3 Ruokaverkoston vaikuttavuuden vahvistaminen ja viestintä
Lisätietoja
Projektipäällikkö Leena Pölkki, +358 50 4011 894, [email protected]
Facebook @ksruokaketju aitomaaseutu.fi/hankkeet/keve
Projektin tulokset
Hankkeessa toteutettiin laaja yrityshaastattelu maakunnan jalostaville elintarvike- ja ruokamatkailuyrityksille. Haastatteluihin osallistui 47 yritystä ja yhteensä 57 henkilöä. Yrityshaastatteluista tuotettiin raportti Keski-Suomen elintarvike- ja ruokamatkailuyritysten nykytila ja tulevaisuus. Haastattelut itsessään toimivat luottamuksen rakentajina yrittäjien suuntaan ja tarjosivat välittömän kanavan vuorovaikutukselle. Toimenpiteellä on vauhditettu keskisuomalaisten jalostavien mikro- ja pk-elintarvikeyritysten, ruokamatkailuyritysten ja ruokapalveluiden selviytymistä vallitsevassa koronan ja Ukrainan sodan aiheuttamissa haasteissa osoittamalla tukea ja nostamalla ne keskusteluun yrittäjien itsensä kanssa.
Keski-Suomen jalostavien elintarvikeyritysten tilastokoonti valtakunnalliseen aitojamakuja-tilastointiin tehtiin heinä-syyskuussa 2023. Tulokset on julkaistu aitojamakuja.fi -sivustolla 2023 ja infograafit tammikuussa 2024 (Ruokasektorin koordinaatiohanke).
Hankkeessa tuotettiin kolme tekstimuotoista julkaisua: Keski-Suomen elintarvike- ruokamatkailuyritysten nykytila ja tulevaisuus -raportti (2023), artikkeli haastatteluraportin keskeisimmistä tuloksista (julkaisu Jamk Arena 2024) ja artikkeli Pitkäjänteisellä työllä vaikuttavuutta ja tuloksia elintarvikeviennissä (julkaisu Aitoja makuja -lehti 14.2.2024). Lisäksi tuotettiin tallenteet asiantuntijapuheenvuoroista, Miten toimimme, että ruoka riittää? -ajatuspajasta 1.12.2022 ja Miltä näyttää Keski-Suomen ruoka-alan tulevaisuus? -tilaisuudesta 18.12.2023. Jälkimmäinen video oli saatavilla vain kaksi viikkoa saavutettavuusdirektiivin ohjeiden mukaisesti, sillä videossa ei ollut tekstitystä.
Keski-Suomen ruokaverkosto ja keskisuomalainen ruoka
Tutustu alta tarkemmin hankkeen toimenpiteisiin ja tuotoksiin
Keski-Suomen Ruokafoorumi
Hankkeessa muodostettiin Keski-Suomeen oma ruokafoorumi. Keski-Suomen Ruokafoorumi tarkoituksena on vahvistaa pitkäjänteisen ja avoimen vuoropuhelun avulla maakunnallista yhteistyötä eri toimijoiden välillä ja auttaa suuntaamaan toimintaa entistä vahvemmin kohti kestävyyttä ja menestystä. Ruokafoorumi tukee ja edistää ruokaverkoston ja sen rajapintojen yhteistyötä.
Mukana Ruokafoorumin toiminnassa on niin yrittäjiä, aluekehittäjiä, oppilaitoksia, rahoittajia kuin järjestöjäkin. Ruokafoorumi kokoontuu noin 4 – 5 kertaa vuodessa.
Keskisuomalaiset elintarvike- ja ruokamatkailuyritykset
Hankkeessa toteutettiin vuosina 2022–2023 46 yrityshaastattelua. Haastatteluilla selvitettiin Keski-Suomen elintarvike- ja ruokamatkailuyritysten nykytilaa ja kehittämisnäkymiä vuoteen 2027. Haasatattelujen tulokset julkaistiin joulukuussa 2023 Keski-Suomen elintarvike- ja ruokamatkailuryritysten nykytila ja tulevaisuus -raportissa. Raportti valottaa muun muassa yritysten nykytilaa, tarpeita, haasteita ja kehittämiskohteita sekä koronapandemiatilanteen ja Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vaikutuksia yrityksiin.