Projekti

Keski-Suomen ruokaverkosto

Rahoitusohjelma

Lyhenne
KEVE
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Biotalous
Toteutusaika
1.4.2022 - 31.1.2024
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Rahoitusohjelma
Manner-Suomen Maaseudun kehittämisohjelma
Projektin kuvaus
Keski-Suomen ruokaverkosto -yhteistyöhanke (KEVE) 1.4.2022 - 31.1.2024

Keski-Suomen ruokaverkosto -yhteistyöhanke on päättynyt.  

Hanke jatkoi pitkäjänteistä Keski-Suomen ruokasektorin kehittämistyötä entistä verkostomaisempana toimintana.

Hankkeella oli kolme päätavoitetta, jotka pohjautuivat Keski-Suomen ruokaverkoston kehittämiselle strategiakaudelle 2022–2027 valittuihin painopistealueisiin.

Tavoite 1 Verkostomaisen yhteistyön vahvistaminen
Tavoite 2 Ruokaverkoston vastuullisen ja kestävän toiminnan edistäminen
Tavoite 3 Ruokaverkoston vaikuttavuuden vahvistaminen ja viestintä

Hankkeella edistettiin erityisesti lähiruoan tuotannon, jalostuksen ja käytön sekä elintarvikeviennin ja ruokamatkailun kehittämistoimia. Huomiota kiinnitettiin varsinkin jalostustoiminnan kestävyyteen ja vastuullisuuteen. en.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoimaa hanketta toteutettiin yhteistyössä MTK Keski-Suomi ry:n, ProAgria Keski-Suomi ry:n ja Keski-Suomen liiton kanssa. Hanke liittyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan ja sitä rahoitti Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Lisätietoja
Projektipäällikkö Leena Pölkki, +358 50 4011 894, [email protected]
Facebook @ksruokaketju aitomaaseutu.fi/hankkeet/keve

Projektin tulokset

Keski-Suomen ruokaverkoston yhteistyötä

Keski-Suomen ruokaverkosto oli Jyväskylän ammattikorkeakoulun, MTK Keski-Suomen, ProAgria Keski-Suomen ja Keski-Suomen liiton yhteinen Keski-Suomen maaseudun koordinoituun kehittämiseen keskittyvä yhteistyöhanke. Keski-Suomen ruokaverkosto -yhteistyöhankkeessa jatkettiin pitkäjänteistä Keski-Suomen ruokasektorin kehittämistyötä entistä verkostomaisempana toimintana. Tavoitteen mukaisesti kehittämistä ja näkökulmaa laajennettiin ruokaketjusta eri kokoisten toimijoiden ruokaverkostoksi. Hankkeessa pyrittiin tunnistamaan ja tekemään monimutkaisetkin verkostomaiset vaikutussuhteet näkyväksi. Hanke toteutti myös tehtäväänsä maakunnallisen ruokasektorin koordinaattorina ja toimialarajat ylittävän verkostotoiminnan edistäjänä.

Vajaat kaksi vuotta kestäneessä hankkeessa edistettiin, suunniteltiin ja toteutettiin erityisesti lähiruoan tuotannon, jalostuksen ja käytön sekä elintarvikeviennin ja ruokamatkailun kehittämistoimia. Huomiota kiinnitettiin varsinkin jalostustoiminnan kestävyyteen ja vastuullisuuteen. Samalla pyrittiin tunnistamaan maakunnallemme tyypilliset 'omat' ongelmat, niin yritystasolla kuin yleisellä tasolla, ja käynnistettiin niistä keskusteluita sekä ratkaisumallien hakemista eri yhteyksissä. Hankkeen aikana maaseudun ja ruokaverkoston yrittäjyyttä sekä toimintamahdollisuuksia edistettiin jakamalla tuoreinta ajankohtaistietoa, tekemällä toimialaa sekä sen haasteita näkyväksi ja saattamalla toimijoita yhteen.

Ajantasaista tietoa toimialasta

Hankkeessa toteutettiin laaja yrityshaastattelu maakunnan jalostaville elintarvike- ja ruokamatkailuyrityksille. Haastatteluihin osallistui 47 yritystä ja yhteensä 57 henkilöä. Yrityshaastatteluista tuotettiin raportti Keski-Suomen elintarvike- ja ruokamatkailuyritysten nykytila ja tulevaisuus. Haastattelut itsessään toimivat luottamuksen rakentajina yrittäjien suuntaan ja tarjosivat välittömän kanavan vuorovaikutukselle. Toimenpiteellä on vauhditettu keskisuomalaisten jalostavien mikro- ja pk-elintarvikeyritysten, ruokamatkailuyritysten ja ruokapalveluiden selviytymistä vallitsevassa koronan ja Ukrainan sodan aiheuttamissa haasteissa osoittamalla tukea ja nostamalla ne keskusteluun yrittäjien itsensä kanssa.
Keski-Suomen jalostavien elintarvikeyritysten tilastokoonti valtakunnalliseen aitojamakuja-tilastointiin tehtiin heinä-syyskuussa 2023. Tulokset on julkaistu aitojamakuja.fi -sivustolla 2023 ja infograafit tammikuussa 2024 (Ruokasektorin koordinaatiohanke).

Keski-Suomen Ruokafoorumi

Hankkeessa kutsuttiin kaikki Keski-Suomen ruokaverkoston toimijat rajapintoineen yhteistyöhön ja maakunnallisen strukturoidun ruokafoorumin rakentamiseen. Toteutuneessa Keski-Suomen Ruokafoorumissa olivat edustettuina: MTK Keski-Suomi, ProAgria Keski-Suomi/Keski-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen ELY-keskus, JAMK, Gradia, POKE, Jyväskylän yliopisto, Keski-Suomen Kylät, Visit Jyväskylä Region, yrittäjäjäsenet, Keski-Suomen Keittiömestarit ry, julkiset ammattikeittiöt, alueelliset kehittämisyhtiöt ja Leader-toimintaryhmät. Ryhmän postituslistalla oli yhteensä 68 henkilöä. Ruokafoorumien tapaamiset olivat tiiviin vuorovaikutuksellisia ja informatiivisia tilaisuuksia, joissa osallistujia oli 17–28 henkilöä. Keskustelu oli vilkasta ja vaikuttavuutta syntyi suoraan muun muassa yrittäjien ja tutkijoiden jatkotapaamisten sekä -toimien muodossa. Yhteisenä toimenpiteenä tuotettiin julkilausuma Täällä on kaikki mi kallista on – Keski-Suomen ruokaverkostossa on lunastamattomia mahdollisuuksia (Keski-Suomen Ruokafoorumi 1/2024). Julkaisu Aitoja makuja -lehdessä (aitojamakuja.fi) 14.2.2024.

Julkaisut

Hankkeessa tuotettiin kolme tekstimuotoista julkaisua: Keski-Suomen elintarvike- ruokamatkailuyritysten nykytila ja tulevaisuus -raportti (2023), artikkeli haastatteluraportin keskeisimmistä tuloksista (julkaisu Jamk Arena 2024) ja artikkeli Pitkäjänteisellä työllä vaikuttavuutta ja tuloksia elintarvikeviennissä (julkaisu Aitoja makuja -lehti 14.2.2024). Lisäksi tuotettiin tallenteet asiantuntijapuheenvuoroista, Miten toimimme, että ruoka riittää? -ajatuspajasta 1.12.2022 ja Miltä näyttää Keski-Suomen ruoka-alan tulevaisuus? -tilaisuudesta 18.12.2023. Jälkimmäinen video oli saatavilla vain kaksi viikkoa saavutettavuusdirektiivin ohjeiden mukaisesti, sillä videossa ei ollut tekstitystä.

Keski-Suomen ruokaverkosto ja keskisuomalainen ruoka

Tutustu alta tarkemmin hankkeen toimenpiteisiin ja tuotoksiin

Keski-Suomen Ruokafoorumi

Hankkeessa muodostettiin Keski-Suomeen oma ruokafoorumi. Keski-Suomen Ruokafoorumi tarkoituksena on vahvistaa pitkäjänteisen ja avoimen vuoropuhelun avulla maakunnallista yhteistyötä eri toimijoiden välillä ja auttaa suuntaamaan toimintaa entistä vahvemmin kohti kestävyyttä ja menestystä. Ruokafoorumi tukee ja edistää ruokaverkoston ja sen rajapintojen yhteistyötä.

Mukana Ruokafoorumin toiminnassa on niin yrittäjiä, aluekehittäjiä, oppilaitoksia, rahoittajia kuin järjestöjäkin. Ruokafoorumi kokoontuu noin 4 – 5 kertaa vuodessa. 

Keskisuomalaiset elintarvike- ja ruokamatkailuyritykset

Hankkeessa toteutettiin vuosina 2022–2023 46 yrityshaastattelua. Haastatteluilla selvitettiin Keski-Suomen elintarvike- ja ruokamatkailuyritysten nykytilaa ja kehittämisnäkymiä vuoteen 2027. Haasatattelujen tulokset julkaistiin joulukuussa 2023 Keski-Suomen elintarvike- ja ruokamatkailuryritysten nykytila ja tulevaisuus -raportissa. Raportti valottaa muun muassa yritysten nykytilaa, tarpeita, haasteita ja kehittämiskohteita sekä koronapandemiatilanteen ja Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vaikutuksia yrityksiin.