Projekti
Keski-Suomen alueopaskoulutus
Rahoitusohjelma
Keski-Suomen alueopaskoulutus on maakunnallinen koulutushanke, joka toteutetaan yhteistyössä JAMKin, Jyväskylän yliopiston, Gradian ja Jyväskylän Matkailuoppaat ry:n kanssa. Hankkeen tavoitteena on luoda pitkäjänteinen opaskoulutusmalli Keski-Suomen kasvavan matkailualan tueksi. Hankkeessa suunnitellaan alueopaskoulutusmalli, pilotoidaan se ja laaditaan suunnitelma opaskoulutuksen jatkuvuudesta. Tuloksena maakunnan oppaiden määrä kasvaa ja opastustaidot lisääntyvät. Hankkeen tuotoksena syntyy Lakeland-opaskoulutuksen malli ja Lakeland-alueelle teemoitettu alueopastusreitti-suositus. Monipuolisen alueopaskoulutuksen ja aluetta hyvin tuntevien oppaiden kautta lisätään myös seutukunnan tunnettuutta ja edistetään yhtenäisen maakuntatarinan omaksumista.
- työssäkäyvät henkilöt, joilla on jo tietämystä/yrittäjyyttä/harrastuneisuutta Keski-Suomesta ja haluavat työskennellä oppaana.
- työttömät työnhakijat, jotka ovat kiinnostuneet matkailualasta ja haluavat työllistyä alalle opastustehtäviin.iäkkäämmät hakijat esim. ikänsä vuoksi vaikeammin työllistyvät.
- maahanmuuttajat, joilla on hyvä suomen kielentaito.
- matkailuyritysten työntekijät, jotka haluavat työskennellä (sivutoimisina) oppaana
- matkailutuotteita tarjoavat paikalliset, jotka haluavat työskennellä (sivutoimisina) oppaina.
Opaskoulutus tarjosi kohderyhmälle (1) valmiuksia työllistyä matkailualalle työtehtävään, johon sisältyy opastyötä ja jossa edellytetään vahvaa aluetietämystä, (2) tietotaitoa jo matkailualalla työskenteleville, joilta puuttuu alan opinnot sekä (3) mahdollisuuden työskennellä kevytyrittäjänä esimerkiksi sivutoimisena paikallisoppaana, freelancer-oppaana matkailuyrittäjien apuna sesongin aikana ja (4) valmiudet kehittää omia opastuksia sisältäviä matkailupalveluita.
- 8.10. Luontomatkailun ajankohtaisia kysymyksiä esimerkkinä Keski-Suomen kansallispuistot ja luontokohteet. Matkailun asiantuntija Henna Siltanen ja vierailevia puhujia. Webinaarin tarjosi Jyväskylän ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikkö.
- 29.10. Naisten koulutuksen alkujuurilla: Jyväskylän tyttökoulun ja seminaarin vaikutus naisten koulutukseen ja tasa-arvoon. Yliopistotutkija Heli Valtonen ja vierailevia puhujia. Webinaarin tarjosi Jyväskylän ylipiston historian ja etnologian laitos. Katsominen vaatii polkuavaimen (koulu375) käyttöä.
Projektia rahoittaa Keski-Suomen liitto. Projektia hallinnoi Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina hankkeessa toimivat Jyväskylän yliopisto ja Gradia.
Projektin tulokset
Koulutus toteutettiin pääosin onnistuneesti. Maakunnallisen sidosryhmän kommenttikierroksen palaute kehitettyyn alueoppaan koulutusohjelmaan oli positiivista. Koulutukseen ennakkoilmoittautui 38 henkilöä ja koulutukseen haki lopulta yhteensä 55 henkilöä eri puolilta Keski-Suomea ja muutama maakunnan ulkopuolelta. Tämä osoittaa kiinnostusta opaskoulutusta kohtaan. Hakijoiden määrä ylitti niin minimimäärän (20 henkilöä) kuin maksimikapasiteetin (40 henkilöä). Koulutukseen valittiin 40 osallistujaa. Koulutuksen kaikille avoimiin yleisötilaisuuksiin (3 kpl) ilmoittautui 33 koulutuksen ulkopuolista henkilöä ja yleisötilaisuuksiin osallistui noin 30 koulutuksen ulkopuolista henkilöä. Kaksi yleisötilaisuuksien webinaaritallennetta jaettiin julkisesti kenen tahansa katsottavaksi verkossa jälkikäteen. Koulutuksesta valmistui keväällä 2021 kolme matkailuopasta ja 13 alueopasta. Laadullisesti valmistuneet oppaat ovat keskimäärin taitavampia opastamaan kuin opaskoulutuksesta muulloin valmistuneet (Suomen opasliiton arvioijan palaute koulutuksen loppukokeessa).