Projekti

KasvuKS – Uudistuvaa liiketoimintaa opiskelijayhteistyöllä

KasvuKS - Uudistuvaa liiketoimintaa opiskelijayhteistyöllä -hanke on osa kolmen rinnakkaishankkeen kokonaisuutta, jolla vaikutetaan liiketoiminnan uudistamiseen ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) mahdollisuuksien parantamiseen Keski-Suomessa. Rinnakkaishankkeita toteuttavat Keski-Suomen Yrittäjät ja Jyväskylän Koulutuskuntayhtymä Gradia.

Rahoitusohjelma

Lyhenne
KasvuKS
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Uudistuva oppiminen
Toteutusaika
1.1.2025 - 31.8.2026
Rahoitusohjelma
Oikeudenmukainen siirtymä (JTF)
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet
Projektin kuvaus
KasvuKS - Uudistuvaa liiketoimintaa opiskelijayhteistyöllä -hanke on osa kolmen rinnakkaishankkeen kokonaisuutta, jolla vaikutetaan liiketoiminnan uudistamiseen ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) mahdollisuuksien parantamiseen Keski-Suomessa. Rinnakkaishankkeita toteuttavat Keski-Suomen Yrittäjät ja Jyväskylän Koulutuskuntayhtymä Gradia. Hankkeissa muutetaan pk-yritysten toimintaympäristöä suotuisammaksi TKI-toiminnan tekemiseen ja liiketoiminnan uudistamiseen eri tavoin.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) rinnakkaishankkeen tarkoituksena on saada yhä useammat alueen pk-yritykset hyödyntämään Jamkin maksutonta opiskelijayhteistyötä innovaatioalustana, eli paikkana, jossa saa tukea omaan liiketoimintansa uudistamiseen, ja löytämään sitä kautta korkeakoulusta yrityksen kehittämistä pidempiaikaisesti tukeva kumppani. Muut rinnakkaishankkeet tukevat tavoitetta keskittymällä palveluverkoston yhteistyön tiivistämiseen, palvelujen ymmärrettävämmäksi tekemiseen uudistumista kaipaaville yrityksille, palveluohjauksen kehittämiseen sekä tuottamalla tietoa alueen pk-yrityksissä tehtävästä TKI-toiminnasta.

Hankkeen onnistuminen perustuu vahvaan yhteistyöhön yritysten, oppilaitosten ja palveluverkoston välillä. Yhteistyössä kehitetään toimintamalleja, jotka laajentavat liiketoiminnan uudistumista tukevien palvelujen käyttäjien joukkoa, vahvistavat yritysten ja oppilaitosten pitkäaikaista yhteistyötä sekä tehostavat innovaatioiden ja liiketoiminnan kasvua Keski- Suomessa.

Projektin tulokset

Hankkeen konkreettisena tuloksena vähintään 25 keskisuomalaista yritystä hyödyntääopiskelijayhteistyön innovaatioalustaa oman liiketoimintansa uudistamiseen, mistä he saavat toimeksiannosta riippuen innovatiivisia konsepteja esimerkiksi kestävämpään liiketoimintaan, uudistuvan energian ratkaisuihin, palvelujen kehittämiseen tai täysin uuteen liiketoimintaan. Mikäli yritykset näkevät mielekkäänä muokata yhteisiä toimeksiantoja, tuloksena on myös uutta tai vahvistuvaa yhteistyötä yritysten välillä. Hankkeessa tehostettavalla oppilaitosyhteistyöll ä haetaan pitkäaikaisempaa tukea yrityksen kehittämispyrkimyksiin, jolloin tavoitteeksi on asetettu myös se, että 12 yrityksen kanssa tehdään hankkeen aikana suunnitelma seuraavasta opiskelijatoimeksiannosta tai sitoumus muunlaiseen oppilaitosyhteistyöhän, joka vie yrityksen kehittämispyrkimyksiä eteenpäin.

Työpaketeissa syntyvät konkreettiset tuotokset ovat:

Työpaketti 1
• Suunnitelma kasvukeskustelujen toteutuksesta
• Asiakasymmärryksen pohjalta muodostetut pk-yritysten TKI-profiilit
• Artikkeli pk-yritysten TKI-valmiuksista ja tahtotilasta

Työpaketti 2
• Webinaaritallenne FF-toiminnan avaamisesta yrityksille
• Osallistuvan havainnoinnin kooste FF-toimijoiden työpajaan
• Kehittämistyöpajan tulosten kooste, jossa arvioituna yritysten kannalta merkityksellisimmät ja helpoimmin toteutettavat FF-alustan kehittämistoimenpiteet• Kehittämisen jatkosuunnitelmat 12 yrityksen kanssa eli hankkeen aikana muotoiltava toinen opiskelijatoimeksiantoja tai tehtävä sitoumus muunlaiseen yhteistyöhön korkeakoulun kanssa, joka edesauttaa yrityksen kehittämispyrkimyksiä.

Työpaketti 3
• Asiakasarvoista kertovat yritys ja yhteistyötarinat FF-toimintaa kokeilleilta yrityksiltä
• Artikkeli opiskelijatyön tuottamasta arvosta yritysten liiketoiminnan uudistamiseen
• Opas yrityksille opiskelijayhteistyön tekemisestä
• Verkostotyöpajassa muotoiltu näkemys TKI-toimintaa tukevien palvelujen tai niistä viestimisen kehittämisestä, joka tukisi laajemman pk-yritysmassan TKI-panostuksia
• Artikkeli verkostotyöpajan tulosten pohjalta

Hankkeen tuloksilla on välitöntä vaikutusta sekä FF-kokeiluja tekeviin yrityksiin, että FF-toimintaan. Yritykset saavat uusia näkökulmia liiketoimintansa kehittämiseen ja FF-toimintaa toteuttava tiimi pääsee tekemään FF-prosessiin perusteltuja muutoksia, joiden nähdään lisäävän yritysten saamaa arvoa opiskelijayhteistyöstä. Yrityksille tuotettuja välittömiä vaikutuksia saadaan selville yritys- ja yhteistyötarinoita koottaessa.

KasvuKS - Uudistuvaa liiketoimintaa opiskelijayhteistyöllä -hanke on osa kolmen rinnakkaishankkeen kokonaisuutta, jolla vaikutetaan liiketoiminnan uudistamiseen ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) mahdollisuuksien parantamiseen Keski-Suomessa. Rinnakkaishankkeita toteuttavat Keski-Suomen Yrittäjät ja Jyväskylän Koulutuskuntayhtymä Gradia. Hankkeissa muutetaan pk-yritysten toimintaympäristöä suotuisammaksi TKI-toiminnan tekemiseen ja liiketoiminnan uudistamiseen eri tavoin.

Hallinnoija ja toteuttaja: Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Liiketoimintayksikkö

Tuen kokonaismäärä: 109 531 euroa 

Hankkeen rahoitus: Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF), Toimintaympäristön kehittämisavustus (TYT)

Toteutusaika: 1.1.2025-31.8.2026

Rinnakkaishankkeiden toteuttajat

KasvuKS -hanke sisältää kolmen eri toimijan rinnakkaishankkeet: Jamk, Keski-Suomen Yrittäjät ja Gradia.

Projektipäällikkö

Jyrki Vihriälä

Projektipäällikkö, Project Manager
,
Liiketoiminta, School of Business
+358505646644