Projekti
Kasvisruoka & -proteiinit ruokapalveluissa — KasvisPro-koulutus
Rahoitusohjelma
KasvisPro-hankkeen pitkän tähtäimen tavoitteena on parantaa ruokapalvelujen tuotantoon sopivan, testatun kasviproteiinien käyttöä edistävän reseptiikan saatavuutta sekä tukea julkisten ruokapalvelujen yhdessä tekemisen kulttuuria, esimerkiksi ruokaohjeiden jakamisen kautta.
Hankkeen konkreettiset tavoitteet ovat
- Lisätä osaamista ja ymmärrystä kasvisruokien ja kasviproteiinien käyttömahdollisuuksista ruokapalveluissa
- Lisätä tietoa kasviproteiinien ja kasvispainotteisemman ruokavalion vaikutuksista sekä ympäristön että ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin
- Lisätä kasvisruokien ja –proteiinien kiinnostavuutta ruokapalveluhenkilöstön ja asiakkaiden parissa
- Parantaa kasvisruokien ruokaohjeiden saavutettavuutta /saatavuutta
KasvisPro -hankkeen toimenpiteet ovat:
1. teoriakoulutuksen suunnittelu ja toteutus (videotallenne)
2. koulutuspäivien suunnittelu ja toteutus (16–18 lähikoulutusta, 2 etäkoulutusta)
3. tulosten jalkauttaminen ja levittäminen
4. hankkeen hallinnointi ja raportointi
Toimenpiteiden etenemistä seurataan määrällisten ja laadullisten mittareiden avulla. Määrällisiä mittareita ovat koulutuspäivien ja osallistujien määrä, tuotetun aineiston määrä ja hankkeen tulosten esittely ammattilaisille.
Hankkeen tulokset palvelevat erityisesti ruokapalveluorganisaatioiden toiminnan kehittämistä ja asiakasviestintää. Tulokset kootaan hankkeen kotisivulle ja ne ovat avoimesti kaikkien kiinnostuneiden saatavilla. Tulosaineistoissa huomioidaan saavutettavuuden vaatimukset. Tuloksia julkaistaan myös ammattilehtien artikkeleina ja esitellään alan ajankohtaisseminaareissa.
Projektin tulokset
Vuoden 2023 aikana Kasvispro hankkeessa
- julkaistiin 3.15 minuuttia kestävä videokokonaisuus aiheista Kasvisruokailun ABC, Kestävää kasvisruokaa maukkaasti ja
Kiinnostava kasvisruoka. Kokonaisuus sisältää kymmenen lyhyttä
asiantuntijaluentoa sekä yhdeksän haastatteluvideota, joilla
ruokapalvelutoimijat kertovat käytännöistään ja jakavat kokemuksiaan kasvisruoan
valmistamisesta ja käytön edistämisestä. Videoiden teemoihin toteutettiin myös harjoitustehtäviä joiden avulla ruokapalveluhenkilöstö ja alan opiskelijat voivat perehtyä kasvispainotteisuuden edistämiseen. Videot ovat vapaasti katsottavissa osoitteessa https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/kasvispro-kauhakaupalla-kasviksia/#koulutuksen-videot - Toteutettiin ympäri Suomen 15 koulutuspäivää ammattikeittiöhenkilökunnalle, joihin osallistui yhteensä 204 henkilöä.
- Luotiin reseptipankki, johon kerätään kesäkuuhun 2024 saakka ammattikeittiöissä hyväksi todettuja kasvisruokareseptejä kaikille jakoon. https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/kasvispro-kauhakaupalla-kasviksia/#ruokaohjeet
- luotiin kehittämislomakkeet neljään eri kasvispainotteisuuden edistämisen teemaan, joita voidaan hyödyntää ruokapalveluissa nykytilan tarkeastelun ja kehittämistoimenpiteiden määrittelyn tukena.
- neljä koulutuspäivää ammattikeittiöhenkilöstölle.
- viisi verkkotyöpajaa koulutuspäiviin osallistuneille.