Projekti

Finnish Future Farm

Rahoitusohjelma

Lyhenne
FFF Kehittäminen
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Biotalous
Toteutusaika
1.9.2023 - 30.6.2026
Yksikkö
Teknologia
Rahoitusohjelma
Oikeudenmukainen siirtymä (JTF)
Projektin kuvaus

Maatalous on suurimmassa muutoksessa vuosikymmeniin. Ilmastoneutraalin Euroopan unionin sekä Keski-Suomen hiilineutraalius- ja älykkään erikoistumisen strategian (ÄES) tavoitteiden saavuttaminen edellyttää uusien täsmäviljelyteknologioiden käyttöönottoa. Kehitys ja uusien teknologioiden/ratkaisujen käyttöönotto on kuitenkin ollut vielä hidasta, huolimatta siitä, että uudet teknologiat ovat todistetusti vieneet maatalouden tuottavuuden uudelle tasolle vähentämällä toimintakustannuksia ja mahdollistamalla kasvun pienemmillä panoksilla (McKinsey 2023).


Tarve hankekokonaisuudelle (sis. kehittämis- ja investointihanke) on tuotu esiin Jamkin Biotalousinstituutin (BTI) kumppaniyritysten toimesta, sillä agroteknologian alan asiantuntijoilla (yritykset ja organisaatiot) ei ole käytettävissä yhteiskehittämisen ympäristöä. Ympäristön puuttuminen hidastaa tuotekehityksen toteuttamista ja uusien, ympäristöystävällisempien ratkaisujen markkinoille tuloa sekä niiden hyväksyntää ja käyttöönottoa. Tarpeeseen vastataan luomalla käytännönläheinen yhteiskehittämisen ympäristö ja osaamiskeskittymä, jonka avulla pystytään kehittämään peltoviljelyn (nurmi ja vilja) CO2 –päästöjä minimoivia ja taloudellista kannattavuutta parantavia ratkaisuja sekä edistämään yhteistyömahdollisuuksia ja innovaatiotoimintaa älymaatalouden startup-yhteisön ja kiihdyttämöekosysteemin avulla. Tällainen ekosysteemi on toistaiseksi puuttunut Suomesta kokonaan. Yhteiskehittämisen keskiössä ovat ruokaketjun alkupään mikro- ja pk-yritykset (myöh. kohdeyritykset) ja heihin kohdistuvien muutospaineiden ratkaisu yhteistyössä alan huippuyritysten ja organisaatioiden kanssa.

Hankekokonaisuuteen liittyvät työpaketit ovat kerrannaisia, seuraavan työpaketin sisällön rakentuessa edellisen tuottamaan perustukseen.


Toteutuksen ytimen muodostaa:

  • TP1: Kokeilutoiminta ja tiedon tuottaminen, jonka puitteissa luodaan kyvykkyys kerätä, hyödyntää ja demonstroida dataa, johon
  • TP 2: Maatilan digitaalisen kaksosen (DT) rakentaminen perustuu.
  • TP3: Osaamisen kehittämisen toimintamalli puolestaan hyödyntää TP2:ssa tuotettua Maatilan digitaalista kaksosta tiedolla johtamisen edistämisessä.
  • TP4: Startup-yhteisön ja kumppaniverkoston muodostaminen nojaa kolmen edellisen työpaketin tuotoksiin mahdollistaen Biotalouskampuksen kansainvälisen älymaatalouden osaamiskeskuksen rakentumisen.


Kehittämistoimintaa tehdään yhteistyössä niin kohdeyritysten kuin kumppaniyritysten (Valtra, AgcoPower, Neste) sekä muiden sidosryhmien kanssa (mm. Luke, Valio, ProAgria). BTI vastaa työpakettien koordinoinnista yhteistyössä Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston (Poke) kanssa. Mukana toteuttajaorganisaatioista on monialainen asiantuntijatiimi agroteknologian, biotalouden, IT:n, liiketalouden, pelialan ja ammatillisen opettajakoulutuksen asiantuntijoita.

Tuloksena syntyy älymaatalouden kokeilu-, demonstraatio- ja yhteiskehittämisen ympäristö, joka edistää uusien täsmäviljelyteknologioiden ja -menetelmien käyttöönottoa Tarvaalan Biotalouskampuksen maatilalle sijoitettavan mittaustekniikan ja maatilan Digitaalisen Kaksosen avulla. Tämä tarkoittaa fyysistä ja virtuaalista yhteiskehittämisen ympäristöä datan keruussa ja uusien alueen elinkeinotoimintaa uudistavien ja kilpailukykyä parantavien ratkaisujen tuottamisessa sitouttamalla parhaita osaajia, rahoitusta ja sijoittajia mukaan kehittämistoimintaan. Lisäksi tarkoitus on lisätä asiantuntijoiden kyvykkyyttä kerätä, hyödyntää ja demonstroida dataa.

Projektikokonaisuus tuottaa:

  • toimintamallin, jossa hyödynnetään fyysisessä ja virtuaalisessa ympäristössä tuotettua tietoa ja uusia digitaalisia ratkaisuja 
  • osaamisen kehittämisen ja tiedolla johtamisen mallin, jossa tuetaan dataan perustuvaa päätöksentekoa sekä
  • kansainvälisen älymaatalouden ja biotalouden yhteistyöverkoston ja kiihdyttämöekosysteemin, joka sijoittuu Tarvaalan Biotalouskampukselle


Hankkeen päärahoitus tulee Keski-Suomen Liiton myöntämästä JFT-rahoituksesta.

Lisätietoja hankkeesta:
Projektipäällikkö
Tapani Sauranen
etunimi.sukunimi(at)jamk.fi
puh. 0400 226 394