Projekti
ExoPELA - Exoskeletonit pelastusalalla
Rahoitusohjelma
Lyhenne
Projektityyppi
Vahvuusala
Toteutusaika
1.3.2024 - 28.2.2026
Yksikkö
Rahoitusohjelma
Palosuojelurahasto
Projektin kuvaus
Palo- ja pelastusalan fyysinen työ aiheuttaa merkittävää kuormitusta tuki- ja liikuntaelimistölle. Työntekijöiden ikääntyessä alttius kuormitusperäisiin TULES-ongelmiin tulee entisestään lisääntymään, mikä aiheuttaa haasteita työntekijöiden työssä selviytymiselle ja laajemmin koko alalle ja yhteiskunnalle. Uudet eksoskeletonit (ts. ulkoiset tukirangat tai keventimet) tarjoavat potentiaalisen keinon vähentää työn fyysistä kuormitusta. Nykyisin on saatavilla sekä nostotyötä ja kannattelua keventäviä eksoskeletoneita että kädet koholla työskentelyn kuormitusta vähentäviä laitteita. Suosiotaan ovat kasvattaneet työkäytössä erityisesti passiiviset eksoskeletonit mm. niiden koon ja hinnoittelun vuoksi. Näitä laitteita on pienimuotoisesti testattu palo- ja pelastusalalla mutta tutkittua tietoa niiden soveltuvuudesta ei ole saatavilla.
Tässä hankkeessa selvitetään nostotyötä ja yläraajan käyttöä keventävien passiivisten eksoskeletonien soveltuvuutta palo- ja pelastusalan työn keventämiseen. Hankkeen toteutus on jaettu työpaketteihin:
Työpaketti 1:ssä kartoitetaan alan työtehtäviä, joihin eksoskeletonit soveltuvat.
Työpaketti 2:ssä kehitetään henkilöstön ja johdon osaamista puettavan teknologian hyödyntämisestä työtehtävissä.
Työpaketti 3:ssa selvitetään eksoskeletonien käytettävyyttä ja soveltuvuutta pelastusalalle simuloiduissa työolosuhteissa sekä määritetään vaikutukset työn fyysiseen kuormitukseen (lihasaktiivisuuden mittaus, liikeanalyysi, syke ja palautuminen).
Työpaketti 4:ssa toteutetaan kohdennettu eksoskeleton-interventio autenttisissa työtilanteissa, joiden soveltuvuus on selvitetty hankkeen aiempien vaiheiden perusteella. Valittujen henkilöiden kohdalla painotetaan osatyökykyisiä ja ikääntyneitä työntekijöitä.
Työpaketti 5:ssä keskitytään tiedon ja tulosten levittämiseen ja juurruttamiseen.
Hankkeessa tuotettu uusi tieto ja osaaminen auttaa työkykyä tukevien uusien teknologioiden käyttöönottoa työn fyysisen kuormittavuuden vähentämiseksi. Tämän pohjalta syntyvillä uusilla työnteon käytänteillä voidaan saada aikaan merkittäviä tuloksia TULES-ongelmien ja työkyvyttömyydestä johtuvien poissaolojen vähentämiseksi.
Hankkeen tulokset julkaistaan opas-muodossa, blogi-kirjoituksissa, sekä tuloksia kokoavassa videomateriaalissa. Käytänteitä jalkautetaan kansallisesti tuottamalla loppuraportti / suositukset eksoskeletonien käytöstä pelastusalalla.
Hankkeen toteutuksesta vastaa Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Osatoteuttajana hankkeessa on Keski-Uudenmaan pelastuslaitos.
Lisätietoja
Toni Pekkola,
Projektipäällikkö, ExoPELA
Vanhempi asiantuntija
p. +358 50 338 2260