Projekti
aiADDVA - Adding value by Artificial Intelligence
Rahoitusohjelma
Lyhenne
Projektityyppi
Vahvuusala
Toteutusaika
6.9.2021 - 31.10.2023
Yksikkö
Rahoitusohjelma
Euroopan sosiaalirahasto (ESR)
Projektin kuvaus
aiADDVA - Adding value by Artificial Intelligence -hanke tarjoaa erityisesti Keski-Suomen valmistavan teollisuuden pk-yrityksille kohdennettua tekoälykoulutusta.
Kasvu- ja rakennemuutosaloista valmistavalla teollisuudella on erityistä potentiaalia kasvun ja kilpailukyvyn mahdollistajana. Yksi valmistavan teollisuuden kilpailukyvyn vauhdittajista, tekoälyn hyödyntäminen, on kuitenkin Suomessa jäänyt muuta maailmaa vähäisemmäksi. Tarve vahvistaa yritysten osaamista ja valmentaa tekoälyn laajempaan käyttöön on suuri. Yritykset tarvitsevat asiantuntijuutta, joka ymmärtää toimialaa sekä osaa luoda tekoälyratkaisuja ja tulkita tuloksia niin, että tekoäly todella parantaa päätöksentekoa.
Valmistavassa teollisuudessa tekoälyn avulla voidaan esimerkiksi optimoida tuotannon prosesseja, välttää rikkoutumisia ja nostaa tuotannon laatua ja näin tuottaa parempia tuotteita ja palveluita. Tekoäly tarjoaa valmistavalle teollisuudelle mm. seuraavanlaisia sovellutuksia: uudet visualisointitavat (XR), teollinen Internet (IoT), älykäs automaatio/robotiikka, ennustava analytiikka sekä materiaalia lisäävä valmistus (3D tulostus).
Hanke tukee osaltaan Keski-Suomen selviytymissuunnitelmaa sekä maakuntaohjelmaa mm. ehkäisemällä alueen pk-yritysten ja asiantuntijoiden osaamisvajetta sekä parantaa kasvu- ja kilpailukykyä tekoälyyn keskittyvällä -valmennusohjelmalla. Valmennuksen avulla pyritään myös taklaamaan koronapandemian myötä syntynyttä teollisuusyritysten ahdinkoa kasvattamalla osaamispääomaa ja parantamalla henkilöstön mahdollisuuksia edetä työmarkkinoilla. Valmennuksesta vastaavat Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk) ja Jyväskylän yliopisto (JYU).
Jamk toimii hankkeen koordinaattorina vastaten hankehallinnosta ja viestinnästä sekä valmennuksen suunnittelusta, pilotoinnista ja arvioinnista. JYU vastaa osatoteuttajan roolissa valmennusohjelman sisällöntuotannosta ja oppimisympäristön kehittämisestä. Valmennus pilotoidaan hankkeen aikana kaksi kertaa, jotta sitä voidaan arvioinnin ja palautteen avulla kehittää yhä toimivammaksi kokonaisuudeksi. Valmennuksen suunnittelussa hyödynnetään monialaista osaamista, mukana Jamkista ovat mm. teknologiayksikkö ja ammatillinen opettajakorkeakoulu (AOKK).
Hanke liittyy Jyväskylän kaupungin ja TEM:in väliseen ekosysteemisopimukseen, jossa tavoitteena on rakentaa alueelle ADDVA TKI -ympäristöä uudistuvan teollisuuden tarpeisiin. Hanke on osa muuta valmistavan teollisuuden ADDVA kokonaisuutta Keski-Suomessa. Hanke edistää ympäristön digitaalisen osaamisen tasoa sekä sovellettavuutta. Hanke on osa alueen selviytymisstrategian toteuttamista.
Lisätietoja
Kati Valpe-Ojala
projektipäällikkö
p. 050 471 6888
[email protected]
(kuvausta päivitetty 27.1.2022)
Kati Valpe-Ojala
projektipäällikkö
p. 050 471 6888
[email protected]
(kuvausta päivitetty 27.1.2022)
Projektin tulokset
Hankkeen ydintavoitteena on ehkäistä Keski-Suomen alueen PK-yritysten ja asiantuntijoiden osaamisvajetta sekä parantaa kasvu- ja kilpailukykyä tekoälyyn keskittyvällä -valmennusohjelmalla. Valmennuksen avulla pyritään myös taklaamaan koronapandemian myötä syntynyttä teollisuusyritysten ahdinkoa kasvattamalla osaamispääomaa ja parantamalla henkilöstön mahdollisuuksia edetä työmarkkinoilla. Valmennuksesta vastaavat Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk) ja Jyväskylän yliopisto (JYU).
Hankkeessa toteutetaan neljä (4) työpakettia:
TP1. Sisällöntuotanto ja oppimisympäristön kehittäminen, JYU
TP2. Valmennuksen digipedagogiset ratkaisut ja pilotointi, Jamk
TP3. Kartoitus, arviointi ja palautteen keruu, Jamk
TP4. Projektinhallinta, viestintä ja tulosten levitys, Jamk
Hankkeessa rakennetaan ja pilotoidaan valmennusohjelma. Valmennus sisältää avoimia MOOC (Massive Open Online Course) -verkkokursseja ja niihin liittyvää itseopiskelumateriaalia, valmennuspolun sekä ryhmävalmennusta. Valmennus toteutetaan monimuotoisesti.
Valmennus tarjoaa käytännön tietoa tekoälyn mahdollisuuksista sekä sen rajoituksista. Tärkeä osa valmennusta on myös osallistujien parempi ymmärrys menetelmistä, joilla tekoälyä voidaan soveltaa valmistavassa teollisuudessa. Koulutuksen käytyään osallistujat ymmärtävät tekoälyyn liittyvät keskeiset käsitteet ja menetelmät, menetelmien olennaisimmat haasteet ja potentiaalit ja osaavat soveltaa oppimaansa käytännössä.
Hankkeen välittöminä tuloksina syntyy:
- Valmennusohjelman toimintamalli / koulutusmalli
- Pedagogisen käsikirjoituksen pohja ja ohjeistus sen käyttöön
- Pilotoitu valmennus
- 14 avointa MOOC –toteutusta (4 h / toteutus), joista 4 on kaikille avoimia perustason toteutuksia
- 50 osallistujaa avoimiin MOOC toteutuksiin
- 30 valmennettua
- 15 pk-yritystä tai organisaatiota mukana
- 4 live-asiantuntijaluentoa / webinaaria (ulkopuolinen asiantuntija)
- Käytännön tietoa yritysten kehittämis- ja osaajatarpeista tekoälyyn liittyen
- Digitaalista oppimateriaalia (monimuotoiseen opiskeluun)
- Digitaalinen oppimisympäristö / alusta
- Arviointiraportti
Jatkuvuus hankkeen päättymisen jälkeen: Koulutus tarjoaa mahdollisuuksia myös hanketta toteuttaville korkeakouluille ja erityisesti niiden opetushenkilöstölle, kehittää ja laajentaa omaa osaamistaan. Hanke kehittää Jamkin ja JYU:n tekniikan tutkintokoulutuksia tuomalla niihin sisältöjä ja näkökulmia, jotka ovat syntyneet yhteistyössä valmistavan teollisuuden kanssa.
Lisätietoja
Kati Valpe-Ojala
projektipäällikkö
p. 050 471 6888
(kuvausta päivitetty 9.3.2023)